Business Awareness Questions and Answers

  • 1. Name the first Indian businessman who found place in the cover story of Forbes magazine
   A.) Azim Hasham Premji
   B.) Narayan Murthy
   C.) Dr Reddy
   D.) Anil Ambani

Answer: Option 'A'

Azim Hasham Premji

  • 2. Which Payments Bank becoming the first bank to offer cash backs on deposits?
   A.) Postal Payments Bank
   B.) Airtel Payments Bank
   C.) Aditya Birla Payments Bank
   D.) Paytm Payments Bank

Answer: Option 'D'

Paytm Payments Bank becoming the first bank to offer cash backs on deposits. Customers will also be offered zero charges on all online transactions and no minimum balance requirement. The Payments Bank plans to roll out 31 branches and 3,000 customer service points in the first year. For savings accounts, it will offer an interest of 4 percent per annum. It will also offer current accounts to its millions of merchants.

  • 3. Rahul Dravid is associated with the advertising campaign of which bank?
   A.) Bank of Baroda
   B.) Bank of India
   C.) HDFC
   D.) HSBC

Answer: Option 'A'

Bank of Baroda 

  • 4. Name the Brand that advertises itself with the slogan 'The Vision Of Sound'?
   A.) Samsung TVs
   B.) Thomson TVs
   C.) Sansui TVs
   D.) BPL TVs

Answer: Option 'A'

Samsung TVs

  • 5. Which company uses tagline "Drive your way" ?
   A.) Yamaha
   B.) Toyota
   C.) Hyundai
   D.) Erickson

Answer: Option 'C'

Hyundai

  • 6. Grand Vitara XV-7 is a vehicle launched by 
   A.) Maruti Suzuki
   B.) Hyundai
   C.) GM
   D.) Ford

Answer: Option 'A'

Maruti Suzuki

  • 7. Which news paper has the motto - Journalism of Courage?
   A.) The Indian Express
   B.) The Guardian
   C.) The Washington Post
   D.) The Hindustan Times

Answer: Option 'A'

The Indian Express

  • 8. Sagem, which has launched mobile phones in India, is a company from?
   A.) China
   B.) Korea
   C.) France
   D.) Italy

Answer: Option 'C'

France

  • 9. 'Skycar' , a light aerial multi-purpose vehicle, is set to make its world debut in the US. Name the company which has developed the model?
   A.) Rolls Royce
   B.) Moller International
   C.) Audi
   D.) Ford

Answer: Option 'B'

Moller International

  • 10. Taj Hotels has entered into a marketing alliance with The Shilla Hotels & Resorts of Korea. Shilla Hotels is affiliated to which industrial group?
   A.) Samsung
   B.) Daewoo
   C.) LG
   D.) Hyundai

Answer: Option 'A'

Samsung

  • 11. Name the new Business Area which Sahara India Parivar has entered into:
   A.) Advertising
   B.) Travel & Tourism
   C.) Cement
   D.) Software

Answer: Option 'B'

Travel & Touris

  • 12. In which of the following business areas Bausch & Lomb is operating in?
   A.) Apparel
   B.) Vision care
   C.) Auto ancillary
   D.) Retailing

Answer: Option 'B'

Vision care

  • 13. Boost and Crocin brands are owned by which company?
   A.) GalaxoSmithKline
   B.) Pfizer
   C.) ParasPharma
   D.) Henz

Answer: Option 'A'

GalaxoSmithKline

  • 14. Asian Hotels Ltd owns and operates world's one of the leading hotel brands in India. Identify the brand.
   A.) Hilton
   B.) Hyatt Regency
   C.) Welcome
   D.) Le Meridien

Answer: Option 'B'

Hyatt Regency

  • 15. Two Mega confectionery brands - Maha Lacto and Eclairs are owned by which company?
   A.) Cadbury
   B.) Nutrine
   C.) Lotte
   D.) Parry's

Answer: Option 'A'

Cadbury

  • 16. Who owns the rights for Pizza Hut, Cream Bell and Costa Coffee in India?
   A.) Ravi Jaipuria
   B.) Ashok Chauhan
   C.) Anu Agha
   D.) Nikhil Meswani

Answer: Option 'A'

Ravi Jaipuria

  • 17. Which company has recently introduced 'Dura Technology' in building cars?
   A.) Ford
   B.) Mitsubshi
   C.) GM
   D.) Maruti-Suzuki

Answer: Option 'A'

Ford

  • 18. China's TCL Communication has a joint venture agreement with European company for manufacturing mobile handsets?
   A.) Siemens
   B.) Nokia
   C.) Alcatel
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

Alcatel

  • 19. Brand Name 'Ykk' is related to 
   A.) Cars
   B.) Cellular Phones
   C.) Zip
   D.) Shoe polish

Answer: Option 'C'

Zip 

  • 20. France-based Thomson has sold its Italian tubes manufacturing plant to an Indian company. Identify the company.
   A.) BPL
   B.) Mirc Electronics
   C.) Videocon
   D.) Godrej

Answer: Option 'C'

Videocon

  • 21. Times of India group is set to launch a 24-hour news channel in alliance with which international media entity?
   A.) Wall street Journal
   B.) Reuters
   C.) BBC
   D.) Associated Press

Answer: Option 'B'

Reuters

  • 22. Hindustan Lever is selling Lipton Ice Tea in the Indian Market in association with which company?
   A.) Coca Cola
   B.) pepsiCo
   C.) Rasna
   D.) McDonald

Answer: Option 'B'

pepsiCo

  • 23. Which Company has launched 'Citizen First' advertisement campaign?
   A.) Infosys
   B.) ITC
   C.) NGC
   D.) Reliance

Answer: Option 'B'

ITC

  • 24. "Let your heart fly" baseline is associated with which airlines company?
   A.) Fly Emirates
   B.) Indian Airlines
   C.) Jet Airways
   D.) Lufthansa

Answer: Option 'B'

Indian Airlines

  • 25. One of the following companies was in the news over alleged charges of international trademark and copyright violation. Identify it?
   A.) Derby
   B.) Hutch
   C.) Mumbai Dyeing
   D.) Kingfisher Airlines

Answer: Option 'B'

Hutch

Business Awareness Questions and Answers Download Pdf