Modern History

  1. 36.   When was the formation of the Indian National Congress?
    A.) 1885 B.) 1887
    C.) 1888 D.) 1895
    Answer: Option 'A'

  2. 37.   When the Vernacular Press Act was passed?
    A.) 1878 B.) 1881
    C.) 1888 D.) 1898
    Answer: Option 'A'

  3. 38.   Who repealed the Vernacular Press Act?
    A.) Lord William Bentinck B.) Lord Lytton
    C.) Gladstone D.) Lord Ripon
    Answer: Option 'D'

  4. 39.   ........ made remarkable contribution to the development of Local government.
    A.) Hastings B.) Lord Ripon
    C.) W.W Hunter D.) Gladstone
    Answer: Option 'B'

  5. 40.   The land was owned by temples Known as
    A.) Brahmaswam B.) Cherikkal
    C.) Dewaswam D.) Kanam
    Answer: Option 'C'

  6. 41.   In which Anglo-Maratha war, Tipu was defeated by the British?
    A.) First B.) Second
    C.) Third D.) Fourth
    Answer: Option 'C'

  7. 42.   Which of the following was ceded to the British, according to the terms of the treaty of Srirangapattanam?
    A.) Malabar B.) Travancore
    C.) Mysore D.) Cochi
    Answer: Option 'A'

  8. 43.   Twenty two riots were reported from different parts of Malabar throughout the 19th century intermittent

            uprisings ocurred in Malabar especially in ........ and Valluvanad taluks.
    A.) Kannur B.) Ernad
    C.) Cochi D.) Travancore
    Answer: Option 'B'

  9. 44.   What does MSP mean?
    A.) Malabar Special Police B.) Mappila special police
    C.) Mysore special police D.) Madras Special Police
    Answer: Option 'A'

  10. 45.   Who was the District Magistrate whose bunglow was stormed and was murdered by the violent Mappilas in

            1855?
    A.) Gladstone B.) William Logan
    C.) H.V.Connolly D.) Lord Ripon
    Answer: Option 'C'

  11. 46.   The collector of Malabar was appointed as special commissioner to enquire into the causes of

            the uprisings and recommend remedial measures by the Madras government, as the unrest continued

            unabatedly. Who was the collector?
    A.) Gokhale B.) William Logan
    C.) Connolly D.) S.N.Banerjee
    Answer: Option 'B'

  12. 47.   The culmination of the series of the uprisings of Mappila revolts took place in ....... year
    A.) 1621 B.) 1721
    C.) 1821 D.) 1921
    Answer: Option 'D'

  13. 48.   Who ruled England when the East India Company came into existence?
    A.) Stuarts B.) Normans
    C.) Hanoverians D.) Tudors
    Answer: Option 'A'

  14. 49.   What was the greatest contribution of the British rule to the growth of India nationalism?
    A.) introduction of western education in India B.) Racial arrogance of the British
    C.) Denial of Higher Jobs to deserving Indians D.) Queen's proclamation of 1858
    Answer: Option 'A'

  15. 50.   The entrance age was reduced from 21 to ........ for ICS, in 1877.
    A.) 17 B.) 18
    C.) 19 D.) 20
    Answer: Option 'C'

To whom this Modern History Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using computers effectively and can also prepare for competitive examinations like...


  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.