Chemistry Questions and Answers

  • 1. The purest form of iron is 
   A.) wrought iron
   B.) nickel steel
   C.) steel
   D.) pig iron

Answer: Option 'A'

Wrought Iron is the purest form of iron. It contains 0.12 to 0.25% carbonand so it is the purest form of iron.

  • 2. A mixture of sand and naphthalene can be separated by
   A.) Fractional distillation
   B.) Sublimation
   C.) Chromatography
   D.) Any of them

Answer: Option 'B'

Sublimation

  • 3. Hydrogen bomb is based on the principle of  
   A.) natural radioactivity
   B.) nuclear fusion
   C.) nuclear fission
   D.) artificial radioactivity

Answer: Option 'B'

nuclear fusion

  • 4. What is the structure of IF7?
   A.) Triagonal bipyramid
   B.) Pentagonal bipyramid
   C.) Square pyramid
   D.) tetrahedral

Answer: Option 'B'

In IF7 out of 7 Flourine atoms 5 of them are placed on a plane in Pentagon shape .In remaining 2 flourines one is placed above the plane and other below the plane each at 90 degrees

  • 5. Among the given nutrients, milk is a poor source of
   A.) Vitamin C
   B.) Carbohydrates
   C.) Protein
   D.) Calcium

Answer: Option 'A'

Vitamin C

  • 6. 'Yellow cake' an item of smuggling across border s
   A.) Uranium oxide
   B.) Unrefined gold
   C.) A crude form of heroin
   D.) A crude form of cocaine

Answer: Option 'A'

Uranium oxide

  • 7. The M.K.S. system was first introduced by
   A.) archimedes
   B.) Newton
   C.) Eienstein
   D.) Giorgi

Answer: Option 'D'

Giorgi

  • 8. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?
   A.) Bromine
   B.) Helium
   C.) Phosphorous
   D.) Chlorine

Answer: Option 'A'

Bromine

  • 9. 'Misch metal' is widely used in manufacture of which of the following
   A.) Material of car brake
   B.) Cigarette lighters
   C.) Smoke detectors
   D.) Emergency lights

Answer: Option 'B'

Cigarette lighters

  • 10. A radioactive substance has a half life of four months, three-fourth of the substance would decay in
   A.) 3 months
   B.) 8 months
   C.) 4 months
   D.) 12 months

Answer: Option 'B'

8 months

  • 11. Which one of the following elements is essential for construction is nuclear reactors
   A.) Cobalt
   B.) Zirconium
   C.) Nickel
   D.) Tungsten

Answer: Option 'B'

Zirconium

  • 12. Sodium carbonate crystal lose water molecules this property is called
   A.) efflorescence
   B.) hygroscopy
   C.) deliquescence
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

efflorescence

  • 13. Cobalt - 60 is commonly used in radiation therapy because it emits
   A.) alpha - rays
   B.) X - rays
   C.) beta rays
   D.) gamma rays

Answer: Option 'D'

gamma rays

  • 14. Which one of the following is not a mixture
   A.) milk
   B.) mercury
   C.) cementair
   D.) air

Answer: Option 'B'

mercury

  • 15. When formaldehyde and potassium hydroxide are heated , we get 
   A.) Methane
   B.) Methyl alcohol
   C.) Acetylene
   D.) Ethyl formate

Answer: Option 'B'

Methyl alcohol

  • 16. Which one is not metal
   A.) sulpher
   B.) sugar
   C.) nitogen
   D.) all of these

Answer: Option 'D'

all of these

  • 17. The discovery of neutron became very late because
   A.) it does not move
   B.) it is present in nucleus
   C.) it is a fundamental particle
   D.) it does not carry any charge

Answer: Option 'D'

it does not carry any charge

  • 18. Which one of the following mixture is homogeneous
   A.) graphite and charcoal
   B.) methanol and water
   C.) calcium carbonate and calcium bicarbonate
   D.) starch and sugar

Answer: Option 'B'

methanol and water

  • 19. Which one of the following substances does not have a melting point
   A.) mercury
   B.) glass
   C.) sodium chloride
   D.) bromine

Answer: Option 'B'

glass

  • 20. The electrochemical cell stops working after some time because ________
   A.) Electrode potential of both the electrodes becomes zero
   B.) One of electrodes completely vanishes
   C.) Electrode potential of both electrodes equalizes
   D.) The reaction reverses its direction

Answer: Option 'C'

Electrode potential of both electrodes equalizes

  • 21. Which one is the pure element
   A.) sodium
   B.) glass
   C.) cement
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

sodium

  • 22. The isotopes of chlorine with mass number 35 and 37 exist in the ratio of
   A.) 1:2
   B.) 3:1
   C.) 3:4
   D.) 2:3

Answer: Option 'B'

3:1

  • 23. Which one of the following elements is the poorest conductor of heat
   A.) zinc
   B.) sodium
   C.) lead
   D.) mercury

Answer: Option 'C'

lead

  • 24. Name the Scientist who stated that matter can be converted into energy
   A.) Avogadro
   B.) Einstein
   C.) Lavoisier
   D.) Boyle

Answer: Option 'B'

Einstein

  • 25. The metal which reacts most violently with with cold water is
   A.) magnesium
   B.) potassium
   C.) calcium
   D.) sodium

Answer: Option 'B'

potassium

Chemistry Questions and Answers Download Pdf