Modern History

  1. 141.   Which year is declared as the International Year of Women by the United Nation?
    A.) 1876 B.) 1887
    C.) 1905 D.) 1956
    Answer: Option 'C'

  2. 142.   The First World Conference on Women which generated a new interest in and debate on women’s issues,

            was held in ........
    A.)Hyderabad B.) Mexico
    C.) Delhi D.) Copenhagen
    Answer: Option 'B'

  3. 143.   When was Sati declared a punishable offence?
    A.) 1725 B.) 1729
    C.) 1829 D.) 1850
    Answer: Option 'C'

  4. 144.   When was the formation of the Indian National Congress (INC)?
    A.) 1865 B.) 1875
    C.) 1885 D.) 1895
    Answer: Option 'C'

  5. 145.   Which political association of modern India was Zamindari Association?
    A.) First B.) Second
    C.) Third D.) Fourth
    Answer: Option 'A'

  6. 146.   Which political public association, formed in British India, was the Bengal British India Society,

            which was founded in Calcutta on 20 April 1843, the first being the zamindari association(1837)?
    A.) First B.) Second
    C.) Third D.) Fourth
    Answer: Option 'B'

  7. 147.   In which year, the British India Society was formed?
    A.)1833 B.) 1834
    C.) 1839 D.) 1865
    Answer: Option 'C'

  8. 148.   The 'Academic Association' was founded by Derozio with his students which organised debates on various

           subjects. When was it founded?
    A.) 1826 B.) 1827
    C.) 1828 D.)1829
    Answer: Option 'C'

  9. 149.   The ………… (Quest for Knowledge) was published by the Young Bengal group for propagating their views.
    A.) Parthenon B.) Hesperus
    C.) Enquirer D.) Jnananvesan
    Answer: Option 'D'

  10. 150.   .......... was started by Krishnamohan in 1831.
    A.) Quill B.) Enquirer
    C.) Bengal Spectator D.) Hindu Pioneer
    Answer: Option 'B'

  11. 151.   When was the Hindu Pioneer started?
    A.) 1832 B.) 1834
    C.) 1836 D.) 1838
    Answer: Option 'D'

  12. 152.   Which was run by Tarachand Chakravarty?
    A.) Enquirer B.) Quill
    C.) Hesperus D.) Bengal Spectator
    Answer: Option 'B'

  13. 153.   Calcutta medical college was established in
    A.) 1735 B.) 1746
    C.) 1833 D.) 1834
    Answer: Option 'D'

  14. 154.   Where was the British Indian Association founded on October 29, 1851?
    A.) Pune B.) Bombay
    C.) Madras D.) Calcutta
    Answer: Option 'D'

  15. 155.   Where was the Mohamedan Association founded in 1856?
    A.) Calcutta B.) Adayar
    C.) Madras D.)Maharashtra
    Answer: Option 'A'

To whom this Modern History Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using computers effectively and can also prepare for competitive examinations like...


  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.