Banking Awareness Questions and Answers

  • 1. Union Minister of State for Atomic Energy for Space is ___________
   A.) Piyush Goyal
   B.) Dr. Jitendra Singh
   C.) V. K. Singh
   D.) Maneka Gandhi

Answer: Option 'B'

Dr. Jitendra Singh

  • 2. Commercial arm of ISRO is ______
   A.) ANTRAX
   B.) ANTRIX
   C.) ANTRAX
   D.) ANDROID

Answer: Option 'B'

ANTRIX

  • 3. New TRAI (Telecom Regulatory Authority of India) Chairman is _________
   A.) R. S. Sharma
   B.) K. V. Chowdary
   C.) Prashant Pathrabe
   D.) Prof Sanghmitra Bandyopadhyay

Answer: Option 'A'

R. S. Sharma

  • 4. ISRO achieved a huge milestone as it successfully tested latest and most powerful cryogenic engine for 800 seconds on 20th July 2015. This full duration test was performed successfully at _________
   A.) Thumba, Kerala
   B.) Sriharikota, Andhra Pradesh
   C.) Chandipur, Odisha
   D.) Mahendragiri, Tamilnadu

Answer: Option 'D'

Mahendragiri, Tamilnadu

  • 5. "Father of Indian Missile Science" is ______
   A.) A. P. J. Abdul Kalam
   B.) P. K. Iyengar
   C.) C. V. Raman
   D.) Sir Jagadish Chandra Bose

Answer: Option 'A'

A. P. J. Abdul Kalam

  • 6. The list of Important days given. Locate the correct option ?
   A.) National Broadcasting Day - 23rd July
   B.) World Blood Donors Day - 14th June
   C.) National Doctor's Day - 1st July
   D.) All of these

Answer: Option 'D'

All of these

  • 7. On 25th July 2015, to ensure round the clock electricity supply to farmers and rural households, "Deen Dayal
    Upadhyaya Gram Jyoti Yojana" launched at _______
   A.) Suratgarh
   B.) Patna
   C.) Varanasi
   D.) New Delhi

Answer: Option 'B'

Patna

  • 8. The ICC World Twenty 20 cup 2016 hosts by _________
   A.) India
   B.) Bangladesh
   C.) Sri Lanka
   D.) England

Answer: Option 'A'

India

  • 9. Trophy and Sport / Game event given, Pick the correct combination.
   A.) Cricket - ICC World Cup, Ashes cup, Ranji Trophy, Deodhar Trophy, Duleep Trophy, Irani Trophy
   B.) Football - FIFA cup, Durand Cup, Rovers Cup, Santosh Trophy, Subroto Cup
   C.) Hockey - Agha Khan Cup, Beighton Cup, Dhyan Chand Trophy, Murugappa Gold Cup
   D.) All of above

Answer: Option 'D'

All of above

  • 10. Who is the winner of Tour De France 2015 ?
   A.) Alejandro Belmonte (Spain)
   B.) Chris Froome (Kenyan born British)
   C.) Vincenzo Nibali (Italy)
   D.) Fabian Cancellara (Switzerland)

Answer: Option 'B'

Chris Froome (Kenyan born British)

  • 11. In the International Women's Wrestling Tournament, India finishes second place concluded on 26th July 2015. The event concluded at __________
   A.) Baku
   B.) Tallinn
   C.) Astana
   D.) Vilnius

Answer: Option 'C'

Astana

  • 12. The full form of SREP used in Basel framework is :
   A.) Standard Review and Evaluation Process
   B.) Supervisory Review and Electronic Process
   C.) Standardised Revision and Evaluation Practice
   D.) Supervisory Review and evaluation Process

Answer: Option 'D'

Supervisory Review and evaluation Process

  • 13. In order to enable private sector banks to attract and retain professional directors, the Reserve Bank has issued guidelines on compensation for non-executive Directors for implementation by private sector banks, that will reflect market realities and will be within the parameters specified in the:
   A.) Banking Regulation Act, 1949
   B.) The Indian Companies Act, 2013 (Amended)
   C.) RBI Act 1934
   D.) Both 1 & 2

Answer: Option 'D'

Both 1 & 2

  • 14.  An executor of deceased account is appointed under ______?
   A.) Trust
   B.) Will
   C.) Family tradition
   D.) None of the above

Answer: Option 'B'

Will

  • 15. Relationship between the RBI and the bank maintaining currency chest will be of ______?
   A.) Trustee and beneficiary
   B.) Creditor and debtor
   C.) Licensor and licensee
   D.) Principal and agent

Answer: Option 'D'

Principal and agent

  • 16. The Reserve Bank has advised all public sector banks and select private sector and foreign banks to appoint an internal Ombudsman. The internal Ombudsman would be designated as ______:
   A.) Chief Transaction Audit Officer
   B.) Internal Ombudsman Customer Service Officer
   C.) Chief Customer Service Officer
   D.) Chief Ombudsman Service Officer

Answer: Option 'C'

Chief Customer Service Officer

  • 17. After acceptance of a bill, the primary liability on a Bill of Exchange is that of ______?
   A.) Payee
   B.) Endorsee
   C.) Acceptor
   D.) Drawee

Answer: Option 'C'

Acceptor

  • 18. What is the limitation of the number of persons in a joint savings bank account?
   A.) One
   B.) Two
   C.) Three
   D.)

Answer: Option 'E'

No limit

  • 19. Who was named as the first Chairman of the to be opened Bandhan Bank, which announced its Board of Directors on 9th July 2015?
   A.) S.S.Mundra
   B.) Ashok K. Lahiri
   C.) Subir Gokaran
   D.) T.S.Vijayan

Answer: Option 'B'

Ashok K. Lahiri

  • 20. Which bank on 4th July 2015 became the first in the country to launch the MUDRA Card, under the Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY) scheme?
   A.) Andhra Bank
   B.) Central Bank
   C.) Corporation Bank
   D.) Union Bank of India

Answer: Option 'C'

Corporation Bank

  • 21. A minor is admitted to the partnership firm as ______?
   A.) Agent
   B.) Beneficiary
   C.) Minor
   D.) Partner

Answer: Option 'B'

Beneficiary

  • 22. The minimum period under which a term deposit under Reinvestment Plan can be issued is____?
   A.) 24 months
   B.) 12 months
   C.) 6 months
   D.) 9 months

Answer: Option 'C'

6 months

  • 23. Which country on 30 June 2015 became the first-ever developed economy to default on a loan with the International Monetary Fund (IMF)?
   A.) Afganisthan
   B.) Greece
   C.) Canada
   D.) Bangaladesh

Answer: Option 'B'

Greece

  • 24. Central Government has appointed Sriram Kalyanaraman as the Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of which of the following organisations:
   A.) NABARD
   B.) I.F.C
   C.) National Housing Bank (NHB)
   D.)

Answer: Option 'C'

National Housing Bank (NHB)

  • 25. Cash deposit ratio means____ ?
   A.) The percentage of total deposits received by Banks
   B.) The percentage of cash-in-hand- balance with the Central Bank to the aggregate deposits
   C.) The percentage of total cash money received as deposits by banks
   D.) All the above

Answer: Option 'B'

The percentage of cash-in-hand- balance with the Central Bank to the aggregate deposits

Banking Knowledge and Awareness MCQs 2016 Download Pdf