General Awareness Questions and Answers

  • 1. Who is known as 'the father of Indian missile technology'?
   A.) Dr. Chidambaram
   B.) Dr. Homi Bhabha
   C.) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
   D.) Dr. U.R. Rao

Answer: Option 'C'

Dr. A.P.J. Abdul Kalam

  • 2. “One People, One State, One leader” was the policy of
   A.) Lenin
   B.) Hitler
   C.) Stalin
   D.) Mussolin

Answer: Option 'B'

Hitler

  • 3. DRDL stands for
   A.) Differential Research and Documentation Laboratory
   B.) Department of Research and Development Laboratory
   C.) Defence Research and Development Laboratory
   D.) None of the above

Answer: Option 'C'

Defence Research and Development Laboratory

  • 4. Golf player Vijay Singh belongs to which country?
   A.) USA
   B.) UK
   C.) Fiji
   D.) India

Answer: Option 'C'

Fiji

  • 5. Exposure to sunlight helps a person improve his health because
   A.) the pigment cells in the skin get stimulated and produce a healthy tan
   B.) the ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D
   C.) the infrared light kills bacteria in the body
   D.) resistance power increases

Answer: Option 'B'

the ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D

  • 6. Bats can fly in the dark because
   A.) they produce high pitched sounds called ultrasonics
   B.) the light startles in them
   C.) they have a better vision in the dark
   D.) none of the above

Answer: Option 'A'

they produce high pitched sounds called ultrasonics

  • 7. Which is considered as the biggest port of India?
   A.) Chennai
   B.) Mumbai
   C.) Cochin
   D.) Kolkata

Answer: Option 'B'

Mumbai

  • 8. Name the plant important in sericulture
   A.) Mulberry
   B.) Legumes
   C.) Pea
   D.) Cassia

Answer: Option 'A'

Mulberry

  • 9. Name the continent where 'Tundra' type of climate is not found
   A.) Africa
   B.) Asia
   C.) Europe
   D.) North America

Answer: Option 'A'

Africa

  • 10. Who was appointed as new Brand Ambassador for Swachh Bharat Mission in 2017 ?
   A.) Shilpa Shetty
   B.) Priyanka Chopra
   C.) Kangana Ranaut
   D.) Anushka Sharma

Answer: Option 'A'

Shilpa Shetty
The government has roped in actress Shilpa Shetty as a brand ambassador for the Modi government's cleanliness initiative Swachh Bharat Mission.
The 41-year-old actress will feature in TV and radio campaigns aimed at discouraging people from littering on roads. Soon, campaign posters featuring her will be displayed at various places across the country.

  • 11. Heavy Water Project (Talcher) and Fertilizer plant (Paradeep) are famous industries of
   A.) Tamil nadu
   B.) Orissa
   C.) Andhra Pradesh
   D.) Kerala 

Answer: Option 'B'

Orissa

  • 12. Fedaration cup,World cup, Allwyn international trophy and challenge cup are awarded to winners of
   A.) Basketball
   B.) Cricket
   C.) Volleyball
   D.) Tennis

Answer: Option 'C'

Volleyball

  • 13. An astronaut in outer space will observe sky as
   A.) Blue
   B.) Black
   C.) White
   D.) Red

Answer: Option 'B'

Black

  • 14. Who said, "Inflation is unjust but deflation is inexpedient. Of the two, deflation is worse "?
   A.)  J.G Gurlay
   B.)  J.M Keynes
   C.) Amartya Sen
   D.) J.N Bhagwati

Answer: Option 'B'

 J.M Keynes

  • 15. The most important small scale industry in india is the 
   A.) Handloom Industry
   B.) Jute industry
   C.) Paper Industry
   D.) Textile Industry

Answer: Option 'A'

Handloom Industry

  • 16. At which particular place on earth are days and nights of equal length always?
   A.) Equator
   B.) Prime Meridian
   C.) Poles
   D.) No where

Answer: Option 'A'

Equator

  • 17. FFC stands for
   A.) Foreign Finance Corporation
   B.) Film Finance Corporation
   C.) Federation of Football Council
   D.) None of the above

Answer: Option 'B'

Film Finance Corporation

  • 18. According to WHO, the bird flu virus cannot be transmitted through food cooked beyond
   A.) 90 degree celsius
   B.) 70 degrees celsius
   C.) 100 degree celsius
   D.) 60 degrees celsius

Answer: Option 'B'

70 degrees celsius

  • 19. First China War was fought between
   A.) China and Egypt
   B.) China and Britain
   C.) China and France
   D.) China and Greek

Answer: Option 'B'

China and Britain

  • 20. The biggest public sector undertaking in the country is
   A.) Railways
   B.) Airways
   C.) Iron and steel Plants
   D.) Roadways

Answer: Option 'A'

Railways

  • 21. Film and TV institute of india is located at
   A.) Pimpri (Maharashtra)
   B.) Rajkot (Gujarat)
   C.) Pune (Maharashtra)
   D.) Perambur (Tamilnadu)

Answer: Option 'C'

Pune (Maharashtra)

  • 22. In which of the following cases, the Supreme Court held that fundamental rights are unamendable?
   A.) M.C Mehta's case
   B.) Keshvananda Bharati's case
   C.) A.K.Gopalan's case
   D.) Golak Nath's case

Answer: Option 'D'

Golak Nath's case

  • 23. IRDP stands for
   A.) Indian Rural Development policy
   B.) Integrated Rural Development Programme
   C.) International Rural Development Programme
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Integrated Rural Development Programme

  • 24. The largest fresh water lake in India is
   A.) Chilka Lake
   B.) Kolleru Lake
   C.) Veeranam Lake
   D.) Pulicat Lake

Answer: Option 'B'

Kolleru Lake

  • 25. Which country has "This is the root of all evil" written on its coins?
   A.) Cuba
   B.) Russia
   C.) Vatican City
   D.) Italy

Answer: Option 'C'

Vatican City

General Awareness Questions and Answers Download Pdf