Honours and Awards Questions and Answers

  • 1. ' Global 500 ' awards are given for the outstanding achievement in which of the following fields
   A.) Elimination of illiteracy
   B.) Protection of environment
   C.) campaign against drugs
   D.) Population Control

Answer: Option 'B'

Protection of environment

  • 2. Pulitzer prize is awarded for outstanding work in the field of 
   A.) International Understanding
   B.) Environmental Studies
   C.) Literature and Journalism
   D.) Science and Technology

Answer: Option 'C'

Literature and Journalism

  • 3. Which of the following awards was conferred on Mrs. Kiran Bedi
   A.) Magsaysay
   B.) Rani Lakshmi
   C.) Golden Globe
   D.) Saraswati

Answer: Option 'A'

Magsaysay

  • 4. Sharad Joshi Samman is awarded for
   A.) Cartoon
   B.) Satire and essay
   C.) Trade Union activity
   D.) Social Service

Answer: Option 'B'

Satire and essay

  • 5. B.C.Roy Award is given in the field of
   A.) Journalism
   B.) Music
   C.) Medicine
   D.) Environment

Answer: Option 'C'

​Medicine

  • 6. Feroz Gandhi Award is associated with
   A.) Preservation of worldlife
   B.) Journalism
   C.) Parlimentory debate
   D.) Medical Research

Answer: Option 'B'

​Journalism

  • 7. The journalist who refused to accept Padma Bhushan was
   A.) Arun Shourie
   B.) Shekharan Nair
   C.) Khushwant Singh
   D.) Ratan Thiyam

Answer: Option 'C'

Khushwant Singh
Khushwant Singh (Journalist) : Returned his Padma Bhushan in protest against Operation Blue Star (1984); awarded Padma Vibhushan in 2007.

  • 8. Saraswati Samman is given annually for outstanding contribution to
   A.) Fine arts
   B.) Literature
   C.) Education
   D.) Classical Music

Answer: Option 'B'

​Literature

  • 9. Tansen Samman has been instituted by the Government of
   A.) Maharashtra
   B.) Madhya Pradesh
   C.) Gujarat
   D.) Uttar Pradesh

Answer: Option 'B'

​Madhya Pradesh

  • 10. Jawaharlal Nehru award is given for
   A.) Governament Science
   B.) International Understanding
   C.) Literary Work
   D.) Social work

Answer: Option 'B'

​International Understanding

  • 11. Anna Hazare was awarded the Padma Bhushan in recognition for
   A.) His remarkable social service in the Adivasi areas of Bihar
   B.) His service to the Indian army
   C.) His war against corruption and launching Bharashtachar Virodhi Jan Andolan
   D.) Transfoming a barren-dry village called Ralegan Siddhi in Maharastra's Ahmednagar district into a model village of self sufficiency,ecofriendly and harmony

Answer: Option 'D'

Transfoming a barren-dry village called Ralegan Siddhi in Maharastra's Ahmednagar district into a model village of self sufficiency,ecofriendly and harmony

  • 12. Who among the following is not a recipient of Dada Saheb Phalke Award
   A.) Ramanand Sagar
   B.) V.Shantaram
   C.) Raj Kapoor
   D.) Ashok Kumar

Answer: Option 'A'

​Ramanand Sagar

  • 13. The UNESCO's ' Prix Jules Verne ' prize has been given to which of the following serials of Doordarshan
   A.) The World of the week
   B.) Eye Witness
   C.) Surabhi
   D.) Turning point

Answer: Option 'D'

Turning point

  • 14. Jesse Owens Global award is given in the field of
   A.) Science
   B.) Literature
   C.) Journalism
   D.) Sports

Answer: Option 'D'

Sports

  • 15. Orange Prize is given in the field of :
   A.) Literature
   B.) Sports
   C.) Medicine
   D.) Acting

Answer: Option 'A'

Literature

  • 16. The first Indian to share the Oscar award was
   A.) Bhanu Athaiya
   B.) Hargobind Khurana
   C.) Rabindranath Tagore
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

​Bhanu Athaiya

  • 17. Dronacharya Award Is Given To
   A.) Sports Editors
   B.) Umpires
   C.) Sportsmen
   D.) Coaches

Answer: Option 'D'

The Dronacharya Award, formally known as Dronacharya Award for Outstanding Coaches in Sports and Games, is sports training honour of the Republic of India. The award is named after Drona, often referred as "Dronacharya" or "Guru Drona", a character from the Sanskrit epic Mahabharata of ancient India.

  • 18. Who has become the first Asian to be chosen for the prestigious "Von Hippel Award" ?
   A.) C.N.R Rao
   B.) Stuart Parkin
   C.) Charles Lieber
   D.) Marvin Cohen

Answer: Option 'A'

The Von Hippel Award, the Materials Research Society's highest honor, recognizes those qualities most prized by materials scientists and engineers—brilliance and originality of intellect, combined with vision that transcends the boundaries of conventional scientific disciplines. The Von Hippel Award is named after Arthur von Hippel (1898-2003), who was a pioneer in the study of dielectrics, semiconductors, ferromagnetics and ferroelectrics.

Eminent Scientist and Bharat Ratna Prof C.N.R. Rao was awarded 2017 Von Hippel Award. He is first Indian and first Asian to win this honour. The award will be presented to Prof Rao for his interdisciplinary contributions to development of novel functional materials, including nanomaterials, graphene, superconductivity, 2D materials and colossal magnetoresistance at Boston in November 2017.

  • 19. Which one of the following is the Highest Award in India?
   A.) Bharat Ratna
   B.) Khel Ratna
   C.) Padma Bushan
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Bharat Ratna

  • 20. Which of the following societies has instituted an award for an outstanding parliamentarian?
   A.) R. D. Birla samara Kosh
   B.) G. B. Pant Memorial Society
   C.) Institute of Constitutional and Parliamentary Studies
   D.) Jamanlal Bajaj Foundation

Answer: Option 'B'

​G. B. Pant Memorial Society

  • 21. Which Indian film has been selected as India's official entry in the Best Foreign Language Film category at Oscars 2018?
   A.) Newton
   B.) Bhoomi
   C.) Daddy
   D.) Bahubali

Answer: Option 'A'

Newton

  • 22. Who has won the Nobel prize in "Physics" for the year 2017?
   A.) Barry Barish
   B.) Rainer Weiss
   C.) Kip Thorne
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

Rainer Weiss, a professor at the Massachusetts Institute of Technology, and Kip Thorne and Barry Barish, both of the California Institute of Technology, were awarded the Nobel Prize in Physics for the discovery of ripples in space-time known as gravitational waves, which were predicted by Albert Einstein a century ago but had never been directly seen.

  • 23. who was the first non-human to win an Oscar?
   A.) Ninja
   B.) Mickey Mouse
   C.) Pussycat
   D.) Bender

Answer: Option 'B'

Mickey Mouse was the first non-human to win an Oscar in 1932.
Walt Disney won the first of his many Oscars for the creation of Mickey Mouse.

 

 

  • 24. The prestigious Ramon Magsaysay Award was conferred was conferred upon Ms. Kiran Bedi for her excellent contribution to which of the following fields?
   A.) Journalism
   B.) Literature
   C.) Community Welfare
   D.) Government Service

Answer: Option 'D'

Government Service

  • 25. Gandhi Peace Prize for the year 2000 was awarded to the former President of South Africa along with
   A.) World Healt Organisation
   B.) Sathish Dawan
   C.) Grameen Bank of Bangladesh
   D.) C. Subramanian

Answer: Option 'C'

​Grameen Bank of Bangladesh

Honours and Awards Questions and Answers Download Pdf