Medieval Indian History Questions and Answers

  • 1. Where was the capital of the eastern part of the old Roman Empire?
   A.) Constantinopole
   B.) Sicily
   C.) Athens
   D.) Venice

Answer: Option 'A'

Constantinopole

  • 2. The eastern part of the old Roman Empire was known as
   A.) Slave
   B.) Venician
   C.) Byzantine
   D.) Germanic

Answer: Option 'C'

Byzantine

  • 3. Which of the caliphs set up a ‘house of Wisdom’
   A.) Al- Mamun
   B.) Harun al-Rashid
   C.) Abu Bakr
   D.) Ali

Answer: Option 'A'

Al- Mamun

  • 4. Marco Polo belonged to
   A.) Sicily
   B.) Venice
   C.) Milan
   D.) Naples

Answer: Option 'B'

Venice

  • 5. Who were called the Barids during the Delhi Sultanate?
   A.) Craftsmen
   B.) Bodyguards of the Sultan
   C.) Officer-in-charge of state exchequer
   D.) The spy/news reporters

Answer: Option 'D'

The spy/news reporters

  • 6. Who was the highest officer under the Turkish/Khilji rulers of the Delhi Sultanate?
   A.) Qazi-ul-Mulk
   B.) Naib-i-Mulk
   C.) Head of the Majlis-i-Khalawat
   D.) Wazir

Answer: Option 'B'

Naib-i-Mulk

  • 7. Which was the single biggest item imported to the Vijayanagar empire?
   A.) Precious stones
   B.) Horses
   C.) Luxury goods
   D.) Raw Silk

Answer: Option 'B'

Horses

  • 8. Who was the ruler of kanauj in the initial years of 8th century A.D
   A.) Yashodharman
   B.) Yasovarman
   C.) Yasovardhan
   D.) Yashpala

Answer: Option 'B'

Yasovarman

  • 9. Sanskrit scholars Bhababhuti and Vakpati were patronized by
   A.) Harsha Vardhan
   B.) Bhaskarvarman
   C.) Yasovarman
   D.) Nandi Varma

Answer: Option 'C'

Yasovarman

  • 10. Who was the king of Kashmir in the 8th century who routed the arabs
   A.) Harsha
   B.) Lalitaditya
   C.) Harsha-Siyaka
   D.) Nagabhatta

Answer: Option 'B'

Lalitaditya

  • 11. Minakshi was the leading goddess of the
   A.) Pandyas
   B.) Cholas
   C.) Rashtrakutas
   D.) Chalukyas

Answer: Option 'A'

Pandyas

  • 12. Who was the French explorer, who visited court of Emperor Shah Jahan and left a detailed account of Takht-i-Taus (Peacock throne)?
   A.) Jean-Baptiste Tavernier
   B.) Jean-Baptiste Tavernier
   C.) Pierre-Jean Grosley
   D.) Jean-Paul Dubois

Answer: Option 'A'

Jean-Baptiste Tavernier

  • 13. One of the following apparently impressed Jahangir to issue a Farman to the English to establish a factory at Surat in 1613 A.D.
   A.)  The defeat of Portuguese naval squadrons by the English
   B.)  A secret offer of naval help to the Mughal emperor to oust the Portuguese
   C.) A heavy dose of bribe to NurJahan
   D.) Reconciliation between the English and Portuguese

Answer: Option 'A'

 The defeat of Portuguese naval squadrons by the English

  • 14. What was the unit of measurement of land in Maratha dominions?
   A.) Kathi
   B.) Jarib
   C.) Daftari bigha
   D.) Tanab

Answer: Option 'A'

Kathi

  • 15. Who authored the book, ‘the administration of the sultanate of Delhi'
   A.) I.H.Qureshi
   B.) A.B.M.Habibullah
   C.) Faruki
   D.) Mohammad Habib

Answer: Option 'A'

I.H.Qureshi

  • 16. Govinda iii captured the king of which country and brought him over as prisoner at Halapur
   A.) Tibet
   B.) Nepal
   C.) Maldive
   D.) Sri lanka

Answer: Option 'D'

Sri lanka

  • 17. Which inscription provides valuable information on Dharmapala’s reign?
   A.) Benaras
   B.) Kanauj
   C.) Nalanda
   D.) Khalimpur

Answer: Option 'D'

Khalimpur

  • 18. The Literary style ‘Gaudi Riti’ flourished during the rule of the
   A.) Pratiharas
   B.) Senas
   C.) Palas
   D.) Rashtrakuta

Answer: Option 'C'

Palas

  • 19. Who wrote ‘Kavirajamarga’
   A.) Amoghavarsha
   B.) Govinda iii
   C.) Indra iii
   D.) Krishna iii

Answer: Option 'A'

Amoghavarsha

  • 20. Who was the author of Tabqat-i-Akbari?
   A.) Badauni
   B.) Khwaja Nizamuddin Ahmad
   C.) Abul Fazl
   D.) Mulla Daud

Answer: Option 'B'

Khwaja Nizamuddin Ahmad

  • 21. Who among the following scholars alleged that Akbar was an enemy of Islam in the Mughal Court?
   A.) Badauni
   B.) Muzaffar Alam
   C.) Abbas Khan Sarwani
   D.) Nizamuddin Ahmad

Answer: Option 'A'

Badauni

  • 22. Who was the founder of Bijapur state?
   A.) Mehmood II
   B.) Murad II
   C.) Yusuf Adil Shah
   D.) Ibrahim Zubayri

Answer: Option 'C'

Yusuf Adil Shah

  • 23. The word ghazi means
   A.) Saint
   B.) Missionary fighter
   C.) Warrior
   D.) Administrator

Answer: Option 'B'

Missionary fighter

  • 24. Who was the court poet of Mahmud Ghazni?
   A.) Al-Biruni
   B.) Firdausi
   C.) Al-Masudi
   D.) Sulaiman

Answer: Option 'B'

Firdausi

  • 25. Which was the last campaign of Mahmud in India?
   A.) Multan
   B.) Kanauj
   C.) Nagarkot
   D.) Somnath

Answer: Option 'D'

Somnath

Medieval Indian History Download Pdf