Modern History

  1. 96.   In 1904, Narayana Guru was exempted from his personal appearances in court as an honour recognizing

            the him as a distinguished living personality by the then Maharaja of ........
    A.) Thalassery B.) Cochi
    C.) Travancore D.) Kannur
    Answer: Option 'C'

  2. 97.   Who conceived the first statue of the Guru?
    A.) Moorkoth Kumaran B.) Bodhananda Swamikal
    C.) Gokhale D.) Tavaroli
    Answer: Option 'A'

  3. 98.   Sree Narayana Guru was called as ‘The Second Buddha’ by
    A.) Moorkoth Kumaran B.) Swami Vivekananda
    C.) G.Sankara Kurup D.) Bodhananda Swamikal
    Answer: Option 'C'

  4. 99.   Whose work is "Atmopadesa Satakam"?
    A.) C.Kesavan B.) Dr.Palpu
    C.) Chattambi Swamikal D.) Sree Narayana Guru
    Answer: Option 'D'

  5. 100.   Whose work is "Advaitha Deepika"?
    A.) Sree Narayana Guru B.) C.Kesavan
    C.) Dr.Palpu D.) Chattambi Swamikal
    Answer: Option 'A'

  6. 101.   Whose work is "Daiva Dasakam" in Malayalam?
    A.) Sree Narayana Guru B.) T.K.Madhavan
    C.) Chattambi Swamikal D.) C.Kesavan
    Answer: Option 'A'

  7. 102.   Whose work is "Jathi Nirnayam"?
    A.)T.K.Madhavan B.) C.Kesavan
    C.) Sree Narayana Guru D.) Nataraja Guru
    Answer: Option 'C'

  8. 103.   Darsana Mala in Sanskrit was written by
    A.) Dr.Palpu B.) Sree Narayana Guru
    C.) C.Kesavan D.) Chattambi Swamikal
    Answer: Option 'B'

  9. 104.   Whose sanskrit work is "Brahmavidya Panchakam"?
    A.) C.Kesavan B.)Chattambi Swamikal
    C.) Sree Narayana Guru D.) K.Madhvan Nair
    Answer: Option 'C'

  10. 105.   Who wrote "Nirvruthi Panchakam"?
    A.) Chattambi Swamikal B.) Sree Narayana Guru
    C.) C.Kesavan D.) Brahmananda Sivayogi
    Answer: Option 'B'

  11. 106.   Whose tamil work is "Thevarappathinkangal"?
    A.) K.Madhvan Nair B.) Sree Narayana Guru
    C.) Chattambi Swamikal D.) K.Ayyappan
    Answer: Option 'B'

  12. 107.   Who said that Sir Saiyad was a prophet of education?
    A.) Sree Narayana Guru B.) Chattambi Swamikal
    C.) Mahatma Gandhi D.) Tilak
    Answer: Option 'C'

  13. 108.   “Sir Saiyad was an ardent reformer and he wanted to reconcile modern scientific thought with

            religion by rationalistic interpretations and not by attacking basic belief. He was anxious

            to push new education. He was in no way communally separatist. Repeatedly he emphasized that

            religious differences should have no political and national significance”. Who said it?
    A.) Mahatma Gandhi B.) Mohammad Iqbal
    C.) Jawaharlal Nehru D.) Inder Kumar Gujral
    Answer: Option 'C'

  14. 109.   Who was the founder father of Aligarh movement?
    A.) Maqsud Ali B.) Karim Ali
    C.) Abul kalam Azad D.) Sir Syed Ahmed Khan
    Answer: Option 'D'

  15. 110.   In 1863, Scientific Society was instituted to create a scientific temperament among the

            Muslims and to make the Western knowledge available to Indians in their own language by
    A.) Sir Syed Ahmed Khan B.) Inayat Ali
    C.) Mohammad Iqbal D.) Karim Ali
    Answer: Option 'A'

To whom this Modern History Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using computers effectively and can also prepare for competitive examinations like...


  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.