Indian Geography Questions and Answers

  • 1. ”DUNCAN PASS” seperates.
   A.) Car Nicobar-Greater Nicobar
   B.) Little Nicobar-South Andaman
   C.) North Andaman-south Andaman
   D.) South Andaman-middle Andaman

Answer: Option 'B'

Little Nicobar-South Andaman

  • 2. ”10 channel” seperates
   A.) Car Nicobar-greater Nicobar
   B.) Little Nicobar-south Andaman
   C.) North Andaman-south Andaman
   D.) Little Andaman-car Nicobar

Answer: Option 'D'

Little Andaman-car Nicobar

  • 3. ”Coco island” located between
   A.) India-Bangladesh
   B.) India-Myanmar
   C.) India-Pakistan
   D.) India-Srilanka

Answer: Option 'B'

India-Myanmar

  • 4. ”New moor” islands are located in
   A.) Mouth of Ganges
   B.) Mouth of Sindhu
   C.) Mouth of Godavari
   D.) Mouth of Narmada

Answer: Option 'A'

Mouth of Ganges

  • 5. In India volcanoes are located in
   A.) ”Minicoy” island in Lakshadweeps
   B.) ”Barren” island in Andaman islands
   C.) New moor island in Bay of Bengal
   D.) Majoli island in Assam

Answer: Option 'B'

”Barren” island in Andaman islands

  • 6. How many islands are there in India
   A.) 216
   B.) 226
   C.) 236
   D.) 247

Answer: Option 'D'

247

  • 7. Which of the following states have “land locked” position in India?
   A.) Madhya Pradesh
   B.) Haryana
   C.) Jharkhand
   D.) All the above

Answer: Option 'D'

All the above

  • 8. The “Guru Shikhar” peak is located in
   A.) Bihar
   B.) Kerala
   C.) Andhra Pradesh
   D.) Rajasthan

Answer: Option 'D'

Rajasthan

  • 9. The river originates at Amarkantak is
   A.) Yamuna
   B.) Godavari
   C.) Tapati
   D.) Narmada

Answer: Option 'D'

Narmada

  • 10. The two important high yielding varieties of …………… are I.R.20 and Ratna.
   A.) Bajra
   B.) Paddy
   C.) Wheat
   D.) Jowar

Answer: Option 'B'

Paddy

  • 11. Among the following rivers Indravati is a tributary of
   A.) Narmada
   B.) Godavari
   C.) Ganga
   D.) Krishna

Answer: Option 'B'

Godavari

  • 12. An Indian river that forms an estuary is
   A.) Yamuna
   B.) Godavari
   C.) Tapi
   D.) Krishna

Answer: Option 'C'

Tapi

  • 13. What is the name of the major base of Indian Navy at Karwar?
   A.) INS Kadamba
   B.) INS Vikramaditya
   C.) INS Harshvardhan
   D.) INS Kushan

Answer: Option 'A'

INS Kadamba

  • 14. Thattekad Bird Sanctuary is located at
   A.) Andhra Pradesh
   B.) Kerala
   C.) Maharastra
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'B'

Kerala

  • 15. The Pamayangtse Monastery situated in ....... state.
   A.) Sikkim
   B.) Madhya Pradesh
   C.) Tamil Nadu
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'A'

Sikkim

  • 16. The median age(approximate) of the Indian population is ....... years.
   A.) 32 years
   B.) 24 years
   C.) 25 years
   D.) 30 years

Answer: Option 'A'

32 years

  • 17. Among the following which one is not correctly matched
   A.) NH9—Delhi-Mumbai
   B.) NH3—Agra-Mumbai
   C.) NH2—Delhi-Kolkata
   D.) NH4—Chennai-Thane

Answer: Option 'A'

NH9—Delhi-Mumbai

  • 18. Nagda is famous for the production of
   A.) Electric motors
   B.) Automobiles
   C.) Viscose staple fibre
   D.) Steel

Answer: Option 'C'

Viscose staple fibre

  • 19. The defence management college is located at
   A.) Pune
   B.) Dehradun
   C.) Secunderabad
   D.) Narm Kolkata

Answer: Option 'C'

Secunderabad

  • 20. Nathpa Jhakri hydel power project is located in
   A.) Andhra Pradesh
   B.) Uttarakhand
   C.) Jammu and Kashmir
   D.) Himachal Pradesh

Answer: Option 'D'

Himachal Pradesh

  • 21. Among the following which one is correctly matched
   A.) Haldia : Orissa
   B.) Jamnagar : Maharashtra
   C.) Numaligarh : Gujarat
   D.) Panangudi : Tamil Nadu

Answer: Option 'D'

Panangudi : Tamil Nadu

  • 22. Coffee is produced in highest quantity in
   A.) Kerala
   B.) Karnataka
   C.) Andhra Pradesh
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'B'

Karnataka

  • 23. The famous ‘Pirpanjal ranges’ are located in
   A.) Himachal Himalayas
   B.) Himadri Himalayas
   C.) Karakoram mountains
   D.) Aravali mountains

Answer: Option 'A'

Himachal Himalayas

  • 24. Nanda Devi peak forms a port of
   A.) Assam Himalayas
   B.) Kumaon Himalayas
   C.) Nepal Himalayas
   D.) Punjab Himalayas

Answer: Option 'B'

Kumaon Himalayas

  • 25. ”Parasnath” peak is located in
   A.) Bihar
   B.) Jharkhand
   C.) Tamilnadu
   D.) Kerala

Answer: Option 'B'

Jharkhand

Indian Geography Download Pdf