Territory Of The Union Questions and Answers

  • 1. The political structure prescribed by the constitution is a federal and the name of the union is india and the member of this union at present are
   A.) 25
   B.) 27
   C.) 28
   D.) 29

Answer: Option 'C'

28

  • 2. In the original constitution,there were
   A.) 25 states placed under 3 categories in parts A,B & C 
   B.) 27 states placed under 3 categories in parts A,B & C 
   C.) 29 states placed under 3 categories in parts A,B & C 
   D.) 24 states placed under 3 categories in parts A,B & C

Answer: Option 'B'

27 states placed under 3 categories in parts A,B & C 

  • 3. Structure of states underwent changes by subsequent legislation through
   A.) The 7th amendement Act, 1956
   B.) The 10th amendement Act, 1962
   C.) The 14th amendement Act, 1962
   D.) The 12th amendement Act, 1962

Answer: Option 'A'

The 7th amendement Act, 1956

  • 4. Whether ‘acquired’ territory includes the ‘territory of india’ or not ?
   A.) Yes
   B.) No
   C.) May be may not be
   D.) If acquired to any of the modes recognized by international laws

Answer: Option 'D'

If acquired to any of the modes recognized by international laws

  • 5. Delhi has now got a special status of a state by the
   A.) 64th constitutional Amendment
   B.) 69th constitutional Amendment
   C.) 70th constitutional Amendment
   D.) 72nd constitutional Amendment

Answer: Option 'B'

69th constitutional Amendment

  • 6. Which union territory got a provision for legislature by Amendement Act, 1962
   A.) Delhi
   B.) Pondicherry
   C.) Andaman & Nicobar Islands
   D.) Lakshadweep

Answer: Option 'B'

Pondicherry

  • 7. By an amendement to the constitution two new Articles were inserted in 1992 providing for a legislature and a ministry for Delhi
   A.) Articles 239 & 239 A
   B.) Articles 239 A & 239 B
   C.) Articles 239 AA & 239 AB
   D.) Articles 239 only

Answer: Option 'C'

Articles 239 AA & 239 AB

  • 8. Delhi has been named as ‘national capital territory of delhi by article
   A.) 239 AA
   B.) 239
   C.) 249
   D.) 239 AB

Answer: Option 'A'

 239 AA

  • 9. As a result of reorganization of states by the states reorganization Act, 1956 incorporated in the constitution (7th amendement ) Act
   A.) Abolished the three categories and placed all the state on the same footing 
   B.) Even does not abolished the categories of state 
   C.) Created two different types of state 
   D.) None of the above

Answer: Option 'A'

Abolished the three categories and placed all the state on the same footing 

  • 10. The union territories are centrally administered areas to be governed by the
   A.) Prime minister of india 
   B.) President acting through an administrator appointed by him
   C.) Parliament 
   D.) Home ministry

Answer: Option 'B'

President acting through an administrator appointed by him

  • 11. Any territory which may be acquired by india by purchase, treaty, cession or conquest will be administrated by the
   A.) prime minister of india 
   B.) president of india 
   C.) Government of india subject to legislation by the parliament
   D.) None of the above

Answer: Option 'C'

Government of india subject to legislation by the parliament

  • 12. The French settlement of Pondicherry which was ceded to india by the French government in 1954 was being administrated until 1962 as an
   A.) Acquired territory
   B.) Union territory
   C.) Units of india
   D.) State

Answer: Option 'A'

Acquired territory

  • 13. After ratification of treaty by the French parliament, the territory of those French settlement was constituted as
   A.) State of union of India in 1962
   B.) Union territory in December 1962
   C.) Acquired territory of India in 1962
   D.) Independent units of the Indian federation

Answer: Option 'B'

Union territory in December 1962

  • 14. Which among the following state was not a part of territory of India but was an associate state?
   A.) Mizoram
   B.) Sikkim
   C.) Chandigarh
   D.) Manipur

Answer: Option 'B'

Sikkim

  • 15. Sikkim was associated with India by
   A.) Constitution 24th amendment Act
   B.) Constitution 35th amendment Act
   C.) Constitution 36th amendment Act
   D.) Constitution 37th amendment Act AB

Answer: Option 'B'

Constitution 35th amendment Act

  • 16. Sikkim was associated with India and brought within the frame work of the Indian constitution by inserting
   A.) Article 2A and 10th schedule
   B.) Article 2 and 9th schedule
   C.) Article 3 and 10th schedule
   D.) Article 4 and 9th schedule

Answer: Option 'A'

Article 2A and 10th schedule

  • 17. Being an associated state, Sikkim was entitled to send how many representatives to the two houses of parliament
   A.) 3
   B.) 2
   C.) 5
   D.) 1

Answer: Option 'B'

2

  • 18. Sikkim, being an associated state, residual powers were vested to the
   A.) Government of India
   B.) Government of Sikkim
   C.) Union of India
   D.) None of the above

Answer: Option 'C'

Union of India

  • 19. By the 36th amendement Act, Sikkim has been admitted into union of state as
   A.) 21st
   B.) 22nd
   C.) 23rd
   D.) 24th

Answer: Option 'B'

22nd

  • 20. By the 36th Amendement Act 1975
   A.) Article 2A and the 10th schedule wherein sikkkim was associated was omitted
   B.) 371 F has been inserted to make some special provisions to the administration of Sikkim
   C.) The first and the forth schedule were also amended 
   D.) All the above facts are true with 36th amendment Act 1975

Answer: Option 'D'

All the above facts are true with 36th amendment Act 1975

  • 21. Which among the following empowers to alter the territory or integrity of its units even without their consent or concurrence?
   A.) Parliament
   B.) Supreme court
   C.) State legislature
   D.) president

Answer: Option 'A'

Parliament

  • 22. Which Article of Indian constitution empowers the parliament to form new state or alter the boundaries of any state?
   A.) 1 AA
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4 AB

Answer: Option 'A'

1 AA

  • 23. N bill for the purpose of altering or creation of new states shall be introduced in either House of parliament excepto
   A.) On recommendation of the parliament
   B.) On recommendation of the supreme court
   C.) On recommendation of the prime minister
   D.) On recommendation of the concern governor

Answer: Option 'A'

On recommendation of the parliament

  • 24. The parliament may form new states or alter the boundaries etc. of existing states and there by change the political map of India by

     
   A.) By 2/3rd majority 
   B.) By 3/4th majority 
   C.) By a simple majority and by ordinary legislature process 
   D.) By all the above methods

Answer: Option 'C'

By a simple majority and by ordinary legislature process

  • 25. The Andhra state Act 1953, found a new state named Andhra, by taking out some territory from the state of
   A.) Madras
   B.) Mysore
   C.) Karnataka
   D.) None of the above

Answer: Option 'A'

Madras

Territory Of The Union Download Pdf