Biology Questions and Answers For Groups

  • 1. The plant dye Henna imparts orangered colour to skin and hairs due to its reaction with which of the following?
   A.) Carbohydrates
   B.) Amino acids
   C.) Protein and amino acids
   D.) Lipids

Answer: Option 'C'

Protein and amino acids

  • 2. Name the blood cells in which nucleus is absent
   A.) Monocytes
   B.) Blood Platelets
   C.) Lymphocytes
   D.) Eosinophils

Answer: Option 'B'

​Blood Platelets

  • 3. Animal without red blood cells
   A.) Earthworm
   B.) Snake
   C.) Peacock
   D.) Frog

Answer: Option 'A'

​Earthworm

  • 4. The phenomenon of summer sleep by animals is called
   A.) laziness
   B.) aestivation
   C.) hibernation
   D.) lethargy

Answer: Option 'B'

Aestivation is summer sleep. Many organisms like the snails do not find it comfortable in summer. They withdraw and lead a life with reduced BMR (basic Metabolic Rate) in a state of  dormancy.

  • 5. The human heart is 
   A.) Pulsating heart
   B.) Myogenic heart
   C.) Ampullary heart
   D.) Neurogenic heart

Answer: Option 'B'

​Myogenic heart
Hearts are of several types. In some invertebrates the heart is simulated by the nervous system to do its work. Such hearts are called Neurogenic hearts. The Human heart is myogenic. i.e, it recieves the stimuli for contraction from the muscular node called sinu-auricular node or pace maker.

  • 6. Who is known as father of Zoology
   A.) Lamark
   B.) Aristotle
   C.) Darwin
   D.) Theophrastus

Answer: Option 'B'

​Aristotle

  • 7. Spermology is the study of
   A.) Fruit
   B.) Seed
   C.) Leaf
   D.) Pollen grain

Answer: Option 'B'

​Seed

  • 8. 13 - Chambered heart occurs in
   A.) Snail
   B.) Cockroach
   C.) Earthworm
   D.) Leech

Answer: Option 'B'

​Cockroach

  • 9. The energy released by 1 gram of glucose is
   A.) 3kcal
   B.) 4 kcal
   C.) 6 kcal
   D.) 5 kcal

Answer: Option 'B'

​4 kcal

  • 10. The corner of the cells of collenchyma tissue in plant are thickened due to deposition of _____
   A.) Cellulose and pectin
   B.) Chitin and lignin
   C.) Suberin and cutin
   D.) Lignin and suberin

Answer: Option 'A'

Cellulose and pectin

  • 11. The hormone that helps in Parthenocarpy
   A.) Ethylene
   B.) Gibberellin
   C.) Cytokinin
   D.) Abscisic acid

Answer: Option 'B'

​Gibberellin

  • 12. Bone deformities occur due to the excess intake of
   A.) Fatty acid
   B.) Fluorine
   C.) Potassium
   D.) Phosphorus

Answer: Option 'B'

​Fluorine

  • 13. The outer membrane that covers the brain is
   A.) Myelin sheath
   B.) Dura mater
   C.) Arachnoid membrane
   D.) Pia mater

Answer: Option 'B'

Dura mater

  • 14. Botany is also known as
   A.) Pedology
   B.) Phytology
   C.) Phycology
   D.) Plantophyta

Answer: Option 'B'

​Phytology

  • 15. Vivipary is defined as germination
   A.) during storage
   B.) within the fruit
   C.) with cotyledons coming out of soil
   D.) with cotyledons remaining inside the soil

Answer: Option 'B'

Vivipary means germination even when attached to the mother plant. Usually the saline marsh plants (Halophytes) have their seeds growing even when they are inside the fruits attached to the tree.

  • 16. Tikka disease is related with the crop:
   A.) Ground nut
   B.) Paddy
   C.) Musturd
   D.) All of these

Answer: Option 'A'

​Ground nut

  • 17. Number of eyes found in Earthworm..........
   A.) No eye
   B.) One
   C.) Two
   D.) Many

Answer: Option 'A'

No eye

  • 18. Agrostology is the study of
   A.) Grass
   B.) Fruits
   C.) Crop
   D.) Seed of oil

Answer: Option 'A'

​Grass

  • 19. Dicotyledonous weeds are destroyed by a chemical called
   A.) Abscisic acid
   B.) 2- 4 dichlorophenoxy acetic acid
   C.) Naphthalene acetic acid
   D.) Indole - acetic acid

Answer: Option 'B'

2- 4 dichlorophenoxy acetic acid

  • 20. The rate of heartbeat is accelerated by the hormone 
   A.) thyroxine
   B.) adrenaline
   C.) acetylcholine
   D.) pituitrin

Answer: Option 'B'

adrenaline

  • 21. Branch of agriculture concerned with the production of crops
   A.) Agrostology
   B.) Agronomy
   C.) Agrotology
   D.) Anthropology

Answer: Option 'B'

Agronomy

  • 22. The total number of pairs of Peripheral nerves in man are
   A.) 41
   B.) 42
   C.) 43
   D.) 44

Answer: Option 'C'

43

  • 23. Which of the following is a mixed gland
   A.) Pituitary
   B.) Adrenal
   C.) Pancreas
   D.) Ovary

Answer: Option 'C'

Pancreas

  • 24. Cutaneous respiration occurs in
   A.) Cockroach
   B.) Salamander
   C.) Crab
   D.) Parrot

Answer: Option 'B'

​Salamander

  • 25. Total salt content in blood is about
   A.) 2.85 to 2.9%
   B.) 0.85 to 0.9%
   C.) 11.85 to 11.9%
   D.) 1.85 to 1.9%

Answer: Option 'B'

​0.85 to 0.9%

Biology Questions and Answers For Groups Download Pdf