Modern History

  1. 171.   When was the Ganapati festival started?
    A.) 1797 B.) 1799
    C.) 1893 D.) 1905
    Answer: Option 'C'

  2. 172.   In which year, the first Shivaji festival was held at Raigarh?
    A.) 1891 B.) 1893
    C.) 1895 D.) 1897
    Answer: Option 'C'

  3. 173.   When was Hindu Mahasabha founded?
    A.) 1900 B.) 1905
    C.) 1915 D.) 1925
    Answer: Option 'C'

  4. 174.   In December of ...... year, Muslim League was established.
    A.) 1916 B.) 1936
    C.) 1906 D.) 1946
    Answer: Option 'C'

  5. 175.   The background of the foundation of the Muslim League could be traced back to the establishment

            of the Indian National Congress in 1885. This League was founded at ……… on 30 December, 1906.
    A.) Shahbag B.) Bengal
    C.) Dhaka D.) Simla
    Answer: Option 'C'

  6. 176.   "Swaraj is my birthright and I will have it.", said by ……… in his speeches, he who made a wirlwind

            tour of the country in 1916.
    A.) Gokhale B.) Jawaharlal Nehru
    C.) Mahatma Gandhi D.) Tilak
    Answer: Option 'D'

  7. 177.   Through his two newspapers - the Kesari and the Maratha, .......... preached the idea of Home Rule.
    A.)Jawaharlal Nehru B.) Tilak
    C.) Gokhale D.) Annie Besant
    Answer: Option 'B'

  8. 178.   The Champaran Satyagraha took place in
    A.) Bombay B.) Madras
    C.) Bihar D.) Gujarat
    Answer: Option 'C'

  9. 179.   Who led the Champaran Satyagraha?
    A.) Gandhi B.) Pulinbehari Sarkar
    C.) Patel D.) Amaresh Chakravarty
    Answer: Option 'A'

  10. 180.   Kheda Satyagraha took place in
    A.) Malabar B.) Calcutta
    C.) Gujarat D.) Thana
    Answer: Option 'C'

  11. 181.   The First National Trade Union Organization (The All India Trade Union Congress (AITUC)) was

            established in ......
    A.) 1905 B.) 1910
    C.) 1915 D.) 1920
    Answer: Option 'D'

  12. 182.   Who wrote Pazhassi Samarangal(Malayalam)?
    A.) Bhattacharya Sabya B.) B.Sobhanan
    C.) K.K.N.Kurup D.) K.K.Kusuman
    Answer: Option 'C'

  13. 183.   Who wrote 'Against Lord and State'?
    A.) K.K.N.Kurup B.) Panikkar K.N
    C.) R.C.Majumdar D.) Sumit Sarkar
    Answer: Option 'B'

  14. 184.   Which Governor General was associated with Subsidiary Alliance System
    A.) Lord Delhousie B.) Lord Wellesley
    C.) Lord Cornwallis D.) Lord Mayo
    Answer: Option 'B'

  15. 185.   The first Governor General of India was
    A.) Warren Hastings B.) Lord Delhousie
    C.) Lord Canning D.) William Bentinck
    Answer: Option 'A'

To whom this Modern History Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using computers effectively and can also prepare for competitive examinations like...


  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.