Static GK Multiple Choice Questions For Group 2 and Group 3 Exams

  • 1. National Institute of Nutrition is located at
   A.) Chennai
   B.) Bangalore
   C.) New Delhi
   D.) Hyderabad

Answer: Option 'D'

Hyderabad

  • 2. The Book 'Mein Kampf' is written by
   A.) Benito Mussolini
   B.) Adolf Hitler
   C.) Sir Winston Churchill
   D.) Alexander the Great

Answer: Option 'B'

Adolf Hitler

  • 3. Which NAM (Non-Aligned Movement) summit was held in India?
   A.) Sixth
   B.) Fifth
   C.) Fourth
   D.) Seventh

Answer: Option 'D'

Seventh

  • 4. Who of the following is not associated with sitar?
   A.) Amir Khusraru
   B.) Ravi Shanker
   C.) Ustad Alaudin Khan
   D.) Ajmad Ali Khan

Answer: Option 'C'

Ustad Alaudin Khan

  • 5. Which is known as Cockpit of Europe?
   A.) Spain
   B.) Belgium
   C.) Austria
   D.) Switzerland

Answer: Option 'B'

Belgium

  • 6. What is the percentage of the African continent in the earth's Area?
   A.) 28%
   B.) 20%
   C.) 24%
   D.) 16%

Answer: Option 'B'

20%

  • 7. National Library, the largest in India is located at
   A.) Chennai
   B.) Mumbai
   C.) Delhi
   D.) Kolkata

Answer: Option 'D'

Kolkata

  • 8. The oldest church (st. Thomas Church) in India is located in the state of
   A.) Goa
   B.) Kerala
   C.) West Bengal
   D.) Assam

Answer: Option 'B'

Kerala

  • 9. The longest dam in India is
   A.) Kosi Dam
   B.) Hirakud Dam
   C.) Bhakra Dam
   D.) Nagarjuna Sagar Dam

Answer: Option 'B'

Hirakud Dam

  • 10. Which of the following Indian States has the largest concentration of Scheduled Tribe population?
   A.) Bihar
   B.) Orissa
   C.) Madhya Pradesh
   D.) Assam

Answer: Option 'C'

Madhya Pradesh

  • 11. Which of the following states falls in the territorial jurisdiction of Guwahati High Court?
    1. Assam
    2. Manipur
    3. Megalaya
    4. Nagaland
    5. Arunachal Pradesh
   A.) 1, 2 and 3
   B.) 2, 3, and 5
   C.) 2, 4, and 5
   D.) 1, 2, 3, 4 and 5

Answer: Option 'D'

1, 2, 3, 4 and 5

  • 12. Which of the following is not correctly matched?
   A.) National Family Planning Programme - 1951
   B.) Medical Termination of Pregnancy Act - 1970
   C.) Reproductive and Child Health (RCH) Programme - 1998
   D.) Prenatal Diagnostic Techniques (Regulation and Prevention of Misuse) Act - 1995

Answer: Option 'C'

Reproductive and Child Health (RCH) Programme - 1998

  • 13. ISRO's Master Control Facility is at Hassan in:
   A.) Andhra Pradesh
   B.) Odisha
   C.) Gujarat
   D.) Karnataka

Answer: Option 'D'

Karnataka

  • 14. Which of the following island was recently renamed as Kalaallit Nunaat?
   A.) Micronesian
   B.) Greenland
   C.) Melanesian
   D.) Polynasian

Answer: Option 'B'

Greenland

  • 15. Which of the following is not correctly matched with regard to Project Tiger Reserves?
   A.) Valmiki - Hazaribagh
   B.) Sariska - Alwar
   C.) Nagarjunasagar - Srisailam
   D.) Pench - Garhwal

Answer: Option 'D'

Pench - Garhwal

  • 16. The first recipient of the Dada Saheb Phalke Award was
   A.) B N Sarkar
   B.) Prithvi Raj Kapoor
   C.) MS Devika Rani
   D.) Mrs Kanan Devi

Answer: Option 'C'

MS Devika Rani

  • 17. The first country in the world to initiate a comprehensive Family Planning Programme is :
   A.) China
   B.) USA
   C.) Germany
   D.) India

Answer: Option 'D'

India

  • 18. First British Prime Minister to visit India is:
   A.) Macmillan
   B.) Churchill
   C.) Walpole
   D.) Ramsay Muir

Answer: Option 'A'

Macmillan

  • 19. Which of the following is not correctly matched with regard to the Indians who have won the Nobel Prize (in the mentioned years)?
   A.) Rabindranath Tagore - 1913
   B.) C V Raman - 1930
   C.) Hargobind Khorana - 1968
   D.) Mother Teresa - 1978

Answer: Option 'D'

Mother Teresa - 1978

  • 20. Which of the following is correctly matched with regard to thermal power projects?
   A.) Korba - UP
   B.) Ramagundam - MP
   C.) Talcher - AP
   D.) Kawas - Gujarat

Answer: Option 'D'

Kawas - Gujarat

Static GK Multiple Choice Questions For Group 2 and Group 3 Exams Download Pdf