Awards Questions and Answers

  • 1. What was the film that was awarded as “Best Film” by International Indian Film Academy?
   A.) Raanjhanaa
   B.) Chennai Express
   C.) Yeh Jawani Hai Deewani
   D.) Bhaag Milkha Bhaag

Answer: Option 'D'

Bhaag Milkha Bhaag

  • 2. Who was the best actress in a leading role awarded by IIFA?
   A.) Deepika Padukone
   B.) Sonam Kapoor
   C.) Shraddha Kapoor
   D.) Bhaag Milkha Bhaag

Answer: Option 'A'

Deepika Padukone

  • 3. Who was conferred GBE (Knight Grand Cross) by British Queen?
   A.) Sachin Tendulkar
   B.) A.P.J. Abdul Kalam
   C.) Ratan Tata
   D.) Viswanathan Anand

Answer: Option 'C'

Ratan Tata

  • 4. Who was the British physicist awarded with prestigious Millennium Technology Prize, 2014?
   A.) John Adams
   B.) Stuart Parkin
   C.) Harry Elliot
   D.) Fred Taylor

Answer: Option 'B'

Stuart Parkin

  • 5. Who has been selected for Dadasaheb Phalke Award 2013?
   A.) Gulzar
   B.) Pran
   C.) Soumitra Chatterjee
   D.) Ramanaidu

Answer: Option 'A'

Gulzar

  • 6. Who was awarded Jnanpith Award for 2011?
   A.) Gopinath Mohanty
   B.) Pratibha Ray
   C.) Sachidananda Routray
   D.) Sitakant Mohapatra

Answer: Option 'B'

Pratibha Ray

  • 7. What was the compensation awarded by Supreme Court of India for the families of all the manual scavengers

    who have died in sewerage work since 1993 and also criminalized entering sewer lines without safety gear?
   A.) Rs. 50 lakhs
   B.) Rs. 25 lakhs
   C.) Rs. 20 lakhs
   D.) Rs. 10 lakhs

Answer: Option 'C'

Rs. 20 lakhs

  • 8. Who won the Pritzker Architecture Prize 2014?
   A.) Norman Foster
   B.) Toyo Itu
   C.) Shigeru Ban
   D.) Wang Shu

Answer: Option 'C'

Shigeru Ban

  • 9. Who was awarded posthumously Kirti Chakra Award 2014, for his role in operation Rahat in Uttarakhand

    where his chopper crashed with 20 personnel on board after he had helped in rescuing lives of more than 80

    people?
   A.) Major Mahesh Kumar
   B.) Wing Commander Darryl Castelino
   C.) Captain Abhilash Tomy
   D.) Air Marshal Jaswinder Singh Chauhan

Answer: Option 'B'

Wing Commander Darryl Castelino

  • 10. Who was the debutant director of Gujarati movie “The Good Road” selected for the Gollapudi Srinivas

    National Award 2013?
   A.) Chandulal Shah
   B.) Gyan Correa
   C.) Homi Master
   D.) Jamanadas Kapadia

Answer: Option 'B'

Gyan Correa

  • 11. Who was the Indian journalist, who won Google Digital Activism Award 2014?
   A.) Arun Shourie
   B.) Vikram Chandra
   C.) Ramnath Goenka
   D.) Shubranshu Choudhary

Answer: Option 'D'

Shubranshu Choudhary

  • 12. Who won the 23rd G D Birla Award for scientific research for 2013?
   A.) Prof. Rajesh Gopakumar
   B.) Nibir Mandal
   C.) Tapas Kumar Kundu
   D.) Subhasis Chaudhuri

Answer: Option 'A'

Prof. Rajesh Gopakumar

  • 13. Which Assamese film bagged the Audience Choice Award 2014 in North Carolina film festival?
   A.) Jetuka Pator Dore
   B.) Ekhon Nedekha Nadir Xipaare
   C.) Suren Suror Putek
   D.) Pokhi

Answer: Option 'B'

Ekhon Nedekha Nadir Xipaare

  • 14. Who has been voted the "Cricketer of the Generation" by ESPNCricinfo Awards 2013?
   A.) Jaques Kallis
   B.) Brian Lara
   C.) Sachin Tendulkar
   D.) Ricky Ponting

Answer: Option 'C'

Sachin Tendulkar

  • 15. Who awarded the prestigious President's Standard and Colors Award to 112 Helicopter Unit & No.4 Base

           Repair Depot?
   A.) President
   B.) Prime Minister
   C.) Defence Minister
   D.) Army Chief

Answer: Option 'A'

President

Awards Questions and Answers Download Pdf