World Geography Questions and Answers

  • 1. When does the distance between the sun and the earth is minimum?
   A.) January 3
   B.) June 21
   C.) Sepetember 22
   D.) December 22

Answer: Option 'A'

January 3

  • 2. When the sun is nearest to the earth, the earth is said to be in
   A.) Aphelion
   B.) Apogee
   C.) Perigee
   D.) Perihelion

Answer: Option 'D'

Perihelion

  • 3. When does the earth is at its maximum distance from the sun?
   A.) January 31
   B.) July 4
   C.) September 23
   D.) December 22

Answer: Option 'B'

July 4

  • 4. When is the rate of rotation of the earth is highest on its axis?
   A.) January 3
   B.) December 22
   C.) July 4
   D.) It never changes

Answer: Option 'D'

It never changes

  • 5. The International Date Line is
   A.) Equator
   B.) 0° longitude
   C.) 90° east longitude
   D.) 180° longitude

Answer: Option 'D'

180° longitude

  • 6. The difference between solar day and sidereal day is
   A.) Both are equal
   B.) Solar day longer than sidereal day
   C.) Solar day shorter than sidereal day
   D.) None of the above

Answer: Option 'B'

Solar day longer than sidereal day

  • 7. The average distance between ……… and ………… is called one astronomical unit.
   A.) Earth and sun
   B.) Earth and moon
   C.) Sun and moon
   D.) Sun to Pluto

Answer: Option 'A'

Earth and sun

  • 8. What percentage of the surface of the moon is visible from the earth?
   A.) More than 75%
   B.) 50%
   C.) 100%
   D.) About 59%

Answer: Option 'D'

About 59%

  • 9. The unit of measurement of the distance of stars from the sun is called
   A.) Light year
   B.) Fathoms
   C.) Nautical miles
   D.) Nano meters

Answer: Option 'A'

Light year

  • 10. Which of the following is the largest producer of Coco in Africa?
   A.) Ghana
   B.) Sudan
   C.) Nigeria
   D.) Ivory Coast

Answer: Option 'A'

Ghana

  • 11. The most thinly populated part of North America is
   A.) Alaska
   B.) California
   C.) Eastern Part of U.S.A.
   D.) The region of great lakes

Answer: Option 'A'

Alaska

  • 12. ......... is exported from Halifax.
   A.) Wood and its articles
   B.) Fish and Fruits
   C.) Petroleum
   D.) Wheat

Answer: Option 'A'

Wood and its articles

  • 13. The chief agricultural product of the U.S.A is
   A.) Maize
   B.) Cotton
   C.) Barley
   D.) Rice

Answer: Option 'A'

Maize

  • 14. Which of the following is the chief occupation of Brazilians?
   A.) Sugar Production
   B.) Mining
   C.) Producing Coffee
   D.) Sheep rearing

Answer: Option 'C'

Producing Coffee

  • 15. Which of the following implies on the surface of the moon?
   A.) Mass and weight becomes lesser
   B.) Mass remains constant and only weight becomes lesser
   C.) Only mass becomes lesser and weight is constant
   D.) Both mass and weight are constant

Answer: Option 'B'

Mass remains constant and only weight becomes lesser

  • 16. What is the name of the comet that appears every 76 years?
   A.) Alpha Centauri
   B.) Donati
   C.) Halley
   D.) Holmes

Answer: Option 'C'

Halley

  • 17. With reference to the sun, the moon’s period of revolution is
   A.) Equal to one solar month
   B.) Equal to one sidereal month
   C.) Equal to one Synodic month
   D.) None of the above

Answer: Option 'C'

Equal to one Synodic month

  • 18. Which of the following planets lie between mars and Uranus in order of their distances from the sun?
   A.) Earth and neptune
   B.) Jupiter and Saturn
   C.) Saturn and venus
   D.) Saturn and Neptune

Answer: Option 'B'

Jupiter and Saturn

  • 19. Selene-1, the lunar orbiter mission belongs to
   A.) China
   B.) European union
   C.) Japan
   D.) USA

Answer: Option 'C'

Japan

  • 20. When will be the longest day in Australia?
   A.) March 23
   B.) June 21
   C.) September 22
   D.) December 22

Answer: Option 'D'

December 22

  • 21. The difference in the duration of day and night increases as one moves from the ………… to the ………
   A.) Equator, poles
   B.) Poles, equator
   C.) Tropic of cancer, Equator
   D.) Tropic of cancer, Tropic of Capricorn

Answer: Option 'A'

Equator, poles

  • 22. ......... causes wind to deflect toward left in the southern hemisphere.
   A.) Magnetic field
   B.) Temperature
   C.) Pressure
   D.) Rotation of the earth

Answer: Option 'D'

Rotation of the earth

  • 23. At what time the South Pole experiences continuous light?
   A.) Autumnal equinox
   B.) Summer solstice
   C.) Vernal equinox
   D.) Winter solstice

Answer: Option 'D'

Winter solstice

  • 24. The population is very low in one of the following places. What is it?
   A.) Southern part of Holland
   B.) North plain of Italy
   C.) Plain of Douro in Portugal
   D.) Interior part of Spain

Answer: Option 'D'

Interior part of Spain

  • 25. When one crosses ............, a day is added.
   A.) 180° longitude from east to west
   B.) 180° longitude from west to east
   C.) The equator from north to south
   D.) The equator from south to north

Answer: Option 'A'

180° longitude from east to west



World Geography Download Pdf