Fundamental Duties Questions and Answers

  • 1. Under which article provisions of fundamental duties incorporated
   A.) Article 50
   B.) Article 51
   C.) Article 51A
   D.) Article 52

Answer: Option 'C'

Article 51A

  • 2. In which part the part of fundamental duties have been incorporated
   A.) Part 3
   B.) Part 4A
   C.) Part 4
   D.) Part 5

Answer: Option 'B'

Part 4A

  • 3. How many numbers of total fundamental duties
   A.) Five
   B.) Six
   C.) Nine
   D.) Ten

Answer: Option 'D'

Ten

  • 4. How the fundamental duties are being enforced
   A.) There is no provisions in the constitution for direct enforcement nor any sanction to prevent their violation
   B.) The high courts have been granted power to enforce the fundamental duties
   C.) The Supreme court has been granted powers to enforce the fundamental duties
   D.) Any of the court may issue directions for enforcement of fundamental duties

Answer: Option 'A'

There is no provisions in the constitution for direct enforcement nor any sanction to prevent their violation

  • 5. To protect the sovereignty , unity and integrity of India is the
   A.) Fundamental rights of the citizen
   B.) Fundamental duties of the citizen
   C.) Directive principles of state policy
   D.) None of the above

Answer: Option 'B'

Fundamental duties of the citizen

  • 6. Which among the following is not the fundamental duties
   A.) To abide by the constitution and respect the national flag and the national anthem
   B.) To defame the country
   C.) To promote the spirit of common brotherhood among all the people in India
   D.) To develop the scientific temper and spirit of inquiry

Answer: Option 'B'

To defame the country

  • 7. The fundamental duties has been inserted by the
   A.) 24th constitutional amendment
   B.) 43rd constitutional amendment
   C.) 42nd constitutional amendment
   D.) 44th constitutional amendment

Answer: Option 'C'

42nd constitutional amendment

  • 8. The fundamental duties added to the constitution in the year
   A.) 1974
   B.) 1975
   C.) 1978
   D.) 1976

Answer: Option 'D'

1976

  • 9. Which of the following pairs of writs have been issued to secure the jurisdiction of an inferior court of tribunal is properly exercised and that it does not usurp the jurisdiction which it does not possess
   A.) Habeas Corpus & Mandamus
   B.) Mandamus & Prohibition
   C.) Prohibition & Certiorari
   D.) Certiorari & Quo-warranto

Answer: Option 'C'

Prohibition & Certiorari

  • 10. Provisions of the associated state omitted and Sikkim has been admitted into the union of india as a state by
   A.) 36th Amendment
   B.) 37th Amendment
   C.) 38th Amendment
   D.) 39th Amendment

Answer: Option 'A'

36th Amendment

  • 11. By which writ the court secures the body of a person who has been imprisoned to be brought before Itself to obtain knowledge of the reason why he has been imprisoned and to set free if there is no lawful justification for the imprisonment
   A.) writ of habeas corpus
   B.) Writ of mandamus
   C.) Writ of prohibition
   D.) Writ of certiorari

Answer: Option 'A'

writ of habeas corpus

  • 12. Is there any constitution protection guaranteed against the executive or legislative authorities during the operation of proclamation of emergency
   A.) Yes there is constitution protection
   B.) No remedy for acts done against citizen during the period of proclamation in violating of rights
   C.) It depends citizen to decide
   D.) None of the above

Answer: Option 'B'

No remedy for acts done against citizen during the period of proclamation in violating of rights

  • 13. Parliament shall have the power to modify the members of armed forces, police forces or intelligence organization so as
   A.) They are not the citizen of India
   B.) They are generally foreigners
   C.) They are associated with to ensure internal or external security of the state
   D.) To ensure proper discharge of their duties and maintenance of discipline among them

Answer: Option 'D'

To ensure proper discharge of their duties and maintenance of discipline among them

  • 14. In which of the following circumstances the writ habeas corpus can not be issued earlier by high courts or Supreme court
   A.) To secure the release of a person who has been imprisoned by a court of law on a criminal charge
   B.) To interfere with a proceedings for contempt by a court of record or by parliament
   C.) Where the person against whom the writ is issued or detained person is not within the jurisdiction of court
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All of the above

  • 15. In what circumstances the writ “Mandamus” is being issued state by
   A.) In a cases where there is an alternative remedy for redress of injury complained of
   B.) Whenever a private limited company not performing the duties whatever assign to them
   C.) Whenever a public officer or a Government has done some act which violates the fundamental rights of a person
   D.) All of the above

Answer: Option 'C'

Whenever a public officer or a Government has done some act which violates the fundamental rights of a person

Fundamental Duties Download Pdf