Modern History Questions and Answers

  • 1. When did Vasco da Gama arrive in Calicut, India?
   A.) 1498
   B.) 1495
   C.) 1398
   D.) 1496

Answer: Option 'A'

1498

  • 2. Whose former colony was Diu?
   A.) French
   B.) English
   C.) Portuguese
   D.) Dutch

Answer: Option 'C'

Portuguese

  • 3. ........ established a trading post in Gujarat in 1612.
   A.) Spain
   B.) French
   C.) Dutch
   D.) British

Answer: Option 'D'

British

  • 4. In 1614, who instructed Sir Thomas Roe to visit the court of Jahangir, the Mughal Emperor of India?
   A.) Humayun
   B.) James I
   C.) Shahjahan
   D.) Babar

Answer: Option 'D'

Babar

  • 5. What did the company obtain from Charles II in 1661?
   A.) Madras
   B.) Calcutta
   C.) Kannur
   D.) Bombay

Answer: Option 'D'

Bombay

  • 6. Where did Gabriel Boughton, an employee of the company, obtain a license for trade in 1650?
   A.) Orissa
   B.) Mysore
   C.) Bengal
   D.) Surat

Answer: Option 'C'

Bengal

  • 7. What is the year of the Battle of Plassey?
   A.) 1557
   B.) 1657
   C.) 1757
   D.) 1857

Answer: Option 'C'

1757

  • 8. What is the year of the Battle of Wandiwash?
   A.) 1560
   B.) 1660
   C.) 1760
   D.) 1860

Answer: Option 'C'

1760

  • 9. What is the year of the Battle of Buxar?
   A.) 1764
   B.) 1864
   C.) 1984
   D.) 1964

Answer: Option 'A'

1764

  • 10. In 1772, Warren Hastings was appointed as the Governor of which of the following places
   A.) Delhi
   B.) Bengal
   C.) Bombay
   D.) Madras

Answer: Option 'B'

Bengal

  • 11. In which year, Regulating Act was enacted?
   A.) 1573
   B.) Harappa
   C.) 1573
   D.) Kalibangan

Answer: Option 'B'

Harappa

  • 12. The important site of Harappa was excavated by
   A.) R.D.Banerjee
   B.) John Marshal
   C.) D.R.Sahni
   D.) John Marshal

Answer: Option 'C'

D.R.Sahni

  • 13. The Harappan civilization’s known extent in the west is up to
   A.) Sotka koh
   B.) Nausharo
   C.) Dabarkot
   D.) Sutkagan Dor

Answer: Option 'D'

Sutkagan Dor

  • 14. The Harappan civilization’s known extent in the east was up to
   A.) Chirand
   B.) Mitathal
   C.) Rakhigarhi
   D.) Alamgirpur

Answer: Option 'D'

Alamgirpur

  • 15. Which conclusions have been derived from the debasement of the coins and gradual disappearance of gold coins during the post-Gupta period?
   A.) Gold Mining was stalled
   B.) Commodities became cheap
   C.) Money economy was gradually replaced by Barter Economy
   D.) There was a decline in trade

Answer: Option 'D'

There was a decline in trade

  • 16. Under which Act of the Government of India, the British Crown assumed direct administration of India in the new British Raj?
   A.) Act of 1947
   B.) Act of 1658
   C.) Act of 1658
   D.) Act of 1858

Answer: Option 'D'

Act of 1858

  • 17. When was the defeat of the Spanish Armada?
   A.) 1288
   B.) 1588
   C.) 1256
   D.) 1688

Answer: Option 'B'

1588

  • 18.  In which battle, the English East Company achieved a major victory over the Portuguese in 1612?
   A.) Trafalgar
   B.) Plassey
   C.) Buxar
   D.) Swally

Answer: Option 'D'

Swally

  • 19. Which forces were defeated in the Seven Years' War (1756–1763)?
   A.) French
   B.) British
   C.) Russian
   D.) American

Answer: Option 'A'

French

  • 20. Which of the following did Robert Clive, the Governor General, belong to?
   A.) British
   B.) French
   C.) French
   D.) Portuguese

Answer: Option 'A'

British

  • 21. Joseph François Dupleix was the commander of which of the following forces in India
   A.) French
   B.) American
   C.) Dutch
   D.) British

Answer: Option 'A'

French

  • 22. The Spanish Armada was defeated by
   A.) Elizabeth II
   B.) Elizabeth I
   C.) James I
   D.) Henry VIII

Answer: Option 'B'

Elizabeth I

  • 23. When did the First Opium War start?
   A.) 1639
   B.) 1739
   C.) 1839
   D.) 1939

Answer: Option 'C'

1839

  • 24. When did Indian Mutiny begin?
   A.) 1557
   B.) 1757
   C.) 1657
   D.) 1857

Answer: Option 'D'

1857

  • 25. By which act, the Company lost all its administrative powers?
   A.) By the Government of India Act of 1658
   B.) By the Government of India Act of 1758
   C.) By the Government of India Act of 1858
   D.) By the Government of India Act of 1958

Answer: Option 'C'

By the Government of India Act of 1858

Modern History Download Pdf