Blood Relations Questions and Answers

  • In Blood relation section, the correct answer depends upon the knowledge of the blood relations, some of which are summarized below to help solve these tests.

    Mother’s or father’s son = Brother
    Mother’s or father’s daughter = Sister
    Mother’s or father’s brother = Uncle
    Mother’s or father’s sister = Aunt
    Mother’s or father’s father = Grandfather
    Mother’s or father’s mother = Grandmother
    Son’s wife = Daughter-in-Law
    Daughter’s husband = Son-in-Law
    Husband’s or wife’s sister = Sister-in-Law
    Husband’s or wife’s brother = Brother-in-Law
    Brother’s son = Nephew
    Brother’s daughter = Niece
    Uncle or aunt’s son or daughter = Cousin
    Sister’s husband = Brother-in-Law
    Brother’s wife = Sister-in-Law
    Grandson’s or Grand daughter’s daughter = Great grand daughter
  • 1. Pointing towards Vaman, Madhav said “I am the only son of his father’s one of the sons.”  How Vaman is related to Madhav?
   A.) Nephew
   B.) Uncle
   C.) Either father or uncle
   D.) Father

Answer: Option 'C'

Either father or uncle

  • 2. Pointing to a photograph, Vipul said, "She is the daughter of my grandfather's only son." How is Vipul related to the girl in the photograph ?
   A.) Father
   B.) Brother
   C.) Uncle
   D.) Cousin

Answer: Option 'B'

My grandfather's only son -- My father. 
So, the girl is the daughter of Vipul's father i.e.,
Vipul is the girl`s brother.

  • 3. Looking at a portrait of a man, Harsh said, "His mother is the wife of my father's son. Brothers and sisters I have none." At whose portrait was Harsh looking ?
   A.) His son
   B.) His nephew
   C.) His uncle
   D.) His cousin

Answer: Option 'A'

Since Harsh has no brother or sister, so he is his father's only son. 
Now, wife of my father's son -- my wife. 
So, Harsh's wife is the man's mother or the man is Harsh's son.

  • 4. Pointing to a girl in the photograph, Amar said, "Her mother`s brother is the only son of my mother's father." How is the girl`s mother related to Amar ?
   A.) Mother
   B.) Sister
   C.) Aunt
   D.) Grandmother

Answer: Option 'C'

Only son of Amar's mother's father -- Amar's maternal uncle. 
So, the girl's maternal uncle is Amar's maternal uncle. 
Thus, the girl's mother is Amar's aunt.

  • 5. A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is girl`s
   A.) Brother
   B.) Son
   C.) Uncle
   D.) Son-in-law

Answer: Option 'A'

Daughter of uncle's father -- Uncle's sister -- Mother; 
Mother's son -- Brother.

  • 6. If X is the brother of the son of Y`s son, how is X related to Y ?
   A.) Son
   B.) Brother
   C.) Grandson
   D.) Cousin

Answer: Option 'C'

Son of Y's son -- Grandson; 
Brother of Y's grandson -- Y's granson.

  • 7. Pointing to a women in a photograph a man says “She is the daughter-in-law of the mother of my father’s only grand son”. How is he woman related to the man?
   A.) Wife
   B.) mother
   C.) daughter-in-law
   D.) daughter

Answer: Option 'D'

daughter

  • 8. Pointing to a man in a photograph a woman said, “His brother’s father is the woman related to the man in the photograph?
   A.) Mother
   B.) Aunt
   C.) Sister
   D.) Daughter

Answer: Option 'C'

Sister

  • 9. Pointing to a photograph, a woman says, "This man`s son`s sister is my mother-in-law." How is the woman`s husband related to the man in the photograph ?
   A.) Grandson
   B.) Son
   C.) Nephew
   D.) Son-in-law

Answer: Option 'A'

Man's son's sister -- Man's daughter. 
So, the man's daughter is the mother of the woman's husband.
Thus, the woman's husband is the grandson of the man in the photograph.

  • 10. When Anuj saw Manish, he recalled, "He is the son of the father of my daughter." Who is Manish ?
   A.) Brother-in-law
   B.) Brother
   C.) Cousin
   D.) Uncle

Answer: Option 'A'

Anuj's daughter's mother -- Anuj's wife; 
Anuj's wife's father -- Anuj's father-in-law; 
Father-in-law's son -- Anuj's brother-in-law. 
So, Manish is Anuj's brother-in-law.

  • 11. Pointing to a photograph, a man said, "I have no brother or sister but that man's father is my father's son." Whose photograph was it ?
   A.) His own
   B.) His Grandfater
   C.) His Son
   D.) His Father

Answer: Option 'C'

Since the person who is telling has no brother or sister,
so his father son is he himself. 
So the man in the photograph is his son.

