Modern History

  1. 51.   What was founded by Raja Ram Mohan Roy?
    A.) Brahma Samaj B.) Theosophical society
    C.) Arya Samaj D.) Ramakrishna Mission
    Answer: Option 'A'

  2. 52.   Who gave the title "Raja" to Raja Ram Mohan Roy?
    A.) Dutch B.) British
    C.) Mughals D.) French
    Answer: Option 'C'

  3. 53.   Raja Ram Mohan Roy was born on May 22, 1774 in village Radhanagar in the District of Hooghly in

            which of the following places
    A.) Bengal B.) Assam
    C.) MP D.) Bombay
    Answer: Option 'A'

  4. 54.   In which year, Raja Ram Mohan Roy founded an organization called 'Brahma Samaj'?
    A.) 1608 B.) 1718
    C.) 1828 D.) 1938
    Answer: Option 'C'

  5. 55.   Who is called as 'The Father of Modern India'?
    A.) Swami Dayananda Saraswati B.) Bhagat Singh
    C.) Sri Aurobindo D.) Raja Ram Mohan Roy
    Answer: Option 'D'

  6. 56.   By whom the British was convinced in 1829 to outlaw Sati?
    A.) Bhagat Singh B.) Raja Ram Mohan Roy
    C.) Swami Dayananda Saraswati D.) Lokmanya Tilak
    Answer: Option 'B'

  7. 57.   ..... was founded by Maharshi Dayanand Saraswati, who was an important Hindu religious scholar

            reformer.
    A.)Theosophical society B.) Arya Samaj
    C.) Ramakrishna Mission D.) Brahma Samaj
    Answer: Option 'B'

  8. 58.   The first one to give a call for Swarajya– "India for Indians” was
    A.) Dayanand Saraswati B.) Bhagat Singh
    C.) Lokmanya Tilak D.) Sri Aurobindo
    Answer: Option 'A'

  9. 59.   ........ founded India House in London and guided other revolutionaries.
    A.) Sri Aurobindo B.) Shyamji Krishna Varma
    C.) Bhagat Singh D.) Lokmanya Tilak
    Answer: Option 'B'

  10. 60.   Who wrote "Satyarth Prakash"?
    A.) Dayanand Saraswati B.) Lala Lajpat Rai
    C.) Lala Hardyal D.) Raja Ram Mohan Roy
    Answer: Option 'A'

  11. 61.   In which princely state, Dayananda was born on February 12 in 1824, in the town of Tankara, near

             Morvi(Morbi)
    A.) Bihars B.) Uttar Pradesh
    C.) Gujarat D.) Assam
    Answer: Option 'C'

  12. 62.   "I accept as Dharma whatever is in full conformity with impartial justice, truthfulness and the

            like; that which is not opposed to the teachings of God as embodied in theVedas. Whatever is not

            free from partiality and is unjust, partaking of untruth and the like, and opposed to the teachings of

            God as embodied in the Vedas—that I hold as adharma".He also said "He, who after careful thinking, is

            ever ready to accept truth and reject falsehood; who counts the happiness of others as he does that

            of his own self, him I call just”. Who said it?
    A.) Ranjit Singh B.) Dayananda Saraswathi
    C.) Lal Singh D.) Baba Ram Singh
    Answer: Option 'B'

  13. 63.   The Maharaja of ………… invited Dayanand to stay at his palace.
    A.) Jodhpur B.) Kashmir
    C.) Uttar Pradesh D.) Gujarat
    Answer: Option 'A'

  14. 64.   Who started Nirankari movement?
    A.) Tej Singh B.) Baba Dyal
    C.) Lal Singh D.) Ranjit Singh
    Answer: Option 'D'

  15. 65.   "Kukas" is the other name of
    A.) Sri Aurobindo B.) Nirankari
    C.) Namdhari D.) Tilak
    Answer: Option 'C'

To whom this Modern History Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using computers effectively and can also prepare for competitive examinations like...


  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.