Fundamental Rights Questions and Answers

  • 1. Which among the following countries has not codified the fundamental rights
   A.) United States of America
   B.) England
   C.) India
   D.) Australia

Answer: Option 'B'

England

  • 2. In the absence of written constitution in England or codified fundamental rights, the individual liberty is secured by
   A.) The Individual fundamental rights in England is not secured
   B.) The individual liberty is secured by the parliament
   C.) The individual liberty is secured by the crown
   D.) The individual liberty is secured by judicial decisions determining the rights of individual in particular cases brought before the court

Answer: Option 'D'

The individual liberty is secured by judicial decisions determining the rights of individual in particular cases brought before the court

  • 3. Who among the following is considered to be the guardian of individual rights?
   A.) Parliament
   B.) Judiciary
   C.) President
   D.) Prime minister

Answer: Option 'B'

Judiciary

  • 4. Which among the following countries, the judiciary have no power of judicial review over legislation
   A.) U.S.A
   B.) Australia
   C.) India
   D.) England

Answer: Option 'D'

England

  • 5. There is no fundamental right binding the
   A.) Legislation in India
   B.) Legislation in England
   C.) Legislation in Australia
   D.) Legislation in Canada

Answer: Option 'B'

Legislation in England

  • 6. “There is no law which cannot be changed by the parliament” this statement is true with
   A.) England
   B.) Canada
   C.) U.S.A
   D.) Netherlands

Answer: Option 'A'

England

  • 7. In England, the individual has rights, but they are founded on the ordinary law of the land which can be changed by
   A.) Court
   B.) Crown
   C.) Parliament
   D.) Prime Minister

Answer: Option 'C'

Parliament

  • 8. In which among the following countries, the court can not declare any law as unconstitutional on the ground of contravention of any fundamental or natural right
   A.) England
   B.) U.S.A
   C.) India
   D.) Canada

Answer: Option 'A'

England

  • 9. The framers of the Indian constitution borrowed the concept of fundamental rights from the
   A.) Constitution of Canada
   B.) Constitution of U.S.A
   C.) Irish constitution
   D.) all the above

Answer: Option 'B'

Constitution of U.S.A

  • 10. Under the British rule the Indian people enjoyed
   A.) No fundamental rights
   B.) Some fundamental rights
   C.) A long list of fundamental rights
   D.) Directive principles only

Answer: Option 'A'

No fundamental rights

  • 11. In 1928, a report was prepared and fundamental rights were demanded under the leadership of
   A.) Ambedkar
   B.) Motilal Nehru
   C.) Jawaharlal Nehru
   D.) Mahatma Gandhi

Answer: Option 'B'

Motilal Nehru

  • 12. Who headed the committee appointed by the constituent assembly to finalize the fundamental rights of Indian Citizens?
   A.) Ambedkar
   B.) Jawaharlal Nehru
   C.) Mahatma Gandhi
   D.) Sardar Patel

Answer: Option 'D'

Sardar Patel

  • 13. The fundamental rights granted to the Indian citizens by the constitution are so called because
   A.) They are superior to ordinary laws
   B.) They are vital for the development of individual’s personality
   C.) They can be altered only through an amendment to the constitution
   D.) All the above

Answer: Option 'D'

All the above

  • 14. The fundamental rights
   A.) formed a part of the original constitution
   B.) were added by the parliament in 1952
   C.) were added by the amendment of constitution
   D.) were added by 42nd amendment of constitution

Answer: Option 'A'

formed a part of the original constitution

  • 15. The fundamental rights have
   A.) A moral force behind them
   B.) A force of the public opinion
   C.) A legal force behind them
   D.) None of the above

Answer: Option 'C'

A legal force behind them

  • 16. The fundamental rights of Indian constitution are enshrined in
   A.) The preamble
   B.) Part 3 of the constitution
   C.) Part 4 of the constitution
   D.) Part 5A of the constitution

Answer: Option 'B'

Part 3 of the constitution

  • 17. Parliament of India cannot be said to be sovereign in the English sense of legal omnipotence
   A.) Parliament is created and limited by a written constitution enables to legislate only subject to the limitation and prohibition imposed by the constitution
   B.) These limitation, the Supreme Court and the high courts are competent to declare a law as unconstitutional and void
   C.) Both a and b correct
   D.) Both a and b incorrect

Answer: Option 'C'

Both a and b correct

  • 18. The fundamental rights enshrined in the Indian constitution are
   A.) Absolute in nature
   B.) Absolute but some are restricted
   C.) Restricted and limited with reasonable grounds
   D.) None of the above

Answer: Option 'C'

Restricted and limited with reasonable grounds

  • 19. The original constitution divided the fundamental rights into seven but now they are divided into
   A.) Four categories
   B.) Five categories
   C.) Six categories
   D.) Eight categories

Answer: Option 'C'

Six categories

  • 20. After inauguration of the Constitution, one of the following rights was deleted from the list of fundamental rights
   A.) Right to equality
   B.) Right to freedom of religion
   C.) Right to property
   D.) Right to constitutional remedies

Answer: Option 'C'

Right to property

  • 21. A right to property was deleted from the list of fundamental rights by
   A.) 24th constitutional amendment
   B.) 39th constitutional amendment
   C.) 42nd constitutional amendment
   D.) 44th constitutional amendment

Answer: Option 'D'

44th constitutional amendment

  • 22. A right to property granted under articles 19(1) (f) and 31 was omitted by 44th amendment act, 1978 and new article was added as persons not to be deprived of property
   A.) Article 300
   B.) Article 300A
   C.) Article 301
   D.) Article 301A

Answer: Option 'B'

Article 300A

  • 23. At present the right to property is merely a:
   A.) Legal right
   B.) Moral right
   C.) Natural right
   D.) Civil rights

Answer: Option 'B'

Moral right

  • 24. Which one set of the following articles deals with the fundamental rights?
   A.) Articles 12-35
   B.) Articles 14-31
   C.) Articles 12-31
   D.) Articles 15-31

Answer: Option 'A'

Articles 12-35

  • 25. Fundamental rights are binding:
   A.) on local Govt. only
   B.) on provincial Govt. only
   C.) on central Govt. only
   D.) on central Govt., state Govt. all local other authorities within the territory of India or under the control of Govt.

Answer: Option 'D'

on central Govt., state Govt. all local other authorities within the territory of India or under the control of Govt.

Fundamental Rights Download Pdf