  • 12. Pointing to a man, a woman said, "His mother is the only daughter of my mother." How is the woman related to the man ?
   A.) Sister
   B.) Grand Mother
   C.) Grandfather
   D.) Mother

Answer: Option 'D'

Blood relation Analysis :
only daughter of my mother -> means herself

  • 13. Pointing towards a person in a photograph, Anusha said, "He is the only son of the father of my sister's brother." How is that person is related to Anjali ?
   A.) Anusha Father
   B.) Anusha Mother
   C.) Anusha Brother
   D.) Maternal Uncle

Answer: Option 'C'

Relation's given in the question may be analysed as follows :
Sister's brother - brother;
Brother's father - father;
Father's son - brother;
So he is Anusha Brother. 
Note: It is more handy to solve the question when we start from end to analyse the relation as we did above.

  • 14. Looking at the portrait of a man, Naveen said, "His mother is the wife of my father's son. I have no brothersor sisters." At whose portrait was Harsh was looking ?
   A.) His child
   B.) His father
   C.) His grandson
   D.) His nephew

Answer: Option 'A'

Blood relation Analysis : 
Have no brother's or sister, so Harsh is single child 
Wife of father's son -> His wife 
His wife is mother of the person whose portrait is. So portrait is of his child.

  • 15. Pointing to the photograph, Krishna said, "She is the daughter of my grandfather's only son." How is Krishna related to the girl in the photograph ?
   A.) Sister
   B.) Mother
   C.) Cousin
   D.) Grandmother

Answer: Option 'A'

Blood relation Analysis :
My grandfather's only son -> His father
Daughter of his father -> His sister
So that girl is Krishna's sister.

  • 16. A is B’s brother, B is C’s sister and C is D’s father, D is A’s?
   A.) Brother
   B.) Sister
   C.) Nephew
   D.) Can’t determined

Answer: Option 'D'

Can’t determined

  • 17. Q’s mother is sister of P and daughter of M. S is daughter of P and sister of T. How is M Related to T?
   A.) Father
   B.) Grandfather
   C.) Either Grandmother or Grandfather
   D.) Grandmother

Answer: Option 'C'

Either Grandmother or Grandfather

  • 18. Pointing of a man, Rohit said, “His son is my son’s uncle”. How the woman is related to the man?
   A.) Brother
   B.) Uncle
   C.) Father
   D.) Grand father

Answer: Option 'C'

Father

  • 19. A man said to a woman, “your mother’s husband’s sister is my aunt”. How the woman is related to the man?
   A.) Grand-daughter
   B.) Daughter
   C.) Sister
   D.) Aunt

Answer: Option 'C'

Sister

  • 20. Introducing a girl in the photograph, Sunil said “Her mother is the only daughter of my mother-in-law”. How is Sunil related to the girl in the photograph?
   A.) Uncle
   B.) Brother
   C.) Husband
   D.) Father

Answer: Option 'D'

Father

  • 21. Introducing Veena , Kowri said “She is the only daughter of my father’s only daughter”.How is Kowri related to Veena?
   A.) Niece
   B.) Mother
   C.) Aunt
   D.) Sister

Answer: Option 'B'

Mother
Kowri is Veena’s mother.

  • 22. A man is said to lady , “Your mother’s husband’s sister is my aunt”. How is the lady related to to the man?
   A.) Grand daughter
   B.) Daughter
   C.) Sister
   D.) Mother

Answer: Option 'C'

Lady’s mother,s huband : Father
Lady’s father’s sister : Aunt.Hence lady is man’s sister. Sister

  • 23. Pointing to a photograph ,Madan said, “She is the mother of my sons’s wife’s daughter”. How is Madan related to lady?
   A.) Sister-in-law
   B.) Nephew
   C.) Niece
   D.) Aunt

Answer: Option 'B'

Father of Sheeba’s son : Sheeba’s husband
Kamal: Sister son of Sheeba’s husband. Hence Kamal is Sheeba’s Nephew.

  • 24. Pointing to a photograph ,Madan said, “She is the mother of my sons’s wife’s daughter”. How is Madan related to lady?
   A.) Son
   B.) Uncle
   C.) Father – in – law
   D.) Father

Answer: Option 'C'

Father – in – law
Madan’s son’s wife’s daughter – Madan’s son’s daughter
Mother of daughter of Madan’s son – Wife of Madan’s son
Hence Arun is the father-in-law of the lady.

  • 25. Pointing toward a boy ,Naresh said , “He is the son of only son of my grandfather”.How is the boy related to Naresh?
   A.) Brother
   B.) Brother-in-law
   C.) Son
   D.) Son-in-law

Answer: Option 'A'

Grandfather son – father son : brother.

Blood Relations Download Pdf