Analogy : Logical Reasoning

  • Instruction : In each of the following questions, there is some relationship between the two terms to left of:: and the Same relationship continues between the two terms to its right. Also in each question, one term either To the right of:: or to the left of it is missing. This term is given as one of the alternatives given below Each question. Find out the missing term.
  • 1. B : F : : E : …………
   A.) H
   B.) T
   C.) I
   D.) J

Answer: Option 'C'

I

  • 2. BH : KQ : : FL : ……….
   A.) PV
   B.) PQ
   C.) SV
   D.) SQ

Answer: Option 'A'

PV

  • 3. BDF : GIK : : PRT : ……………..
   A.) UVW
   B.) UVZ
   C.) UWY
   D.) UWX

Answer: Option 'C'

UWY

  • 4. GrtK : KtrG : : FjbH : ………..
   A.) HbjF
   B.) HnbF
   C.) FbjH
   D.) HjbF

Answer: Option 'A'

HbjF

  • 5. Ppk : kPP : : Llm : ………..
   A.) mlL
   B.) LmM
   C.) mLL
   D.) lMl

Answer: Option 'C'

mLL

  • 6. BDF : HIL : : MOQ : ……….
   A.) XVT
   B.) TVX
   C.) VTX
   D.) STW

Answer: Option 'D'

STW

  • 7. LOGIC : BHFNK : : CLERK : ………….
   A.) XVRPA
   B.) QBKJA
   C.) LPRTU
   D.) JQDKB

Answer: Option 'D'

JQDKB

  • 8. XTOK : SPLI : : OKMP : …………..
   A.) JGMN
   B.) JGIN
   C.) JNGL
   D.) IJNM

Answer: Option 'B'

JGIN

  • 9. HINDU : XCQAV : : KINGS : …………..
   A.) GCQDT
   B.) GCDQT
   C.) CGDQT
   D.) GCDET

Answer: Option 'A'

GCQDT

  • 10. GERM : MERG : : STAR : ……………
   A.) TSRA
   B.) RTSA
   C.) RTAS
   D.) TARS

Answer: Option 'C'

RTAS

  • 11. Cow : Calf : : Lioness : …………..
   A.) Cub
   B.) Lion
   C.) pub
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Lion

  • 12. Cardiology : : Heart : : Zoology : ……………….
   A.) Science
   B.) insect
   C.) Eggs
   D.) None

Answer: Option 'D'

None

  • 13. Sky : Ground : : Ceiling : ……………
   A.) Road
   B.) Ground
   C.) Floor
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

Floor

  • 14. Moon : satellite : : Earth : ?
   A.) Sun
   B.) Planet
   C.) Solar system
   D.) Asteroid

Answer: Option 'B'

Planet

  • 15. Influenza : virus : : Typhoid : ?
   A.) Bacillus
   B.) parasite
   C.) protozoa
   D.) Bacteria

Answer: Option 'D'

Bacteria

  • 16. Melt : Liquid : : Freeze : ?
   A.) Ice
   B.) Condense
   C.) Solid
   D.) crystal

Answer: Option 'C'

Solid

  • 17. Paw : cat : : Hoof : ?
   A.) Horse
   B.) Lion
   C.) Lamb
   D.) Elephant

Answer: Option 'A'

Horse

  • 18. Bank : River : : Coast : ?
   A.) Flood
   B.) Waves
   C.) Sea
   D.) Beach

Answer: Option 'C'

Sea

  • 19. Ocean : Water : : Glacier : ?
   A.) Refrigerator
   B.) Ice
   C.) Mountain
   D.) Cave

Answer: Option 'B'

Ice

  • 20. Reading : Knowledge : : Work : ?
   A.) Experience
   B.) Engagement
   C.) Employment
   D.) Experiment

Answer: Option 'A'

Experience

  • 21. Chair : carpenter
   A.) Grass : Gardner
   B.) Medicine : Doctor
   C.) Bridge : Engineer
   D.) Radio : Radiologist

Answer: Option 'C'

Bridge : Engineer

  • 22. Humanitarian : Altruistic
   A.) Host : Hospitable
   B.) Artist : Imitative
   C.) Idealist : Cynical
   D.) Guest : Rude

Answer: Option 'A'

Host : Hospitable

  • 23. Elevated : Exalted
   A.) Dirty : Filthy
   B.) Disorderly : Unfaithful
   C.) Raise : Commensurate
   D.) Promoted : Excellence

Answer: Option 'A'

Dirty : Filthy

  • 24. Badminton: court
   A.) Hockey : Stick
   B.) Skating : Rink
   C.) Cricket : bat
   D.) Football : Goal

Answer: Option 'B'

Skating : Rink

  • 25. Food : Hungry
   A.) Thought : politics
   B.) Water : River
   C.) Rest : Weary
   D.) wine : Intoxication

Answer: Option 'C'

Rest : Weary

Analogy Download Pdf