Modern History

  1. 16.   Under which Act of the Government of India, the British Crown assumed direct administration

            of India in the new British Raj?
    A.) Act of 1947 B.) Act of 1758
    C.) Act of 1658 D.) Act of 1858
    Answer: Option 'D'

  2. 17.   When was the defeat of the Spanish Armada?
    A.) 1288 B.) 1588
    C.) 1256 D.) 1688
    Answer: Option 'B'

  3. 18.   In which battle, the English East Company achieved a major victory over the Portuguese in 1612?
    A.) Trafalgar B.) Plassey
    C.) Buxar D.) Swally
    Answer: Option 'D'

  4. 19.   Which forces were defeated in the Seven Years' War (1756–1763)?
    A.) French B.) British
    C.) Russian D.) American
    Answer: Option 'A'

  5. 20.   Which of the following did Robert Clive, the Governor General, belong to?
    A.) British B.) Dutch
    C.) French D.) Portuguese
    Answer: Option 'A'

  6. 21.   Joseph François Dupleix was the commander of which of the following forces in India
    A.) French B.) American
    C.) Dutch D.) British
    Answer: Option 'A'

  7. 22.   The Spanish Armada was defeated by
    A.) Elizabeth II B.) Elizabeth I
    C.) James I D.) Henry VIII
    Answer: Option 'B'

  8. 23.   When did the First Opium War start?
    A.) 1639 B.) 1739
    C.) 1839 D.) 1939
    Answer: Option 'C'

  9. 24.   When did Indian Mutiny begin?
    A.) 1557 B.) 1657
    C.) 1757 D.) 1857
    Answer: Option 'D'

  10. 25.   By which act, the Company lost all its administrative powers?
    A.) By the Government of India Act of 1658 B.) By the Government of India Act of 1758
    C.) By the Government of India Act of 1858 D.) By the Government of India Act of 1958
    Answer: Option 'C'

  11. 26.   The dual system of administration in Bengal was set up by
    A.) Robert Clive B.) Dupleix
    C.) Lord Macaulay D.) Lord Wellesley
    Answer: Option 'A'

  12. 27.   In the sphere of revenue administration, which permanent settlement was made in Bengal?
    A.) William Bentinck B.) William Pitt
    C.) Hastings D.) Lord Cornwallis
    Answer: Option 'D'

  13. 28.   When did the Permanent Settlement enforce?
    A.) 1693 B.) 1793
    C.) 1893 D.) 1933
    Answer: Option 'B'

  14. 29.   Who introduced Subsidiary Alliance?
    A.) Lord Dalhousie B.) Lord Wellesley
    C.) Robert Clive D.) Sir John Shore
    Answer: Option 'B'

  15. 30.   When did Fakir-Sannyasi Resistance, against the East India Company dominance, begin?
    A.) Kerala B.) Bengal
    C.) Karnataka D.)Gujarat
    Answer: Option 'B'

To whom this Modern History Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using computers effectively and can also prepare for competitive examinations like...


  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.