Modern History

  1. 156.   S.Ramaswami Mudaliar and P.Anandacharlu established the Madras Mahajana Sabha in May of ..... year.
    A.) 1772 B.) 1784
    C.) 1872 D.) 1884
    Answer: Option 'D'

  2. 157.   Where was the Indian National Congress founded in December, 1885?
    A.) Calcutta B.) Gujarat
    C.) Bombay D.) Madras
    Answer: Option 'C'

  3. 158.   ………, a retired English I.C.S officer, played an important role in the formation of the Indian

            National Congress which was the first organized expression of Indian nationalism on an all India Scale.
    A.) A.O.Hume B.) S.N.Sen
    C.) Man Mohan Gosh D.) W.C.Banerjee
    Answer: Option 'A'

  4. 159.   Who founded the Indian National Union in 1884?
    A.) A.O.Hume B.)W.C.Banerjee
    C.) A.M.Bose D.) Lord Dufferin
    Answer: Option 'A'

  5. 160.   Under whose presidentship, the second session of the congress met in Calcutta on December 1886?
    A.) Kadambini Ganguli B.) D.Ewacha
    C.) Pherozeshah Mehta D.) Dadabhai Naoroji
    Answer: Option 'D'

  6. 161.   At which place, Gokhale was born in a Marathi Brahmin family?
    A.) Kolhapur B.) Assam
    C.) Poona D.) Allahabad
    Answer: Option 'A'

  7. 162.   Who founded the Deccan Educational Society?
    A.) S.N.Banerjee B.) W.C.Banerjee
    C.) D.Ewacha D.) Ranade
    Answer: Option 'D'

  8. 163.   Who edited the journal "Poona Sarvajanik Sabha"?
    A.) Ranade B.) Gokhale
    C.) S.N.Banerjee D.) W.C.Banerjee
    Answer: Option 'B'

  9. 164.   In which year, the Minto Morley reforms were produced?
    A.) 1905 B.) 1907
    C.) 1909 D.) 1911
    Answer: Option 'C'

  10. 165.   Whose work is 'the political philosophy’?
    A.) R.C.Dutt B.) Gopala Krishna Gokhale
    C.) Dadabai Naoroji D.) Lala Lajpath Rai
    Answer: Option 'B'

  11. 166.   The foundation of 'the Servants of India Society’ with a solemn view to the training of national

            missionaries for the service of India, and to promote the true interest of the Indian people by all

            constitutional means. Who laid it?
    A.) Ranade B.) R.C.Dutt
    C.) Gokhale D.) Dadabai Naoroji
    Answer: Option 'C'

  12. 167.   ‘If India is poor today it is through the operation of economic causes’, was written by ……………… in his

            book ‘Economic History of India’.
    A.) R.P.Datt B.) Dadhabai Naoroji
    C.) Ranade D.) R.C.Dutt
    Answer: Option 'D'

  13. 168.   The Grand old man of India is
    A.) Dadabhai Naoroji B.) Amaresh Chakravarty
    C.) Pulinbehari Sarkar D.) Ranade
    Answer: Option 'A'

  14. 169.   In 1852, ......... founded the Bombay Association, the first political association in Bombay presidency.
    A.) Dadabhai Naoroji B.) Prankrishna Parija
    C.) Pulinbehari Sarkar D.) Amaresh Chakravarty
    Answer: Option 'A'

  15. 170.   When was Dadabhai Naoroji’s book ‘Poverty and UnBritish Rule in India’ published, which analysed the

            nature of the British rule in India?
    A.) 1899 B.) 1901
    C.) 1905 D.) 1947
    Answer: Option 'B'

To whom this Modern History Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using computers effectively and can also prepare for competitive examinations like...


  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.