Modern History

  1. 81.   Who was the notable disciple of Sree Narayana Guru, who introduced Guru's visions and ideals to the

             western world?
    A.) K.Madhavan B.) Chattambi Swamikal
    C.) Nataraja Guru D.) Kumaranasan
    Answer: Option 'C'

  2. 82.   In 1923, Narayana Gurukulam was established in the Nilgiri Hills by .......... with the blessings of

            Narayana Guru.
    A.) Nataraja Guru B.) T.K.Madhavan
    C.) Dr.Palpu D.) Chattambi Swamikal
    Answer: Option 'A'

  3. 83.   Where did the Guru found the Advaita Ashram in 1913?
    A.) Aluva B.) Vaikom
    C.) Palluruthi D.) Trichur
    Answer: Option 'A'

  4. 84.   SNDP Yogam was formed by
    A.) Dr.Palpu B.) T.K.Madhavan
    C.) Narayana Guru D.) Nataraja Guru
    Answer: Option 'C'

  5. 85.   Who declared "No community can make progress except through organization" in a message to the

            Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam in 1926?
    A.) Chattambi Swamikal B.) Rajaram Mohan Roy
    C.) Dr.Palpu D.) Narayana Guru
    Answer: Option 'D'

  6. 86.   Who told that the name Ezhava does not denote a caste or a religion and made temple rights to everyone

           so that people can be admitted to this organization without paying heed to differences of caste?
    A.) Chattambi Swamikal B.) Narayana Guru
    C.) Rajaram Mohan Roy D.) T.K.Madhavan
    Answer: Option 'B'

  7. 87.   Who consecrated a mirror with the message "Om shanti" written on the surface-in a temple in Kalavankode

            on June 14, 1927?
    A.) Sree Narayana Guru B.) T.K.Madhavan
    C.) Govindan Vaidyar D.) Rajaram Mohan Roy
    Answer: Option 'A'

  8. 88.   In which year, Gurudevan participated in the anniversary of the Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam

            held at Palluruthy?
    A.) 1907 B.) 1917
    C.) 1927 D.) 1937
    Answer: Option 'C'

  9. 89.   Gurudevan attended the special meeting of the Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam at ..... in 1928.
    A.) Trivandrum B.) Kottayam
    C.) Kollam D.) Aluva
    Answer: Option 'C'

  10. 90.   Sivagiri pilgrimage was duly approved by Gurudevan on January, 1928, which was conceived by ………… and

            T K Kittan Writer.
    A.) Vallabhasseri Govindan Vaidyar B.) Rajaram Mohan Roy
    C.) Govindan Vaidyar D.) T.K.Madhavan
    Answer: Option 'A'

  11. 91.   "Let the pilgrims congregate at the beginning of the Gregorian calendar year. It should be

            Dhanu 16-17 in Malayalam calendar. Let the pilgrims observe 10 days' self-purification according

            to Sri Buddha's principles of five purities - body, food, mind, word, and deed called as

            Pancha Dharma." These words are said by
    A.) P.V.Raghavan B.) M.S.Raghavan
    C.) S.Sankunni D.) Sree Narayana Guru
    Answer: Option 'D'

  12. 92.   "The pilgrims could wear yellow clothes - the colour of the garments Sri Buddha wore." Who ruled it?
    A.) Sree Narayana Guru B.) Govindan Vaidyar
    C.) P.K.Kesavan D.) P.K.Divakara Panicker
    Answer: Option 'A'

  13. 93.   Who wrote 'Swaathanthrya gadha'?
    A.) Cherusseri B.) Kumaran Asan
    C.) O.N.V.Kurup D.) G.Sankara Kurup
    Answer: Option 'B'

  14. 94.   Guru died in the year ..... on 20th September.
    A.) 1902 B.) 1938
    C.) 1928 D.) 1918
    Answer: Option 'C'

  15. 95.   "It is years since I left castes and religions. Yet some people think that I belong to their

            caste. That is not correct. I do not belong to any particular caste or religion." Who proclaimed it?
    A.) T.K.Madhavan B.) Sree Narayana Guru
    C.) Rajaram Mohan Roy D.) Mahatma Gandhi
    Answer: Option 'B'

To whom this Basic Computer Knowledge Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using computers effectively and can also prepare for competitive examinations like...


  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.