Ancient Indian History Questions and Answers

  • 1. ”The Wonder that was India” was written by
   A.) James Prinsep
   B.) A.L.Basham
   C.) Arrian
   D.) None

Answer: Option 'B'

A.L.Basham

  • 2. No other ancient law giver proclaimed noble ideals of fair play in battle as ......... did
   A.) Manu
   B.) Panini
   C.) Kautilya
   D.) Brihaspati

Answer: Option 'A'

Panini

  • 3. Which of the following book advises the king to devote a part of his time everyday for hearing the narrations of History?
   A.) Atharvaveda
   B.) Brahmanas
   C.) Upanishads
   D.) Arthashastra

Answer: Option 'D'

Arthashastra

  • 4. What is the number of main Puranas?
   A.) 14
   B.) 16
   C.) 18
   D.) 20

Answer: Option 'C'

18

  • 5. According to many scholars the Puranas were completed during the reign of
   A.) Parishit
   B.) Mahapadma Nanda
   C.) Uday
   D.) All the above

Answer: Option 'B'

Mahapadma Nanda

  • 6. The Greek ambassador Megasthenes came in the court of
   A.) Ajatasatru
   B.) Udayi
   C.) Mahapadma Nanda
   D.) Chandragupta Maurya

Answer: Option 'D'

Chandragupta Maurya

  • 7. The book ‘Rajatarangini’ was written by
   A.) Al-beruni
   B.) Kalhan
   C.) Kalidas
   D.) Rajshekhar

Answer: Option 'B'

Kalhan

  • 8. Who wrote extensively about India in a book called ‘Indica’?
   A.) Kautilya
   B.) Arrian
   C.) Diodorus
   D.) Megasthenes

Answer: Option 'D'

Megasthenes

  • 9. The Harappan civilization was discovered in
   A.) 1864-65
   B.) 1920-21
   C.) 1853-54
   D.) 1891-92

Answer: Option 'B'

1920-21

  • 10. The most important site was excavated by
   A.) H.C.Raychaudhury
   B.) John Marshal
   C.) P.V.Kane
   D.) R.D.Banerjee

Answer: Option 'D'

R.D.Banerjee

  • 11. The relics of this civilization were first noticed at
   A.) Mohenjodaro
   B.) Harappa
   C.) Rojdi
   D.) Kalibangan

Answer: Option 'B'

Harappa

  • 12. The important site of Harappa was excavated by
   A.) R.D.Banerjee
   B.) John Marshal
   C.) D.R.Sahni
   D.) R.S.Sharma

Answer: Option 'C'

D.R.Sahni

  • 13. The Harappan civilization’s known extent in the west is up to
   A.) Sotka koh
   B.) Nausharo
   C.) Dabarkot
   D.) Sutkagan Dor

Answer: Option 'D'

Sutkagan Dor

  • 14. The Harappan civilization’s known extent in the east was up to
   A.) Chirand
   B.) Mitathal
   C.) Rakhigarhi
   D.) Alamgirpur

Answer: Option 'D'

Alamgirpur

  • 15. Which conclusions have been derived from the debasement of the coins and gradual disappearance of gold coins during the post-Gupta period?
   A.) Gold Mining was stalled
   B.) Commodities became cheap
   C.) Money economy was gradually replaced by Barter Economy
   D.) There was a decline in trade

Answer: Option 'D'

There was a decline in trade

  • 16. The Doors, Windows of Harappan building were made of
   A.) Iron and wood
   B.) Alabaster and mats
   C.) Wood and alabaster
   D.) Wood and mats

Answer: Option 'D'

Wood and mats

  • 17. Perhaps the most remarkable feature of the citadel mound is the great bath at
   A.) Ganhwarlwala
   B.) Kot diji
   C.) Mohenjodaro
   D.) All the above

Answer: Option 'C'

Mohenjodaro

  • 18. An important structure is the dockyard found at
   A.) Rakhigarhi
   B.) Kalibangan
   C.) Alamgirpur
   D.) Lothal

Answer: Option 'D'

Lothal

  • 19. The Harappan civilization is referred to as a
   A.) Gold age civilization
   B.) Iron age civilization
   C.) Copper age civilization
   D.) Bronze age civilization

Answer: Option 'D'

Bronze age civilization

  • 20. How many Annas made one rupee?
   A.) Four
   B.) Eight
   C.) Sixteen
   D.) Ten

Answer: Option 'C'

Sixteen

  • 21. The book ‘Hindu polity’ published in 1924 was written by
   A.) Rajendra Lal Mitra
   B.) V.K.Rajwade
   C.) K.P.Jayaswal
   D.) K.A.Nilkant sastri

Answer: Option 'C'

K.P.Jayaswal

  • 22. Who was the author of the book ‘a history of ancient India’ and the book ‘a history of south India’?
   A.) R.K.Mookerji
   B.) James mill
   C.) K.A.Nilkant sastri
   D.) A.S.Altekar

Answer: Option 'C'

K.A.Nilkant sastri

  • 23. Who among the following can be called first pioneer of this school of thought?
   A.) D.R.Chanana
   B.) D.D.Kosambi
   C.) Romila thaper
   D.) Satish Chandra

Answer: Option 'B'

D.D.Kosambi

  • 24. Which of the following are called ‘limbs of Vedas’?
   A.) Aranykas
   B.) Vedangas
   C.) Upanishads
   D.) All the above

Answer: Option 'B'

Vedangas

  • 25. Who is the author of book ‘Ashtadhyayi’ on grammar?
   A.) Patanjali
   B.) Kautilya
   C.) Panini
   D.) Bhasa

Answer: Option 'C'

Panini

Ancient Indian History Download Pdf