Input Output Questions and Answers : Logical Reasoning

  • Instructions:(1 - 5)
    A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
    Input: go now 53 39 18 for again 66
    Step 1 : 66 go now 53 39 18 for again
    Step 2 : 66 again go now 53 39 18 for
    Step 3 : 66 again 53 go now 39 18 for
    Step 4 : 66 again 53 for go now 39 18
    Step 5 : 66 again 53 for 39 go now 18
    Step 6 : 66 again 53 for 39 go now 18
    Step 7 : 66 again 53 for 39 go 18 now
  • 1. Input: chanoyu wink 24 44 57 Heinz beech 71. 
    How many steps will be required to complete the rearrangement?
   A.) Three
   B.) Four 
   C.) Five 
   D.) Six

Answer: Option 'D'

Write the first letters of the given problem.
Step 1 : 71 C W 24 44 57 H B
Step 2 : 71 B C W 24 44 57 H
Step 3 : 71 B 57 C W 24 44 H
Step 4 : 71 B 57 C 44 W 24 H
Step 5 : 71 B 57 C 44 H 24 W
Step 6 : 71 B 57 C 44 H 24 W

  • 2. Input: trees 18 27 desk are 91 hour zero 31 16 chairs. 
    Which of the following will be step 4 ?
   A.) 91 are 31 trees 18 27 desk hour zero 16 chairs 
   B.) 91 trees 18 27 desk are hour zero 31 16 chairs 
   C.) 91 are 31 chairs trees 18 27 desk hour zero 16 
   D.) 91 are 31 chairs 27 desk 18 trees hour zero 16

Answer: Option 'C'

Step 1 : 91 trees 18 27 desk are hour zero 31 16 chairs 
Step 2 : 91 are trees 18 27 desk hour zero 31 16 chairs 
Step 3 : 91 are 31 trees 18 27 desk hour zero 16 chairs 
Step 4 : 91 are 31 chairs trees 18 27 desk hour zero 16 
Step 5 : 91 are 31 chairs 27 trees 18 desk hour zero 16 
Step 6 : 91 are 31 chairs 27 desk trees 18 hour zero 16 
Step 7 : 91 are 31 chairs 27 desk 18 trees hour zero 16 
Step 8 : 91 are 31 chairs 27 desk 18 hour trees zero 16 

Step 9 : 91 are 31 chairs 27 desk 18 hour 16 trees zero 

Step 10 : 91 are 31 chairs 27 desk 18 hour 16 trees zero

  • 3. Input: how two 38 23 87 43 room over 
    Which of the following steps will be the last?
   A.) Step 4
   B.) Step 5
   C.) Step 6
   D.) Step 7

Answer: Option 'C'

Step 1 : 87 how two 38 23 43 room over 
Step 2 : 87 how 43 two 38 23 room over 
Step 3 : 87 how 43 over two 38 23 room 
Step 4 : 87 how 43 over 38 two 23 room 
Step 5 : 87 how 43 over 38 room two 23 
Step 6 : 87 how 43 over 38 room 23 two

  • 4. Step 2 of an input is:   94 car 86 window shut 52 31 house 
    Which of the following is definitely the input?
   A.) 94 car window 86 shut 52 31 house
   B.) 86 window 94 car shut 52 31 house
   C.) car shut window 86 52 31 house 94
   D.) cannot be determined

Answer: Option 'D'

From the given step input cannot be determined

  • 5. Input: show 51 37 now for 82 49 goot 
    Which of the following steps will be the last but one?
   A.) Step 7
   B.) Step 8
   C.) Step 6
   D.) Step 5

Answer: Option 'C'

Step 1 : 82 show 51 37 now for 49 goot 
Step 2 : 82 for show 51 37 now 49 goot 
Step 3 : 82 for 51 show 37 now 49 goot 
Step 4 : 82 for 51 goot show 37 now 49 
Step 5 : 82 for 51 goot 49 show 37 now 
Step 6 : 82 for 51 goot 49 now show 37 
Step 7 : 82 for 51 goot 49 now 37 show

  • Instructions:(6 - 10)
    A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearrnges them following a particular rule in each step. The following is an illstation of input and rearrangement.
    Input: 51 pour 31 star new 23 47 home
    Step 1 : 23 51 pour 31 star new 47 home
    Step 2 : 23 star 51 pour 31 new 47 home
    Step 3 : 23 star 31 51 pour new 47 home
    Step 4 : 23 star 31 pour 51 new 47 home
    Step 5 : 23 star 31 pour 47 51 new home
    Step 6 : 23 star 31 pour 47 new 51 home
    As per the rule followed in the following questions the appropriate step for the given input.
  • 6. Step 2 of an input is: 18 task bear cold duck 81 64 32 
    How many more steps will be complete the rearrangement?
   A.) Three
   B.) Four
   C.) Five
   D.) Six

