Modern History

  1. 66.   Where is Satara district, where Jyotirao Phule was born in 1827?
    A.) Maharastra B.) Malabar
    C.) Madras D.) Gujarat
    Answer: Option 'A'

  2. 67.   Which caste does Jyotirao’s family belong to?
    A.)Pulaya B.) Thiyya
    C.) Mahar D.) Mali
    Answer: Option 'D'

  3. 68.   Jyotirao was invited to attend a wedding of one of his …………… friends where an incident took place in

            his life that later sparked off the dalit-revolution in the Indian society in 1848.
    A.) Nayar B.) Christian
    C.) Brahmin D.) pulaya
    Answer: Option 'C'

  4. 69.   Jyotirao was greatly influenced by the ideas of Thomas Paine after reading his famous book …………
    A.) Advaitha Deepika B.) The Rights of Man
    C.) Utopia D.) Prince
    Answer: Option 'B'

  5. 70.   What is the name of the orphanage which Jyotirao decided to open after viewing the pathetic condition

            of widows and unfortunate children?
    A.) Ramakrishna Mission B.) Arya Samaj
    C.) Satya Shodhak Samaj D.) Brahma Samaj
    Answer: Option 'C'

  6. 71.   Jyotiba Phule formed the Satya Shodhak Samaj (Society of Seekers of Truth) in the year .....
    A.) 1673 B.) 1773
    C.) 1873 D.) 1973
    Answer: Option 'C'

  7. 72.   In the year .... on 28 November Jyotiba Phule died.
    A.) 1860 B.) 1870
    C.) 1880 D.) 1890
    Answer: Option 'D'

  8. 73.   In which family Sri Narayana Guru,the Guru was born?
    A.) Ezhava B.) Pulaya
    C.) Vannan D.) Nayar
    Answer: Option 'A'

  9. 74.   In which village which is near Thiruvananthapuram, Narayana Guru was born on August 22, 1856.
    A.) Kayamkulam B.) Chempazhanthi
    C.) Karunagapally D.) Kannur
    Answer: Option 'B'

  10. 75.   Whose son was Narayana Guru?
    A.) Kumaran B.) Krishnan Vaidyan
    C.) Madan Asan D.) Kummampilli Raman Pillai Asan
    Answer: Option 'C'

  11. 76.   At the age of 21, the young Nanu was sent to a famous scholar, ………… Asan at Karunagapally, a village

            fifty miles away from his home, as Nanu had a keen mind.
    A.) Kumaran Asan B.) Kummampilli Raman Pillai
    C.) Madan Asan D.) Krishnan Vaidyan
    Answer: Option 'B'

  12. 77.   Nanu was pressurized by his family to marry …………, the daughter of a traditional village doctor.
    A.) Rohini B.) Meenakshi Amma
    C.) Sharada D.) Kaliamma
    Answer: Option 'D'

  13. 78.   Kunjan Pillai, who later came to be known as Chattampi Swamikal, discovered and appreciated Nanu Asan's

            philosophical genius and passion for Yoga and introduced him to …………, a 'Hatha yogi'.
    A.) Madan Asan B.) Krishnan Vaidyan
    C.) Kumaran Asan D.) Thycattu Ayyaavu
    Answer: Option 'D'

  14. 79.   Nanu led an austere life immersed in meditative thought and yoga and subjected himself to extreme

            sustenance rituals when he moved to his hermitage deep inside the hilly forests of ……………
    A.) Karunagapally B.) Maruthwamala
    C.) Kayamkulam D.) Srilanka
    Answer: Option 'B'

  15. 80.   In which language, Narayana Guru's later literary and philosophical masterpiece 'Atmopadesa Satakam'

           was written?
    A.) Hindi B.) Tamil
    C.) Sanskrit D.) Malayalam
    Answer: Option 'D'

To whom this Modern History Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using computers effectively and can also prepare for competitive examinations like...


  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.