General Science Questions and Answers | General Knowledge

  • 1. Which of the following parts of the sun is easily visible only during a total solar eclipse?
   A.) sunspots
   B.) corona
   C.) photosphere
   D.) core

Answer: Option 'B'

​corona

  • 2. Potassium Permanganate is used for purifying drinking water, because
   A.) it is a sterilising agent
   B.) it is a reducing agent
   C.) it dissolves the impurities of water
   D.) it is an oxidising agent

Answer: Option 'D'

it is an oxidising agent

  • 3. What does airbag, used for safety of car driver, contain?
   A.) Sodium bicarbonate
   B.) Sodium nitrite
   C.) Sodium azide
   D.) Sodium peroxide

Answer: Option 'C'

​Sodium azide

  • 4. In fireworks, the green flame is produced because of
   A.) Sodium
   B.) Potassium
   C.) Barium
   D.) Mercury

Answer: Option 'C'

​Barium

  • 5. As you go down into a well, your weight
   A.) increases slightly
   B.) remains exactly the same
   C.) decreases slightly
   D.) None of the above

Answer: Option 'C'

decreases slightly

  • 6. The weight of an object will be minimum when it is placed at?
   A.) The Equator
   B.) The North Pole
   C.) The South Pole
   D.) The center of the Earth

Answer: Option 'D'

The weight of an object is minimum when it is placed at the center of the earth because when an object is in the center, it experiences gravitational pull from all directions.

  • 7. The blue colour of the clear sky is due to
   A.) Reflection of light
   B.) Diffraction of light
   C.) Dispersion of light
   D.) Refraction of light

Answer: Option 'C'

A clear cloudless day-time sky is blue because molecules in the air dissipate blue light from the sun more than they dissipate red light. When we look towards the sun at sunset, we see red and orange hues on the grounds because the blue light has been scattered out and away from the line of sight.

  • 8. Which one of the following types of waves are used in a night vision apparatus?
   A.) Infra-red waves
   B.) Microwaves
   C.) Radio waves
   D.) None of the above

Answer: Option 'A'

​Infra-red waves

  • 9. Which of the following is used in pencils?
   A.) Graphite
   B.) Charcoal
   C.) Phosphorous
   D.) Silicon

Answer: Option 'A'

Graphite

  • 10. A married couple adopted a male child. A few years later, twin boys were born to them. The blood group of the couple is AB positive and O negative. The blood group of the three sons is A positive, B positive, and O positive. The blood group of the adopted son is
   A.) O positive
   B.) A positive
   C.) B positive
   D.) Cannot be determined on the basis of the given data

Answer: Option 'A'

O positive

  • 11. When a gas is turned into a liquid, the process is called
   A.) deposition
   B.) sublimation
   C.) evaporation
   D.) condensation

Answer: Option 'D'

condensation

  • 12. If a tropical rain forest is removed, it does not regenerate quickly as compared to a tropical deciduous forest. This is because 
   A.) The soil of rain forest is deficient in nutrients
   B.) Propagules of the trees in a rain forest have poor viability
   C.) The rain forest species are slow growing
   D.) Exotic species invade the fertile soil of rain forest

Answer: Option 'A'

The soil of rain forest is deficient in nutrients

  • 13. At present, scientists can determine the arrangement or relative positions of genes of DNA sequences on a chromosome. How does this knowledge benefit us?
    1. It is possible to know the pedigree of livestock.
    2. It is possible to understand the causes of all human diseases.
    3. It is possible to develop disease-resistant animal breeds.
    Which of the statements given above is/are correct?
   A.) 1 and 2 only
   B.) 2 only
   C.) 1 and 3 only
   D.) 1, 2 and 3

Answer: Option 'D'

1, 2 and 3

  • 14. Which of the following has got more heat capacity?
   A.) Iron piece
   B.) Gold piece
   C.) Water
   D.) Benzene

Answer: Option 'C'

​Water

  • 15. The radioactive element most commonly detected in humans is
   A.) potassium-40
   B.) cobalt-60
   C.) iodine-131
   D.) plutonium-238

Answer: Option 'A'

potassium-40

  • 16. The gases used in different types of welding would include
   A.) oxygen and hydrogen
   B.) oxygen and acetylene
   C.) oxygen, acetylene and argon
   D.) oxygen, hydrogen, acetylene and nitrogen

Answer: Option 'B'

oxygen and acetylene

  • 17. What happens when some charge is placed on a soap bubble?
   A.) Its radius decreases
   B.) The bubble Collapses
   C.) Its radius increases
   D.) The bubble expands

Answer: Option 'C'

Its radius increases

  • 18. The filament of an electric bulb is made of
   A.) graphite
   B.) iron
   C.) tungsten
   D.) nichrome

Answer: Option 'C'

​tungsten

  • 19. The uranium fuel used worldwide is mainly in the form of 
   A.) U3O8
   B.) UO2
   C.) UF6
   D.) U metal

Answer: Option 'B'

​UO2

  • 20. Which of the following plants is not capable of manufacturing own food?
   A.) Carrot
   B.) Mushroom
   C.) Cabbage
   D.) Algae

Answer: Option 'B'

​Mushroom

  • 21.

    The theory which advocates that living beings can arise only from other living beings is termed

   A.) Bio-genesis
   B.) Abiogenesis
   C.) Catastrophism
   D.) Cosmozoic

Answer: Option 'A'

Bio-genesis

  • 22. Suppose if we measure the time lapse between the two Sunsets by sitting in the beach , from this we can estimate 
   A.) The radius of the earth
   B.) The radius of the sun
   C.) The depth of the ocean
   D.) The distance between the sun and earth

Answer: Option 'A'

The radius of the earth

  • 23. What is the scientific name for washing soda?
   A.) Sodium carbonate
   B.) Sodium bicarbonate
   C.) Calcium carbonate
   D.) Calcium bicarbonate

Answer: Option 'A'

Sodium carbonate

  • 24. The intencity of Earthquakes is measured on
   A.) Mercalli scale
   B.) Richter scale
   C.) Secant scale
   D.) Beaufort scale

Answer: Option 'A'

Mercalli scale

  • 25. What invisible force holds you onto the earth, so that you don't simply fall off?
   A.) wind
   B.) magnetism
   C.) gravity
   D.) speed

Answer: Option 'C'

gravity

General Science Questions and Answers | General Knowledge Download Pdf