World Food Day | Food Security In India MCQ

  • World Food Day is celebrated every year across the world on 16th October. It
  • 1. The most affected groups in rural areas facing food insecurity are:
   A.) landless people
   B.) beggars
   C.) traditional artisans
   D.) all the above

Answer: Option 'D'

all the above

  • 2. MSP is stand for:
   A.) Minimum Support Price
   B.) Maximum Support Price
   C.) Marginal Support Price
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Minimum Support Price

  • 3. Green Revolution of 1960's was associated with:
   A.) tree plantation programme
   B.) fisheries development
   C.) use of HYV seeds
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

use of HYV seeds

  • 4. P D S is associated with:
   A.) cooperative stores
   B.) fair price shops
   C.) super bazars
   D.) none of the above

Answer: Option 'B'

fair price shops

  • 5. Revamped Public Distribution System provides benefits to:
    World Food Day | Food Security In India MCQ
   A.) cities
   B.) self-help groups
   C.) remote and backward areas
   D.) cooperative societies

Answer: Option 'C'

remote and backward areas

  • 6. White Revolution of the country is associated to:
   A.) sugar
   B.) paper
   C.) milk
   D.) none of the above

Answer: Option 'C'

milk

  • 7. Annapurna Scheme fulfills the food requirements of:
   A.) young persons
   B.) pregnant ladies
   C.) children
   D.) indigent senior citizens

Answer: Option 'D'

indigent senior citizens

  • 8. Antyodaya cards are related to
   A.) persons below poverty line
   B.) poorest of the poor
   C.) all poors
   D.) none of the above

Answer: Option 'B'

poorest of the poor

  • 9. Antyodaya Anna Yojana and Annapurna Scheme are linked with :
   A.) mid-day meal
   B.) Public distribution system
   C.) special nutrition programme
   D.) none of the above

Answer: Option 'B'

Public distribution system

  • 10. Under the Public Distribution System foodgrains given per family per month is:
   A.) 40 kg
   B.) 35 kg
   C.) 25 kg
   D.) 20 kg

Answer: Option 'B'

35 kg

  • 11. In which state more than 90% ration shops are run by cooperatives
   A.) Andhra Pradesh
   B.) Tamil Nadu
   C.) Bihar
   D.) Orissa

Answer: Option 'B'

Tamil Nadu

  • 12. The society which facilitated setting up of grain banks in different regions is :
   A.) Amul (Gujarat)
   B.) Academy of Development Science (Maharashtra)
   C.) Mother Dairy (Delhi)
   D.) None of the above

Answer: Option 'B'

Academy of Development Science (Maharashtra)

  • 13. NREGA provides:
   A.) 200-days of assured work
   B.) 100-days of assured work
   C.) No assured work
   D.) None of the above

Answer: Option 'B'

100-days of assured work

  • 14. Minimum Support Price is announced by the government to provide :
   A.) incentives to moneylenders to lend maximum to farmers
   B.) incentives to traders to earn maximum profit from farmers
   C.) incentives to farmers for raising production
   D.) none of the above

Answer: Option 'C'

incentives to farmers for raising production

  • 15. Seasonal hunger mostly found in:
   A.) urban areas
   B.) rural areas
   C.) metro cities
   D.) both (a) and (b)

Answer: Option 'B'

both (a) and (b)

  • 16. In which crop largest increase in production as a result of Green Revolution?
   A.) wheat
   B.) maize
   C.) rice
   D.) none of the above

Answer: Option 'A'

wheat

  • 17. Percentage of seasonal as well as chronic hunger in India over the years has
   A.) decreased
   B.) remained constant
   C.)
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

decreased

  • 18. When was the Antyodaya Anna Yojana scheme launched?
   A.) In Jan 1999
   B.) In May 2000
   C.) In Dec 2000
   D.) In October 2005

Answer: Option 'C'

In Dec 2000

  • 19. In which part of the country, grain banks have been set up by NGO's?
   A.) Gujarat
   B.) Maharashtra
   C.) Haryana
   D.) Punjab

Answer: Option 'B'

Maharashtra

  • 20. Buffer stock is the stock of foodgrains procured by the government through
   A.) FCI
   B.) IDBI
   C.) FICCI
   D.) IFCI

Answer: Option 'A'

FCI

  • 21. Which among the following schemes was initiated for the poor in all areas?
   A.) TPDS
   B.) RPDS
   C.) AAY
   D.) All of these

Answer: Option 'D'

All of these

  • 22. The Mother Dairy is an important cooperative in .
   A.) Gujarat
   B.) Punjab
   C.) Delhi
   D.) Haryana

Answer: Option 'C'

Delhi

  • 23. Women and children under the age of five are food insecure population due to :
   A.) Malnutrition
   B.) Healthy diet
   C.) Fats
   D.) None of the above

Answer: Option 'A'

Malnutrition

  • 24. F.C.I. stands for
   A.) Foreign Co-operation with India
   B.) Food Corporation of India
   C.) Fossils Corporation of India
   D.) Food Coming to India

Answer: Option 'B'

Food Corporation of India

  • 25. Which among the following schemes was started in the year 2000 for the indigent senior citizens?
   A.) PDS
   B.) NFWP
   C.) SGSY
   D.) APS

Answer: Option 'D'

APS



World Food Day | Food Security In India MCQ Download Pdf