Modern History

  1. 126.   Who was prominent in the Labour and Socialist movements, who was a member of the Fabian Society

          and Social Democratic Federation and also took an active part in Trade Union work among unskilled

            labourers.
    A.) W.T.Stead B.) H.P.Blavatsky
    C.) H.S.Olcott D.) Annie Besant
    Answer: Option 'D'

  2. 127.   on 21st May of the year ....., Annie Besant joined the Theosophical Society.
    A.) 1864 B.) 1868
    C.) 1879 D.) 1889
    Answer: Option 'D'

  3. 128.   In 1893, the Theosophical Society was represented by ……………… at the World Parliament of Religions

           in Chicago.
    A.) GF Remfry B.) Annie Besant
    C.)Ramgopal Ghosh D.) George Thompson
    Answer: Option 'B'

  4. 129.   Who landed in India in 1893, made a tour of the country in the company of H.S.Olcott, and by

            her splendid presentation of Indian philosophy and her undisguised personal preference for the

           Indian spiritual heritage, won the support of orthodox Brahmins to Theosophy?
    A.) George Thompson B.) Annie Besant
    C.) I.N.Gurtu D.) Upendranath Basu
    Answer: Option 'B'

  5. 130.   The Central Hindu School and College in Benares (now Varanasi) was founded by
    A.) Bhabani Charan Mitra B.) Sarojini Naidu
    C.) Annie Besant D.) Ahalya Rangnekar
    Answer: Option 'C'

  6. 131.   Who wrote ’A Study in Consciousness’?
    A.) Mrinal Gore B.) Annie Besant
    C.) Rajkamal Sen D.) Prasanna Kumar Tagore
    Answer: Option 'B'

  7. 132.   'Esoteric Christianity’ was authored by
    A.)Annie Besant B.) J.Krishnamurti
    C.) Jawaharlal Nehru D.) Sarala Devi Chaudhurani
    Answer: Option 'A'

  8. 133.   Who started the Adyar Bulletin, which continued until 1929?
    A.) Krishnamurti B.) Kamaladevi Chattopadhyaya
    C.) Durgabai Deshmukh D.) Annie Besant
    Answer: Option 'D'

  9. 134.   In 1907, after Col.H.S.Olcott passed away, who became the second International President

           of the Theosophical Society?
    A.) Bhabani Charan Mitra B.) Annie Besant
    C.) Ahalya Rangnekar D.) Sarojini Naidu
    Answer: Option 'B'

  10. 135.   In ……………’s life, a new period began in 1913, when she became active in Indian politics, and gave a

            lead by claiming ‘Home Rule’ for India.
    A.) Malati Patwardhan B.) Ambujammal
    C.) Annie Besant D.) Ammu Swaminathan
    Answer: Option 'C'

  11. 136.   The Young Men’s Indian Association in 1914 was started by
    A.) Devendranath Tagore B.) Annie Besant
    C.) Rabindranath Tagore D.) Swarnakumari Devi
    Answer: Option 'B'

  12. 137.   The journal ’The Commonweal’ was started by
    A.) R.G.Bhandarkar B.) N.G.Chandavarkar
    C.) M.G.Ranade D.) Annie Besant
    Answer: Option 'D'

  13. 138.   The journal ‘New India’ was started by
    A.) Annie Besant B.) Keshub Chandra Sen
    C.) Ram Mohun Roy D.) C.W.Leadbeater
    Answer: Option 'A'

  14. 139.   Who formed the Arya Mahila Samaj in Pune?
    A.) Annie Besant B.) Lord Chelmsford
    C.) Ramabai Saraswati D.) Swarnakumari Devi
    Answer: Option 'C'

  15. 140.   The Sharda Sadan in Bombay was started by
    A.) Sarala Devi Chaudhurani B.) Dorothy Jinarajadasa
    C.) Lord Edwin Montague D.) Ramabai Saraswati
    Answer: Option 'D'

To whom this Modern History Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using computers effectively and can also prepare for competitive examinations like...


  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.