Alphabet Testing Questions and Answers : Logical Reasoning

  • 1. Which letter will come exactly between the tenth letter from your left and the seventh letter from your right. Without changing any order in the original from the alphabet?
   A.) N
   B.) P
   C.) O
   D.) Q

Answer: Option 'C'

10th letter from your left is J 
7th letter from your right is T 
The mid letter between J and T is O.

  • 2. If it is possible to from a word with the first, fourth, seventh and eleventh letters in the word 'SPHERVLVODS' write the second letter of thet word. Otherwise, X is the answer.?
   A.) S
   B.) E
   C.) L
   D.) O

Answer: Option 'B'

The first, fourth, seventh and eleventh letters of the word 'SPHERVLVODS' 
The word formed is LESS 
The second letter is E.

  • 3. How many pairs of letters are there in the word 'CASTRAPHONE' which have as many letters between them in the word as in the alphabet?
   A.) One
   B.) Two
   C.) Three
   D.) Four

Answer: Option 'D'

Looking into the alphabets there are four such pairs namely ON,EH,ST,TO.

  • 4. In the following alphabet second half is written first and then the first half is arranged in reverse order. Then which of the following will be the 5th letter to the left of 16th letter from the right? 
    A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
   A.) S
   B.) T
   C.) P
   D.) F

Answer: Option 'A'

N O P Q R S T U V W X Y Z M L K J I H G F E D C B A 
(16 + 5) = 21th letter from your right is S.

  • 5. If the letters in the word RUTHENIUM are rearranged in the alphabatical order, which letter will be second to the right of middle letter?
   A.) I
   B.) T
   C.) N
   D.) R

Answer: Option 'B'

Alphabetical order of the letters of the word RUTHENIUM: 
E H I M N R T U U 
Middle Letter = N. will be second to the right of middle letter is T.

  • 6. How many pairs of letters in the word 'CHAIRS' have as many letters between them in the word as in the alphabet?
   A.) 3
   B.) 2
   C.) 1
   D.) 5

Answer: Option 'B'

Letters in the word           Letters in the alphabet
    C H A                        C B A
    R S                           R S  

  • 7. From the word 'LAPAROSCOPY' how many independent meaningful words can be made without changing the order of the letters and using each letter only once ?
   A.) 3
   B.) 4
   C.) 1
   D.) 2

Answer: Option 'D'

  • 8. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z . Which letter in this alphabet is the eighth letter to the right of the letter and which is tenth letter to the left of the last but one letter of the alphabet?
   A.) Y
   B.) W
   C.) G
   D.) F

Answer: Option 'B'

In the given alphabet, last but one letter of alphabet is Y.
10th letter to the left of Y is O
8th letter to the right of O is W

  • 9. How many pairs of letters are there in the word " CASTRAPHONE" which have as many letters between them in the word as in the alphabet?
   A.) 3
   B.) 4
   C.) 5
   D.) 6

Answer: Option 'C'

Looking into the alphabets there are five such pairs namely ON, HONE, ST, TRAPHO, RAP.
1. ON - NO
2. HONE - EFGH
3. ST - ST
4. TRAPHO - OPQRST
5. RAP - PQR

  • 10. If in the word 'DISTURBANCE', the first letter is interchanged with the last letter, the second letter is interchanged with the tenth letter and so on, which letter would come after the letter T in the newly formed word ?
   A.) T
   B.) S
   C.) R
   D.) C

Answer: Option 'B'

The new letter sequence is E C N A B R U T S I D
Clearly, S comes after T

  • 11. If the following English alphabet, if second half of the alphabet is written in reverse order, which of the letter is 7th right of 16th letter from the left?
   A.) O
   B.) P
   C.) Q
   D.) R

Answer: Option 'C'

A B C D E F G H I J K L M Z Y X W V U T S R Q P O N 
(16 + 7) = 23th letter from your LEFT is Q.

