Animals and Birds Questions and Answers

  • 1. Which of the following has no Skeleton at all?
   A.) Jelly fish
   B.) Silver fish
   C.) Sponge
   D.) Star fish

Answer: Option 'A'

​Jelly fish

  • 2. Which animal can create the loudest sound among any living creature?
   A.) Whale shark
   B.) Humpback Whales
   C.) Gibbon
   D.) Howler monkey

Answer: Option 'B'

​Humpback Whales

  • 3. Which one of the following is not a true fish?
   A.) Hammer fish
   B.) Sucker fish
   C.) Saw fish
   D.) Silver fish

Answer: Option 'B'

​Sucker fish

  • 4. Name the bird that migrates from the north pole to the south pole and back?
   A.) Arctic tern
   B.) Swallow
   C.) Crane
   D.) Penguin

Answer: Option 'A'

Arctic tern

  • 5. In which of the following kinds of organism is the phenomenon found wherein the female kills the male after copulation
   A.) Pit viper
   B.) Honeybee
   C.) Spider
   D.) Dragonfly

Answer: Option 'B'

​Honeybee

  • 6. Pashmina shawl is made from the hair of 
   A.) Rabbit
   B.) Goat
   C.) Sheep
   D.) Yak

Answer: Option 'B'

Goat

  • 7. Which animal exclusively eat only eucalyptus leaves and nothing else
   A.) Common Wombat
   B.) Greater Glider
   C.) Koala
   D.) kangaroo

Answer: Option 'C'

Koala

  • 8. In which of the following animals is respiration done by skin?
   A.) Frog
   B.) Chemeleon
   C.) Sea horse
   D.) Flying fish

Answer: Option 'A'

Frog

  • 9. Which living bird lays the world's largest egg?
   A.) Owl
   B.) Ostrich
   C.) Eagle
   D.) Vulture

Answer: Option 'B'

​Ostrich

  • 10. Which of the following birds is the state bird of three indian states?
   A.) Greater Flamingo
   B.) Blue Jay( Indian Roller)
   C.) Hill Mynah
   D.) Great Hornbill

Answer: Option 'B'

​Blue Jay( Indian Roller)

  • 11. This animal fasts for about 8 months in a year and yet is active, gives birth, and nurses its young while fasting. Name the animal
   A.) Reindeer
   B.) Polar Bear
   C.) Frog
   D.) Lion

Answer: Option 'B'

​Polar Bear

  • 12. Which of the following is the National Aquatic animal of India?
   A.) Dugong
   B.) Dolphin
   C.) Sea Turtle
   D.) Salt water crocodile

Answer: Option 'B'

​Dolphin

  • 13. In which of the following groups animals bear no teeth?
   A.) Peacock, Ostrich and Tortoise
   B.) Turtle, Kiwi and Cow
   C.) Owl, Loris and Crow
   D.) Alligator, Turtle and Tortoise

Answer: Option 'A'

Peacock, Ostrich and Tortoise

  • 14. How much water can be used by a camel in drinking in a single time ?
   A.) Up to 60 ltr.
   B.) Up to 80 ltr.
   C.) Up to 100 ltr.
   D.) Up to 120 ltr.

Answer: Option 'C'

Up to 100 ltr.

  • 15. What is the maximum running land speed of Crocodile?
   A.) 5 KMPL
   B.) 12 KMPL
   C.) 15 KMPL
   D.) 17 KMPL

Answer: Option 'D'

17 KMPL

  • 16. Which is the only bird that can fly backwards?
   A.) Hummingbird
   B.) Honey eater
   C.) Sunbird
   D.) Kingfisher

Answer: Option 'A'

Hummingbird

  • 17. Among the following animals , the figures of which are found in the state emblem of india?
   A.) Bull, deer and eagle
   B.) Deer and elephant
   C.) Elephant, Tiger and Bull
   D.) Horse and Bull

Answer: Option 'D'

Horse and Bull

  • 18. The Bhindawas Bird Sanctuary (BBS) is located in which state  ?
   A.) Madhya Pradesh
   B.) Bihar
   C.) Odisha
   D.) Haryana

Answer: Option 'D'

The Bhindawas Bird Sanctuary (BBS) is located in Jhajjar district, Haryana. It is home to many birds such as Blue Peafowl, Gray Francolin, Black Francolin, Shikra, Black Kite, Greater Coucal, White-throated Kingfisher, Coppersmith Barbet and Indian Roller. It is in news because the sanctuary will soon be developed as a beautiful tourist resort and the additional facilities to be provided to the tourists coming to this place would include arrangements for camping for night stay, beautification of the lake, and opening of dispensary for birds and the wild life.

  • 19. The first tiger reserve in India to officially introduce a mascot, which has been named Bhoorsingh the Barasingha is
   A.) Sunderbans Tiger Reserve
   B.) Bandhavgarh Tiger Reserve
   C.) Kanha Tiger Reserve
   D.) Corbett Tiger Reserve

Answer: Option 'C'

The Kanha Tiger Reserve in Madhya Pradesh has become the first Tiger reserve in India to officially introduce a mascot, which has named Bhoorsingh the Barasingha.

  • 20. For which one of the following snakes is the diet mainly composed of other snakes?
   A.) Rattlesnake
   B.) Krait
   C.) King Cobra
   D.) Russel's viper

Answer: Option 'C'

​King Cobra

  • 21. What is the fastest of all the birds?
   A.) Sparrow
   B.) Swift
   C.) Blood phesant
   D.) None

Answer: Option 'B'

​Swift

  • 22. The period after parturition in which animal produces milk is called as _____
   A.) Calving period
   B.) Lactation period
   C.) Dry period
   D.) Conception

Answer: Option 'B'

​Lactation period

  • 23. Which one of the following is not a true snake?
   A.) Sea snake
   B.) Glass snake
   C.) Blind snake
   D.) Tree snake

Answer: Option 'B'

Glass snake 
Glass snake is a lizard.

  • 24. Kiwi is a native bird of Which of the following countries?
   A.) Australia
   B.) New zealand
   C.) South Africa
   D.) Zimbabwe

Answer: Option 'B'

​New zealand

  • 25. What is a rhinos horn made of?
   A.) Bones
   B.) Kerotin
   C.) Fibroin
   D.) Collagen

Answer: Option 'B'

Kerotin

Animals and Birds Questions and Answers Download Pdf