Seating Arrangement Test Question and Answers

  • Directions (1 to 5) : Read the following information to answer the given questions.
    (i) A, B, C, D, E, F and G are playing cards sitting around a circular table
    (ii) D is not neighbour of C or E.
    (iii)A is neighbour of B and C.
    (iv) G, who is second to the left of D, is the neighbour of E and F.
  • 1. Which of the following is correct?
   A.) B is between A and D
   B.) D is between F and G.
   C.) E is to the immediate right of G
   D.) F is to the immediate left of G

Answer: Option 'A'

We are given : G is second to the left of D and G is the neighbour of E and F.
That is, G is sitting between E and F. But D is not neighbour of E.
Hence, EGFD --> ACE
Now, A is sitting between B and C.
But D is not neighbour of C.
So, B is the neighbour of D.

B is between A and D

  • 2. Which of the following will be D's position after E and D interchange their places?
   A.) BD
   B.) EC
   C.) AE
   D.) GF

Answer: Option 'D'

We are given : G is second to the left of D and G is the neighbour of E and F.
That is, G is sitting between E and F. But D is not neighbour of E.
Hence, EGFD --> ACE
Now, A is sitting between B and C.
But D is not neighbour of C.
So, B is the neighbour of D.
F sits to the immediate right of C

  • 3. Which of the following will be D's position after E and D interchange their places?
   A.) Neighbour to G and C
   B.) To the immediate right of F
   C.) Neighbour of C and A
   D.) To the immediate left of C

Answer: Option 'A'

We are given : G is second to the left of D and G is the neighbour of E and F.
That is, G is sitting between E and F. But D is not neighbour of E.
Hence, EGFD --> ACE
Now, A is sitting between B and C.
But D is not neighbour of C.
So, B is the neighbour of D.
F sits to the immediate right of C.

  • 4. Which of the following has the second person sitting between the first and third person?
   A.) DAB
   B.) BCA
   C.) GFD
   D.) GCE

Answer: Option 'C'

We are given : G is second to the left of D and G is the neighbour of E and F.
That is, G is sitting between E and F. But D is not neighbour of E.
Hence, EGFD --> ACE
Now, A is sitting between B and C.
But D is not neighbour of C.
So, B is the neighbour of D.
F is sitting between G and D.

  • 5. Which of the following is wrong?
   A.) A is to the immediate right of B
   B.) B is to the immediate left of D
   C.) F is between G and D
   D.) E is between G and C

Answer: Option 'C'

We are given : G is second to the left of D and G is the neighbour of E and F.
That is, G is sitting between E and F. But D is not neighbour of E.
Hence, EGFD --> ACE
Now, A is sitting between B and C.
But D is not neighbour of C.
So, B is the neighbour of D.
B is to the immediate left of D.

  • Directions (6 to 10) : Read the information given in the questions and on the basis of the information, select the questions Given after the information.
    Seven friends Kiran, Mahesh, Rajesh, Abhi, Ganesh, Prasad and Parveen are sitting in a circle. Kiran, Mahesh, Rajesh, Abhi, Prasad and Parveen are sitting at equal distances from each other. Rajesh is sitting after two places right of Prasad, who is sitting one place right of Abhi. Kiran forms an angle of 90 degrees from Ganesh and an angle of 120 degrees from Mahesh. Mahesh is just opposite Parveen and is sitting on the left of Ganesh.
  • 6. Who is the only person sitting between Rajesh and Mahesh ?
   A.) Prasad
   B.) Abhi
   C.) Ganesh
   D.) Kiran

Answer: Option 'C'

  • 7. Ganesh is not sitting at equal distance from
   A.) Mahesh and Prasad
   B.) Abhi and Kiran
   C.) Rajesh and Prasad
   D.) All of the Above

Answer: Option 'D'

  • 8. Ganesh is sitting .............. of Parveen.
   A.) to the left
   B.) two places right
   C.) to the right
   D.) three places left

Answer: Option 'D'

  • 9. The angle between Ganesh and Mahesh in the clockwise direction is ?
   A.) 30°
   B.) 210°
   C.) 180°
   D.) 90°

Answer: Option 'A'

  • 10. Which of the following statements is not correct ?
   A.) Prasad is between Mahesh and Kiran
   B.) Mahesh is two places away from Parveen
   C.) Ganesh is sitting opposite Prasad
   D.) All of Above

Answer: Option 'D'

  • (Q No. 11 to 15) Study the following information carefully to answer the questions.
    (i) Lakshman, Madan, Naresh, Prakash, Dhanumjaya, Rohith and Sandhya are sitting in a circle and playing cards.
    (ii) Naresh, who is the neighbour of Prakash, is not the neighbour of Rohith
    (iii) Dhanumjaya is second to the left of R.
    (iV) Naresh is second to the left of Sandhya, who is the neighbour of Madan.
  • 11. Which of the following is True?
   A.) Dhanumjaya is the neighbour of Sandhya and Lakshman
   B.) Madan is the neighbour of Sandhya and Lakshman
   C.) Rohith is the neighbour of Sandhya and Lakshman
   D.) Lakshman is the neighbour of Prakash and Madan

Answer: Option 'A'


Dhanumjaya is the neighbour of Sandhya and Lakshman

  • 12. Which of the following pairs has the second person sitting second to the right first person?
   A.) Rohith Madan
   B.) Naresh Dhanumjaya
   C.) Dhanumjaya Sandhya
   D.) None of these 

Answer: Option 'D'


None of these

  • 13. Which of the following pairs has the first person sitting third to the left of the second person?
   A.) Rohith Madan 
   B.) Sandhya Madan
   C.) Sandhya Rohith
   D.) Naresh Lakshman

Answer: Option 'C'


Sandhya Rohith

  • 14. What is the position of Lakshman?
   A.) To the immediate right of Dhanumjaya
   B.) Second to the left of Madan
   C.) To the immediate left of Dhanumjaya
   D.) Only between Madan and Rohith

Answer: Option 'A'


To the immediate right of Dhanumjaya

  • 15. Which of the following is not true?
   A.) Rohith is to the immediate left of Lakshman
   B.) Prakash is to the immediate right of Rohith
   C.) Naresh is to the immediate right of Prakash
   D.) Lakshman is to the immediate left of Rohith

Answer: Option 'A'


Rohith is to the immediate left of Lakshman

  • (Q No. 16 to 20) Study the following information carefully to answer the questions.
    A, B, C, D, E, F and G are seated in a straight line facing north but not necessarily in the same order.
    Only three people sit between F and A.
    Neither F nor A sits at the extreme ends of the line.
    Only two people sit between A and G.
    E is not an immediate neighbour of either A or F.
    E sits third to the left of B.
    B is not an immediate neighbour of A.
    E is not an immediate neighbour of C.
  • 16. Who are the immediate neighbours of A?
   A.) BG
   B.) CD
   C.) GD
   D.) EF

Answer: Option 'B'

CD
(Q No. 16 to 20)

  • 17. Identify the wrong pair. 
   A.) GA
   B.) FA
   C.) DE
   D.) BG

Answer: Option 'C'

DE

  • 18. Who are the immediate neighbours of F?
   A.) AG
   B.) CD
   C.) DG
   D.) GB

Answer: Option 'D'

GB

  • 19. Who are the immediate neighbours of E?
   A.) CD
   B.) FG
   C.) DG
   D.) FB

Answer: Option 'C'

DG

  • 20. Identify the wrong pair.
   A.) AG
   B.) BF
   C.) GE
   D.) DE

Answer: Option 'A'

AG



Seating Arrangement Download Pdf