  • 12. If 1st & 7th, 2nd & 8th, 3rd & 9th letters are interchanged in the word TRANSLATION. What will be the fifth letter to the right of 9th letter from the right?
   A.) T
   B.) L
   C.) R
   D.) S

Answer: Option 'C'

TRANSLATION 
ATINSLTRAON 
(9 - 5) = 4th letter from your RIGHT is R.

  • 13. From the word 'CARRIAGE', how many independent words can be made without changing the order of the letter only once.
   A.) One
   B.) Two
   C.) Three
   D.) Four

Answer: Option 'B'

CAR, AGE

  • 14. If the first and second letters in the word 'EXCELLECE' are interchanged, in the sameway third and fourth letters, the fifth and the sixth letters and so on. Which letter would be the sixth when counted from the right?
   A.) C
   B.) D
   C.) E
   D.) L

Answer: Option 'D'

L

  • 15. From the word 'POSTSCRIPT', how many independent words can be made without changing the order of the letters and using each letters only once?
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'B'

2

  • 16. What should come next in the following letter sequence?     
    A A B A B C A B C D A B C D E A B C D
   A.) A
   B.) E
   C.) B
   D.) C

Answer: Option 'B'

E

  • 17. S L U A Y J V E I O N Q G Z B D R H
    What will come in place of question (?) mark in the following series?
    LA UJ YI EG ?
   A.) QH
   B.) NR
   C.) ZH
   D.) IB

Answer: Option 'A'

The first letter follows +1, +2, +3, +4, ....
The second letter follows +2, +3, +4, +5,....

  • 18. How many meaningful English words can be formed with the letters ESRO using each letter only once in each word?
   A.) One
   B.) Two
   C.) Three
   D.) Four

Answer: Option 'C'

Meaningful words are ROSE, SORE and EROS.
Note the meaning of the words SORE and EROS with the help of dictionary.

  • 19. If the first and second letters in the word DEPRESSION' were interchanged, also the third and the fourth letters, the fifth and the sixth letters and so on, which of the following would be the seventh letter from the right ?
   A.) O
   B.) R
   C.) S
   D.) P

Answer: Option 'D'

The new letter sequence is EDRPSEISNO
The seventh letter from the right is P

  • 20. From the word 'ASTOUNDER', how many independent words can be made with-out changing the order of the letters and using each letter only once ?
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'B'

The words formed are AT and UNDER,
or AS and UNDER
or AT and SOUND

  • 21.  If the first and second letters in the word 'MISFORTUNE' were interchanged, also the third and the fourth letters, the fifth and the sixth letters and so on, which letter would then be the eighth letter counting to your left ?
   A.) O
   B.) R
   C.) T
   D.) U

Answer: Option 'C'

The new letter sequence is I M F S R O U T E N
The 8th letter counting towards left is T

  • 22. If the positions of the third and tenth letters of the word 'DOCUMENTATION' are interchanged, and likewise the position of the fourth and seventh letters, the second and sixth letters, is also interchanged, which of the following will be eleventh letter from the right end ?
   A.) U
   B.) C
   C.) T
   D.) I

Answer: Option 'C'

The new letter sequance is 
D E T N M O U T A C I O N 
Clearly the eleventh letter is T

  • 23. Q 2 3 B 9 V 5 L S R F P
    If one is subtracted from each of the numbers, which of the following will be the fourth to the right of the tenth from the right
   A.) 4
   B.) 8
   C.) 2
   D.) 1

Answer: Option 'A'

Fourth to the right of the tenth from the right means (10 - 4 = )6th from the right, ie 5.
But according to the queswtion, one is subtracted from each of the numbers, ie 4.

  • 24. How many independent words can 'HEARTLESS' be divided into without changing the order of the letters and using each letter only once ?
   A.) 5
   B.) 4
   C.) 3
   D.) 2

Answer: Option 'C'

The words are HE, ART and LESS.

  • 25. How many pairs of letters are there in the word 'HORIZON' which have as many letters between them in the word as in the English alphabet ?
   A.) Two
   B.) One
   C.) Three
   D.) Four

Answer: Option 'A'

Two

Alphabet Testing Download Pdf