Nature Of The Federal System Questions and Answers

  • 1. Which of the following is to about Indian federal system ?
   A.) The Indian federation is not the result of an agreement by the units
   B.) The component units have no freedom to secede
   C.) Structure is federal in form and unitary in spirit
   D.) All the above

Answer: Option 'D'

All the above

  • 2. Which among the following is the oldest federal system in the world ?
   A.) U.S.A
   B.) Switzerland
   C.) Canada
   D.) Canada

Answer: Option 'A'

U.S.A

  • 3. In which of the following cases the Supreme Court decided that the constitutional system of India is basically federal but of course with striking unitary features ?
   A.) Minerva mills v/s union of India
   B.) S.R. Bommal v/s union of India
   C.) Kesavanandabharathi v/s union of India
   D.) None of the above

Answer: Option 'B'

S.R. Bommal v/s union of India

  • 4. Which among the following is not the essential features of the federal system ?
   A.) Dual Government
   B.) Distribution of powers
   C.) Supreme Court
   D.) Parliamentary form of government

Answer: Option 'D'

Parliamentary form of government

  • 5. Indian Federation is?
   A.) Centralized federation
   B.) An Ideal federation
   C.) A decentralized federation
   D.) Nine of the above

Answer: Option 'A'

Centralized federation

  • 6. Federalism in India was set up to establish
   A.) Party less democracy
   B.) Democratic decentralization
   C.) Separation of power
   D.) Independent of Judiciary

Answer: Option 'B'

Democratic decentralization

  • 7. Double set of ‘Government’ in a federation means
   A.) Two provinces
   B.) Two houses of legislatures
   C.) Executive and Legislature are independent
   D.) Two tier-0ne at the centre and other at provinces

Answer: Option 'D'

Two tier-0ne at the centre and other at provinces

  • 8. Confederation is a
   A.) Weak union of the states
   B.) Strong union of states
   C.) Permanent union of states
   D.) None of the above

Answer: Option 'A'

Weak union of the states

  • 9. Article 1 of the constitution states “India that is Bharat shall be a union of states” which means
   A.) The states have created the federation by an agreement among themselves
   B.) The Indian federation is not the result of an agreement between the states
   C.) The Indian federation was created by the British by uniting the provinces and the Indian states
   D.) None of the above

Answer: Option 'A'

The states have created the federation by an agreement among themselves

  • 10. The federal Govt. in U.S.A has been strengthened by the
   A.) 1st amendment
   B.) 16th amendment
   C.)  26th amendment
   D.) 10th amendment

Answer: Option 'B'

16th amendment

  • 11. Canadian federation is a
   A.) True federation
   B.) Centralized federation
   C.) Both centralized and unicameral
   D.) None of the above

Answer: Option 'B'

Centralized federation

  • 12. The Indian federation is mainly based on the pattern of federal system found in
   A.) Canada
   B.) U.S.A
   C.) Australia
   D.) China

Answer: Option 'A'

Canada

  • 13. In which of the following countries can the centre effect changes in the names and boundaries of the state without the consent of the states
   A.) India and U.S.A
   B.)  India and Republic of Germany
   C.) USA and Canada
   D.) Australia and Canada

Answer: Option 'B'

 India and Republic of Germany

  • 14. Generally in a federal state the units are given equal representation. But in one of the following states the units have not been accorded equal representation
   A.) U.S.A
   B.) Australia
   C.) Nigeria
   D.) Canada

Answer: Option 'D'

Canada

  • 15. Federal systems of Canada and India possess the following common features
   A.) Both posses a written constitution
   B.) The pattern of division of powers between the centre and the state in both countries is identical
   C.) In both countries,the Supreme Court is the highest court and its decision is final
   D.) all the above

Answer: Option 'D'

all the above

  • 16. In India, the federation was proposed under the act
   A.) 1919
   B.) 1935
   C.) 1892
   D.) 1909

Answer: Option 'B'

1935

  • 17. In India, the president is authorized to appoint the Governor of the state on the pattern of
   A.) U.S.A
   B.) Canada
   C.) Australia
   D.) None of the above

Answer: Option 'B'

Canada

  • 18. Government can be classified as the federal on the basis of relations between the
   A.) centre and states
   B.) legislature and the executive
   C.) president and the prime minister
   D.) legislature and judiciary

Answer: Option 'A'

centre and states

  • 19. Which one of the following features is contrary to the the norms of the federal polity adopted in India?
   A.) Common all-India services
   B.) Single integrated judiciary
   C.) Single citizenship
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All of the above

  • 20. Indian federal system can be converted into unitary one
   A.) During the national emergency
   B.) If the parliament decides to do so by 2/3rdmajority
   C.) If the state legislature of the 2/3rdof the states pass a resolution to this effect
   D.) At the time of general elections

Answer: Option 'A'

During the national emergency

  • 21. By which amendment, Education, which was initially a state subject, was transferred to the concurrent list
   A.) 20th amendment
   B.) 26th amendment
   C.) 42nd amendment
   D.) 44th amendment

Answer: Option 'C'

42nd amendment

  • 22. The Union Govt. can set up interstate council to
   A.) Settle disputes between various states or states and centre
   B.) Co-ordinate the planning activities of various states
   C.) Divide the revenues between the centre and the states
   D.) None of the above

Answer: Option 'A'

Settle disputes between various states or states and centre

  • 23. In the financial sphere the constitution makes
   A.) An equitable distribution of finance between the centre and the states
   B.) A distribution in favour of the states
   C.) A distribution in favour of the centre
   D.) No distribution

Answer: Option 'C'

A distribution in favour of the centre

  • 24. The union Govt. can give directions to the state Governments
   A.) Only with regards to subjects in the union list
   B.) Only with regard to the subjects in the concurrent list
   C.) Even with regard to the subjects in the state list
   D.) None of the above

Answer: Option 'C'

Even with regard to the subjects in the state list

  • 25. In the judicial sphere the state have
   A.) An important say in the appointment of the judge of high courts
   B.)  An important say in the appointment of the judge of supreme court
   C.) No say in the appointment or removal of the judge of supreme court or high court
   D.) An important say in the appointment as well as removal of the judge of the supreme court as well as high court

Answer: Option 'C'

No say in the appointment or removal of the judge of supreme court or high court

Nature Of The Federal System Download Pdf