Answer: Option 'C'

Step 2: 18 task bear cold duck 81 64 32 
Step 3: 18 task 32 bear cold duck 81 64 
Step 4: 18 task 32 duck bear cold 81 64 
Step 5: 18 task 32 duck 64 bear cold 81 
Step 6: 18 task 32 duck 64 cold bear 81 
Step 7: 18 task 32 duck 64 cold 81 bear

  • 7. Input: 72 59 37 go for picnic 24 journey 
    How many steps will be required to complete the rearrangement?
   A.) Three
   B.) Three
   C.) Five
   D.) Six

Answer: Option 'D'

Step 1: 24 72 59 37 go for picnic journey 
Step 2: 24 picnic 72 59 37 go for journey 
Step 3: 24 picnic 37 72 59 go for journey 
Step 4: 24 picnic 37 journey 72 59 go for 
Step 5: 24 picnic 37 journey 59 72 go for 
Step 6: 24 picnic 37 journey 59 go 72 for

  • 8. Input: nick flower 37 14 cost height 42 57 
    which of the following will be step 3?
   A.) 14 nick 37 height flower cost 42 57
   B.) 14 nick 37 height 42 flower cost 57
   C.) 14 nick 37 flower cost height 42 57
   D.) 14 nick flower 37 cost height 42 57

Answer: Option 'D'

Step 1: 14 nick flower 37 cost height 42 57 
Step 2: 14 nick 37 flower cost height 42 57 
Step 3: 14 nick 37 height flower cost 42 57

  • 9. Step 2 of an input is : 17 victory 19 37 58 store like town 
    which of the following will be step 3?
   A.) 17 victory 19 town store 37 58 like
   B.) 17 victory 19 town 37 store 58 like
   C.) 17 victory 19 town 37 58 store like
   D.) There will be no such step

Answer: Option 'C'

Step 2: 17 victory 19 37 58 store like town 
Step 3: 17 victory 19 town 37 58 store like 
Step 4: 17 victory 19 town 37 store 58 like 
Step 4 is the last step.

  • 10. Step 3 of an input is : 36 window 45 96 86 ultra book queen 
    How many more steps will be required to complete the rearrangement?
   A.) Three
   B.) Four
   C.) Five
   D.) Six

Answer: Option 'A'

Step 3: 36 window 45 96 86 ultra book queen 
Step 4: 36 window 45 ultra 96 86 book queen 
Step 5: 36 window 45 ultra 86 96 book queen 
Step 6: 36 window 45 ultra 86 queen 96 book

  • Instructions:(11 - 15)
    A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
    Input: some found 19 other 99 27 came 45
    Step 1 : came some found 19 other 99 27 45
    Step 2 : came 99 some found 19 other 27 45
    Step 3 : came 99 found some 19 other 27 45
    Step 4 : came 99 found 45 some 19 other 27
    Step 5 : came 99 found 45 other some 19 27
    Step 6 : came 99 found 45 other 27 some 19
    Step 6 is the last step of the rearrangement of the above input. As per the rules followed in the following questions the appropriate step for the given input.
  • 11. Input : mathematics hour for 18 against 89 21 47 
    Which of the following will be step 2?
   A.) against 89 hour mathematics for 18 21 47
   B.) against 89 mathematics 18 hour for 21 47
   C.) against 89 mathematics hour for 18 21 47
   D.) Can not be determined

Answer: Option 'C'

Step 1: against mathematics hour for 18 89 21 47 
Step 2: against 89 mathematics hour for 18 21 47

  • 12. Input: books all 25 57 67 greate new 39 
    Which of the following will be step 4?
   A.) all 67 books 57 greate new 25 39
   B.) all 67 books 57 greate 39 25 new
   C.) all 67 books 57 greate 25 new 39
   D.) Can not be determined

Answer: Option 'C'

Step 1: all books 25 57 67 greate new 39 
Step 2: all 67 books 25 57 greate new 39 
Step 3: all 67 books 57 25 greate new 39 
Step 4: all 67 books 57 greate 25 new 39

  • 13. Input: one all 36 28 49 sleep maths 59 
    Which of the following will be last?
   A.) 6
   B.) 7
   C.) 5
   D.) 8

Answer: Option 'C'

Step 1: at one 36 28 49 sleeo maths 59 
Step 2: at 59 one 36 28 49 sleep maths 
Step 3: at 59 maths one 36 28 49 sleep 
Step 4: at 59 maths 49 one 36 28 sleep 
Step 5: at 59 maths 49 one 36 sleep 28

  • 14. Step 3 of an input is : being 69 doing 19 27 tiger fight 39 
    Which of the following will be last but one?
   A.) 6
   B.) 7
   C.) 8
   D.) 5

Answer: Option 'A'

Step 3: being 69 doing 19 27 tiger fight 39 
Step 4: being 69 doing 39 19 27 tiger fight 
Step 5: being 69 doing 39 fight 19 27 tiger 
Step 6: being 69 doing 39 fight 27 19 tiger 
Step 7: being 69 doing 39 fight 27 tiger 19 
Step 7 is the last step.

