Series Questions and Answers : Logical Reasoning

  • Instruction (Q.1 - 5) : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below.
    B 5 R 1 @ E K 4 F 7
  • 1. Which of the following is the sixth to the left of the seventeenth from the left end of the above arrangement?
   A.) ©
   B.) 7
   C.) D
   D.) A

Answer: Option 'A'

6th to the left of 17th from the left end means 11th from left = ©

  • 2. Which of the following is exactly in the middle between 7 and $ in the above arrangment?
   A.) %
   B.) 9
   C.) H
   D.) 3

Answer: Option 'B'

7 - > 9 < - $

  • 3. Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrengement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
   A.) PM3
   B.) KFE
   C.) 6J*
   D.) 7D4

Answer: Option 'D'

P -> (-2) M -> (+3) 3 
K -> (+2) F -> (-3) E 
6 -> (+2) J -> (-3) * 
7 -> (+2) D -> (-4) 4

  • 4. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number but not immediately followed by a consonant?
   A.) One
   B.) Two
   C.) Three
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

Number|symbol|Consonant
Such combinations are :
1@E, 3%9, 8*6

  • 5. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately followed by another consonant but not imediately preceded by a symbol?
   A.) One
   B.) Two
   C.) Three
   D.) None of these

Answer: Option 'D'

There is no such Consonant

  • Instructions (Q.6 - 10) :
    Study the following arrengement carefully and answer the questions given below.
    R D 1 5 E % K 3 J I 9 P 8 # G 2 b $ K M 6 W @ N 4
  • 6. Which of the following is the third to the right of the twelth from the left end of the above arrangement?
   A.) J
   B.) O
   C.) B
   D.) ©

Answer: Option 'B'

3rd to the right of 12th from the left end impiles that the element is 15th from left end. 
3rd right + 12th left = 15th from left 
Required answer = O

  • 7. Which of the following is the seventh to the right of the nineteenth from the right end?
   A.) P
   B.) 3
   C.) M
   D.) W

Answer: Option 'C'

7th to the right of 19th from the right end implies that the element is 12th from right. 
7th right - 19th right = 12th right 
Answer = M

  • 8. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a consonant and immediately followed by a symbol?
   A.) One
   B.) Two
   C.) Three
   D.) Four

Answer: Option 'B'

Consonant|Number|Symbol 
There are 2 combinations: P8#, N4©

  • 9. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a number?
   A.) One
   B.) Two
   C.) Three
   D.) None

Answer: Option 'B'

Symbol|Consonant|Number 
%K3, @N4

  • 10. Which of the following is exactly in the middle between the tenth from the left and the eighth from the right end?
   A.) $
   B.) B
   C.) #
   D.) G

Answer: Option 'B'

10th from the left end is I and 8th from right end is N. 
I 9 P 8 # O 2      B      $ K M 6 W @ N

  • Instructions (Q. 11 - 15) :
    Study the following arrengement carefully and answer the questions given below.
    F 4
  • 11. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
   A.) © 2 4
   B.) R I 6
   C.) B8A
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

© -> (+2) 2 -> (-3) 4 
P -> (+2) W -> (-3) M 
R -> (-2) I -> (+3) 6 
R -> (+2) U -> (-3) Q 
V -> (+2) G -> (-3) 8

  • 12. What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
    4JE M59 IRU ?
   A.) 347
   B.) 37A
   C.) ZH*
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

4 ->(+6) M -> (+6) I -> (+6) 3 
j ->(+6) 5 -> (+6) R-> (+6) 7 
E ->(+6) 9 -> (+6) U -> (+6) A 

  • 13. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number but not immediately followed by a number?
   A.) One
   B.) Two
   C.) Three
   D.) Four

Answer: Option 'A'

ONLY ONE : 8V#

  • 14. Which of the following is the tenth to the right of the nineteenth from the right end of the above arrangement?
   A.) M
   B.) Q
   C.) T
   D.) 2

Answer: Option 'C'

Right,Right= subtraction 
10th right - 19th right = 9th from right = T 

  • 15. If all the symbols are dropped from the above arrangement, which of the following will be the fourteenth from the left end ?
   A.) R
   B.) Q
   C.) 6
   D.) 3

Answer: Option 'C'

New sequence is : F 4 J 2 E M P 5 W 9 I Q R    6     U H



Alpha Numeric Series Download Pdf