Modern History

  1. 111.   Who started the Wahabi movement in India?
    A.) Jahan Dad Khan B.) Vilayet Ali
    C.) Syed Ahmed of Rai Bareilly D.) Mohammad Ali
    Answer: Option 'C'

  2. 112.   When was the battle of Balakot?
    A.) 1811 B.) 1821
    C.) 1831 D.) 1841
    Answer: Option 'C'

  3. 113.   In his pre-monastic life, Swami Vivekananda was known as
    A.) Vasava Datta B.) Narendra Nath Datta
    C.) Upendranath Datta D.) Vishwanath Datta
    Answer: Option 'B'

  4. 114.   In which place, Swami Vivekananda was born in an affluent family on 12 January, 1863?
    A.) Ajmer B.) Orissa
    C.) Bombay D.) Kolkata
    Answer: Option 'D'

  5. 115.   Swami Vivekananda’s father was a successful attorney with interests in a wide range of subjects.

            What was his name?
    A.) Sri Ramakrishna B.) Narendra Nath Datta
    C.) Rashik Krishna Mallik D.) Vishwanath Datta
    Answer: Option 'D'

  6. 116.   Which university Swami Vivekananda was graduated from?
    A.) Calcutta B.) Delhi
    C.) Karachi D.) Hyderabad
    Answer: Option 'A'

  7. 117.   In November 1881, Narendra went to meet him, who was staying at the Kali Temple in Dakshineshwar.

            Who was he?
    A.) Ramgopal Ghose B.) Rashik Krishna Mallik
    C.) Sri Ramakrishna D.) Dakhinaranjan Mukhopadhyay
    Answer: Option 'C'

  8. 118.   The Ramakrishna Mission was founded by
    A.) Derozio B.) Sri Ramakrishna Parama Hamsa
    C.) Satkari Datta D.) Swami Vivekananda
    Answer: Option 'D'

  9. 119.   In which year, Swami Vivekananda attended the World’s Parliament of Religions held in Chicago?
    A.) 1863 B.) 1886
    C.) 1893 D.) 1898
    Answer: Option 'C'

  10. 120.   Vivekananda felt that the Parliament would provide the right forum to present his Master’s

            message to the world, and so he decided to go to America. Another reason which prompted Swamiji

            to go to America was to seek financial help for his project of uplifting the masses. Swamiji,

            however, wanted to have an inner certitude and divine call regarding his mission. He got both

            of these while he sat in deep meditation on the rock-island. Where was the rock-island?
    A.) Kanyakumari B.) Mumbai
    C.) America D.) Chennai
    Answer: Option 'A'

  11. 121.   ........ speeches at the World’s Parliament of Religions held in September 1893 made him

            famous as an ‘orator by divine right’ and as a ‘Messenger of Indian wisdom to the Western world’.
    A.) Chandra Sekhar Deb B.) Swami Vivekananda
    C.) Sri Ramakrishna D.) Shyama Charan Sen
    Answer: Option 'B'

  12. 122.   Ramakrishna Mission was founded in the year ......
    A.) 1796 B.) 1777
    C.) 1884 D.) 1897
    Answer: Option 'D'

  13. 123.   In early 1898, at ........ place, Swami Vivekananda acquired a big plot of land on the western bank of

            the Ganga, to have a permanent abode for the monastery and monastic order originally started at

            Baranagar, and got it registered as Ramakrishna Math after a couple of years.
    A.) Lahore B.) Amritsar
    C.) Allahabad D.) Belur
    Answer: Option 'D'

  14. 124.   Who said: ‘Education is the manifestation of the perfection already in man’?
    A.) Sri Ramakrishna B.) Sri Narayana Guru
    C.) Chandra Sekhar Deb D.) Swami Vivekananda
    Answer: Option 'D'

  15. 125.   In the year …………, the Theosophical Society was formed to advance the spiritual principles and search

           for Truth known as Theosophy.
    A.) 1820 B.) 1833
    C.) 1845 D.) 1875
    Answer: Option 'D'

To whom this Modern History Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using computers effectively and can also prepare for competitive examinations like...


  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.