  • 15. Step 2 of an input is : earn 77 39 47 hero gold 29 more 
    Which of the following is definitely the input?
   A.) 47 77 39 earn hero gold 29 more
   B.) 29 39 77 47 hero gold earn more
   C.) hero 29 39 77 47 gold earn more
   D.) Cannot be determined

Answer: Option 'D'

We cannot determine the input from any given step.

  • Instructions:(16 - 20)
    A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearrange them following a particular rule in each step. The following is an illstation of input and rearrangement.
    Input: flight 99 64 google 39 45 booking sparrows
    Step 1 : booking flight 99 64 google 39 45 sparrows
    Step 2 : booking 39 flight 99 64 google 45 sparrows
    Step 3 : booking 39 flight 45 99 64 google sparrows
    Step 4 : booking 39 flight 45 google 99 64 sparrows
    Step 5 : booking 39 flight 45 google 64 99 sparrows
    Step 6 : booking 39 flight 45 google 64 sparrows 99
    As per the rule followed in the following questions the appropriate step for the given input.
  • 16. Input: tourist 57 45 24 orkut bristol 64 stuart 
    Which of the following will be step IV ?
   A.) bristol tourist 57 45 24 orkut 64 stuart
   B.) bristol 24 orkut tourist 57 45 64 stuart
   C.) bristol 24 orkut 45 tourist 57 64 stuart
   D.) bristol 24 orkut 45 stuart 57 tourist 64

Answer: Option 'C'

Step I : bristol tourist 57 45 24 orkut 64 stuart
Step II : bristol 24 tourist 57 45 orkut 64 stuart
Step III : bristol 24 orkut tourist 57 45 64 stuart
Step IV : bristol 24 orkut 45 tourist 57 64 stuart
Step V : bristol 24 orkut 45 stuart tourist 57 64 
Step VI : bristol 24 orkut 45 stuart 57 tourist 64

  • 17. Input: screamer 57 45 28 ocelot blesbok 64 tarantula 
    Which of the following steps will be the last but one?
   A.) Three
   B.) Four
   C.) Five
   D.) Six

Answer: Option 'B'

Step I : blesbok screamer 57 45 28 ocelot 64 tarantula
Step II : blesbok 28 screamer 57 45 ocelot 64 tarantula
Step III : blesbok 28 screamer ocelot 57 45 64 tarantula
Step IV : blesbok 28 screamer 45 ocelot 57 64 tarantula
Step V : blesbok 28 screamer 45 ocelot 57 tarantula 64

  • 18. Input: spells 44 58 94 of treasure divergent 15 
    Which of the following will be step IV?
   A.) divergent 15 spells 44 58 94 of treasure
   B.) divergent spells 44 58 94 of treasure 15
   C.) divergent 15 of spells 44 58 94 treasure
   D.) divergent 15 of 44 spells 58 94 treasure

Answer: Option 'D'

Step I : divergent spells 44 58 94 of treasure 15
Step II : divergent 15 spells 44 58 94 of treasure
Step III : divergent 15 of spells 44 58 94 treasure
Step IV : divergent 15 of 44 spells 58 94 treasure
Step V : divergent 15 of 44 spells 58 treasure 94

  • 19. Step II of an input is : demonglass 15 shaken 35 46 87 of facebook laboratory
    Which of the following will definitely be the input?
   A.) demonglass 15 facebook 35 laboratory shaken 46 87 of
   B.) demonglass 15 facebook 35 laboratory 46 of 87 shaken
   C.) shaken demonglass 35 46 87 of facebook 15 laboratory
   D.) demonglass 15 facebook shaken 35 46 87 of laboratory

Answer: Option 'C'

Input : shaken demonglass 35 46 87 of facebook 15 laboratory
Step I : demonglass shaken 35 46 87 of facebook 15 laboratory
Step II : demonglass 15 shaken 35 46 87 of facebook laboratory
Step III : demonglass 15 facebook shaken 35 46 87 of laboratory
Step IV : demonglass 15 facebook 35 shaken 46 87 of laboratory
Step V : demonglass 15 facebook 35 laboratory shaken 46 87 of 
Step VI : demonglass 15 facebook 35 laboratory 46 shaken 87 of 
Step VII : demonglass 15 facebook 35 laboratory 46 of shaken 87 
Step VIII: demonglass 15 facebook 35 laboratory 46 of 87 shaken

