Indian Culture Questions and Answers

  • 1. Who put up the most stiff resistance against the British in India?
   A.) The Moghals
   B.) The Rajputs
   C.) The Marathas
   D.) The Sikhs

Answer: Option 'C'

The Marathas

  • 2. Rabindranath Tagore's 'Jana Gana Mana' has been adopted as India's National Anthem. How many stanzas of the said song were adopted?
   A.) First and Second stanzav
   B.) Third and Fourth stanza 
   C.) The whole song
   D.) Only the first stanza

Answer: Option 'D'

Only the first stanza

  • 3. Tansen, a great musician of his time, was in the court of –
   A.) Akbar
   B.) Shahjahan
   C.) Bahadur Shah
   D.) Jahangir

Answer: Option 'A'

Akbar

  • 4. Which of the following places is famous for Chikankari work, which is a traditional art of embroidery?
   A.) Hyderabad
   B.) Lucknow
   C.) Mysore
   D.) Jaipur

Answer: Option 'B'

Lucknow

  • 5. 'Madhubani', a style of folk paintings, is popular in which of the following states in India?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Bihar
   C.) Rajasthan
   D.) Madhya Pradesh

Answer: Option 'B'

Bihar

  • 6. The paintings in the Ajanta and Ellora caves are indicative of the development of art under the -
   A.) Pallavas
   B.) Chalukyas
   C.) Pandyas
   D.) Rashtrakutas 

Answer: Option 'B'

Chalukyas

  • 7. In which of the following festivals are boat races a special feature?
   A.) Pongal
   B.) Onam
   C.) Rongali Bihu
   D.) Navratri

Answer: Option 'B'

Onam

  • 8. The Court language of the Mughals was 
   A.) Hindiv
   B.) Arabic
   C.) Persian
   D.) Urdu

Answer: Option 'C'

Persian

  • 9. Consider the following statements about Sikh Gurus:
    1. Banda Bahadur was appointed as the military leader of the Sikhs by Guru Tegh Bahadur.
    2. Guru Arjan Dev become the Sikh Guru after Guru Ram Das.
    3. Guru Arjan Dev gave to Sikhs their own script- Gurumukhi.
    Which of the statements given is/are correct?
   A.) 1 only
   B.) 2 and 3
   C.) 1 and 3
   D.) 1 and 2

Answer: Option 'D'

1 and 2

  • 10. 'Chauth' was
   A.) Toll tax imposed by shivaji
   B.) A religious tax imposed by Aurangzeb
   C.) Land tax levied by Shivaji on neighboring states
   D.) Irrigation tax charged by akbar

Answer: Option 'C'

Land tax levied by Shivaji on neighboring states

  • 11. ‘Panchatantra’ is originally written by _____________.
   A.) Tulsi Das
   B.) Vishnu Sharma
   C.) Kalidas
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Vishnu Sharma

  • 12. Which of the following places is famous for Chikankari work, which is a traditional art of embroidery?
   A.) Mysore
   B.) Lucknow
   C.) Hyderabad
   D.) Jaipur

Answer: Option 'B'

Lucknow

  • 13. Kumbh Mela is held in every ___ years
   A.) 12
   B.) 10
   C.) 5
   D.) 7

Answer: Option 'A'

12

  • 14. Which classical dance of the following is named after the village it was born from?
   A.) Kuchipudi
   B.) Bharatanatyam
   C.) Kathakali
   D.) Mohiniattam

Answer: Option 'A'

Kuchipudi

  • 15. Losoong is a festival which is celebrated in –
   A.) Arunachal Pradesh
   B.) Sikkim
   C.) Punjab
   D.) Kerala

Answer: Option 'B'

Sikkim

  • 16. Dollu Kunitha is a folk dance from
   A.) karnataka
   B.) Kerala
   C.) Bihar 
   D.) Tamil Naidu

Answer: Option 'A'

karnataka

  • 17. In which district of Andhra Pradesh, the Kuchipudi village is located from which the Kuchipudi dance
   A.) Anantapur
   B.) Krishna
   C.) Nellore
   D.) Kurnool

Answer: Option 'B'

Krishna

  • 18. The paintings in the Ajanta and Ellora caves are indicative of the development of art under the -
   A.) Pandyas
   B.) Chalukyas
   C.) Rashtrakutas
   D.) Pallavas

Answer: Option 'B'

Chalukyas

  • 19. Which Indian Community celebrates the Khordad sal
   A.) Hindu
   B.) Parsi
   C.) Jain
   D.) Sikh

Answer: Option 'B'

Parsi

  • 20. Losoong is a festival which is celebrated in 
   A.) Kerala
   B.) Sikkim
   C.) Madhya Pradesh
   D.) Arunachal Pradesh

Answer: Option 'B'

Sikkim

  • 21. In ...................state is the Hornbill Festival held every year?
   A.) Mizoram
   B.) Assam
   C.) Nagaland
   D.) Sikkim

Answer: Option 'C'

Nagaland

  • 22. The Main headquarters of Sahitya Akademi is located at
   A.) Mumbai
   B.) Chennai
   C.) New Delhi
   D.) Kolkata

Answer: Option 'C'

New Delhi

  • 23. Which of the following is the name Pierre Cardin associated with?
   A.) Fashion Designing
   B.) Music
   C.) Sports
   D.) Painting

Answer: Option 'A'

Fashion Designing

  • 24. The...........dish is one of the most  popular dishes of Kashmir?
   A.) Kesar Chawal
   B.) Dum Aloo
   C.) Murgh Achaari
   D.) Aloo Ka Raita

Answer: Option 'B'

Dum Aloo

  • 25. Which among the following was sent by the Greek sovereigns as ambassadors o pataliputra?
   A.) Magasthenes
   B.) Aristotle
   C.) Plato
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Magasthenes

Indian Culture Questions and Answers Download Pdf