GK & Current Affairs Quiz Set - 8 - May - 2018 RRB ALP & Group D 2018 Free mock test Exams

  • 1. Name the F1 driver of Mercedes who has won for the second race in succession by dominating an eventful Spanish Grand Prix 2018.
   A.) Max Verstappen
   B.) Lewis Hamilton
   C.) Sebastian Vettel 
   D.) Valtteri Bottas

Answer: Option 'B'

Lewis Hamilton (of Mercedes) won for the second race in succession by dominating an eventful Spanish Grand Prix 2018. Valtteri Bottas of  Mercedes stood second in the race. Sebastian Vettel finished fourth in the event.

  • 2. Name the US-based Kathak dancer who was honoured with the prestigious 'Shri Jayadev Rastriya Yuva Pratibha Puraskar 2018' for outstanding contribution to the field of art.
   A.) Charlotte Moraga
   B.) Anjani Ambegaokar
   C.) Anindita Anaam
   D.) Debjani Chakraborty

Answer: Option 'C'

US-based Kathak dancer Anindita Anaam was honoured with the prestigious 'Shri Jayadev Rastriya Yuva Pratibha Puraskar 2018' for outstanding contribution to the field of art.

  • 3. Name the lender that launched Agenda 25×25, which pledges to create a synergetic startup environment for budding women entrepreneurs in India.
   A.) Karnataka Bank
   B.) ICICI Bank
   C.) YES Bank
   D.) HDFC Bank

Answer: Option 'C'

YES Bank and YES Global Institute have launched Agenda 25×25, which pledges to create a synergetic startup environment for budding women entrepreneurs in India. The effort would ensure that by 2025 at least 25% of all entrepreneurs in India are women.

  • 4. In a first, a Post Office Passport Seva Kendra (POPSK) run by an all-woman team has started operations in ____________.
   A.) Hissar, Haryana
   B.) Phagwara, Punjab
   C.) Chennai, Tamil Nadu
   D.) Bengaluru, Karnataka

Answer: Option 'B'

In a first, a Post Office Passport Seva Kendra (POPSK) run by an all-woman team has started operations in Phagwara, Punjab. The seva kendra was inaugurated by Union Minister Vijay Sampla in the local head Post Office.

  • 5. Name the Aluminium major which has signed MoU with the Ministry of Mines, Govt. of India, setting highest ever target of Rs 9350 crore revenue from operations for FY 2018-19 which is 15% higher than 2017.
   A.) Bharat Aluminium Company
   B.) NALCO
   C.) HINDALCO
   D.) Hindustan Zinc

Answer: Option 'B'

Aluminium major & Navratna CPSE National Aluminium Company Limited (NALCO) has signed MoU with the Ministry of Mines, Govt. of India, setting highest ever target of Rs 9350 crore revenue from operations for FY 2018-19 which is 15% higher than 2017.

  • 6. The Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) unveiled a National Wind-solar Hybrid Policy which seeks to promote new projects as well as hybridization of the existing ones. Who is the ___________ Minister of State (I/C) of the Ministry of New and Renewable Energy?
   A.) Harsimrat Kaur Badal
   B.) Ravi Shankar Prasad
   C.) Raj Kumar Singh
   D.) Narendra Singh Tomar

Answer: Option 'C'

In yet another effort to boost clean energy generation, the Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) unveiled a National Wind-solar Hybrid Policy which seeks to promote new projects as well as hybridisation of the existing ones. The MNRE is also in the process of launching a scheme for new hybrid projects under this policy, which are 10 to 15% cheaper than 100% solar or wind projects. Raj Kumar Singh is the Minister of State (I/C) of the Ministry of New and Renewable Energy.

  • 7. Name the country that has emerged as the third largest solar market in the world in 2017 behind China and the US, according to the report of Mercom Communications.
   A.) Sri Lanka
   B.) Russia
   C.) India
   D.) Japan

Answer: Option 'C'

India emerged as the third largest solar market in the world in 2017 behind China and the US, according to the report of Mercom Communications India. India has grown at a CAGR of approximately 170% since 2010. As per the report, India set a new record with 9.6 GW of solar installations in 2017, which was more than double the 4.3 GW installed in 2016. The robust growth boosted the country's total solar installed capacity to 19.6 GW as of December 2017.

  • 8. The Cell for IPR Promotion and Management (CIPAM) is a professional body under the aegis of the  ___________________.
   A.) Department of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
   B.) Department of Communications and Information Technology
   C.) Department of Industrial Policy & Promotion
   D.) Department of Corporate Affairs

Answer: Option 'C'

The Cell for IPR Promotion and Management (CIPAM), a professional body under the aegis of the Department of Industrial Policy & Promotion (DIPP), Ministry of Commerce & Industry, had organized a conference on successful completion of two years of the National Intellectual Property Rights (IPR) Policy adopted by the Government of India in May 2016 in New Delhi.

  • 9. The Cell for IPR Promotion and Management had organized a conference on successful completion of two years of the National Intellectual Property Rights (IPR) Policy adopted by the Government of India in May 2016 in ___________.
   A.) Pune
   B.) New Delhi
   C.) Jamshedpur
   D.) Kolkata

Answer: Option 'B'

The Cell for IPR Promotion and Management (CIPAM), a professional body under the aegis of the Department of Industrial Policy & Promotion (DIPP), Ministry of Commerce & Industry, had organized a conference on successful completion of two years of the National Intellectual Property Rights (IPR) Policy adopted by the Government of India in May 2016 in New Delhi.

  • 10. India has released grant of ______________ for river training and construction of embankments along Lalbakeya, Bagmati and Kamla rivers in Nepal.
   A.) NRs 22.00 crore
   B.) NRs 18.07 crore
   C.) NRs 15.00 crore
   D.) NRs 16.67 crore

Answer: Option 'B'

India has released grant of Nepalese Rupees (NRs) 18.07 crore for river training and construction of embankments along Lalbakeya, Bagmati and Kamla rivers in Nepal. Indian Ambassador to Nepal Manjeev Singh Puri handed over a cheque of the grant to Dr Sanjay Sharma, Secretary Ministry of Energy, Irrigation & Water Resources, Nepal in Kathmandu.