  • 20. Step II of the Input is : animals 24 star 83 53 trade 67 haunt 
    How many more steps will be required to complete the rearrangement?
   A.) Three
   B.) Four
   C.) Five
   D.) Six

Answer: Option 'B'

Input : star 24 animals 83 53 trade 67 haunt
Step I : animals star 24 83 53 trade 67 haunt
Step II : animals 24 star 83 53 trade 67 haunt
Step III : animals 24 haunt star 83 53 trade 67
Step IV : animals 24 haunt 53 star 83 trade 67
Step V : animals 24 haunt 53 star 67 83 trade
Step VI : animals 24 haunt 53 star 67 trade 83

  • Instructions:(21 - 25)
    A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearrange them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
    Input: sequential 25 indigo at 83 whatsapp 52 tuner
    Step 1 : 25 sequential indigo at 83 whatsapp 52 tuner
    Step 2 : 25 whatsapp sequential indigo at 83 52 tuner
    Step 3 : 25 whatsapp 52 sequential indigo at 83 tuner
    Step 4 : 25 whatsapp 52 tuner sequential indigo at 83
    Step 5 : 25 whatsapp 52 tuner 83 sequential indigo at
    As per the rule followed in the following questions the appropriate step for the given input.
  • 21. Step III of an Input : apple 25 horse speed 86 52 trainer 68 
    Which of the following will be Step VI?
   A.) apple speed 25 86 52 trainer 68 horse
   B.) apple 25 horse 52 speed 68 trainer 86
   C.) apple 25 horse 52 speed 86 trainer 68
   D.) apple 25 horse 52 speed 68 86 trainer

Answer: Option 'C'

Input : speed 25 apple 86 52 trainer 68 horse
Step I : apple speed 25 86 52 trainer 68 horse
Step II : apple 25 speed 86 52 trainer 68 horse
Step III : apple 25 horse speed 86 52 trainer 68
Step IV : apple 25 horse 52 speed 86 trainer 68
Step V : apple 25 horse 52 speed 68 86 trainer
Step VI : apple 25 horse 52 speed 68 trainer 86

  • 22. Input : someone headquarters 38 65 all margaret 85 58 
    How many steps will be required to complete the re-arrangement?
   A.) Three
   B.) Four
   C.) Five
   D.) Six

Answer: Option 'B'

Input : someone headquarters 38 65 all margaret 85 58
Step I : 38 someone headquarters 65 all margaret 85 58
Step II : 38 someone 58 headquarters 65 all margaret 85 
Step III : 38 someone 58 margaret headquarters 65 all 85 
Step IV : 38 someone 58 margaret headquarters 65 85 all

  • 23. Step II of an input is : 48 youtube 58 cartoon batman 86 72 dog 
    Which of the following is definitely the input?
   A.) youtube batman 58 86 72 dog 48
   B.) youtube 58 cartoon batman 86 72 dog 48
   C.) cartoon youtube cartoon batman 58 86 72 dog 48
   D.) youtube cartoon batman 58 86 72 dog 48 cartoon

Answer: Option 'A'

Input : youtube cartoon batman 58 86 72 dog 48
Step I : 48 youtube cartoon batman 58 86 72 dog
Step II : 48 youtube 58 cartoon batman 86 72 dog
Step III : 48 youtube 58 dog cartoon batman 86 72 
Step IV : 48 youtube 58 dog cartoon batman 72 86

  • 24. Step II of an input is : 48 snapdeal 86 87 diamond 92 cheapest bat animal
    Which of the following steps will be the last but one?
   A.) III
   B.) II
   C.) IV
   D.) V

Answer: Option 'C'

Input : snapdeal 87 diamond 92 cheapest bat 86 animal 48
Step I : 48 snapdeal 87 diamond 92 cheapest bat 86 animal
Step II : 48 snapdeal 86 87 diamond 92 cheapest bat animal
Step III : 48 snapdeal 86 diamond 87 92 cheapest bat animal

  • 25. Step II of the Input is : spores 87 zoo 48 fosse physician 12 apogee 36 
    How many more steps will be required to complete the rearrangement?
   A.) V
   B.) VI
   C.) IV
   D.) VII

Answer: Option 'B'

Input : spores 87 zoo 48 fosse physician 12 apogee 36
Step I : 12 spores 87 zoo 48 fosse physician apogee 36
Step II : 12 zoo spores 87 48 fosse physician apogee 36
Step III : 12 zoo spores 36 87 48 fosse physician apogee
Step IV : 12 zoo spores 36 physician 87 48 fosse apogee
Step V : 12 zoo spores 36 physician 48 87 fosse apogee
Step VI : 12 zoo spores 36 physician 48 fosse 87 apogee

Input Output Download Pdf