Coding and Decoding Questions & Answers : Logical Reasoning

  • 1. In a certain code IMTITJU is written as TMIIUJT. How is TEMREMP written in that code?
   A.) METERPM
   B.) METRPME
   C.) ETRMMEP
   D.) MTERPME

Answer: Option 'B'

In the given code, the letters of even numbered position have been left as they as they are while the first and the third letters have been interchanged. Similarly, the fifth and the seventh letters have been interchanged.

  • 2. In a certain code 'INACTIVE' is written as VITCANIE. How is 'COMPUTER' written in that code?
   A.) UTEPMOCR
   B.) MOCPETUR
   C.) ETUPMOCR
   D.) PMOCRETU

Answer: Option 'C'

There are 8 letters in the word. 
In the given code the fourth and the eighth letters from left have been left intact.
The first letter exchanges position with the seventh letter, the second letter with
the sixth letter and the third with the fifth letter..

  • 3. In a certain code STUDENT is written as TUTDNES. How will SOURCES be written in that code?
   A.) SOURCES
   B.) SUORECS
   C.) SRUOCES
   D.) SOURSEC

Answer: Option 'B'

There are 7 letters in the word. 
The middle letter (4th) has been left intact. 
The first and the last letters of the word have interchanged their position.
Similarly, the second and the thisrd letters and he fifth and the sixth letters have
interchanged their position.

  • 4. In a certain code LEARNING is written as LGNINRAE. How will SURPRISE be written in that code?
   A.) ESRIPRUS
   B.) RUSEPSIR
   C.) SESIRPRU
   D.) ESIRPRSU

Answer: Option 'C'

There are 8 letters in word. 
The first letter of the word has been left intact.
The order of remaining letters has been reversed.

  • 5. If PRIVATE is coded as 1234567 and RISK is coded as 2398, how is RIVETS coded?
   A.) 232679
   B.) 243769
   C.) 234769
   D.) 234976

Answer: Option 'C'

PRIVATE --> 1234567 
RISK --> 2398 
RIVETS --> 2 3 4 7 6 9

  • 6. In a certain code, SIKKIM is written as THLJJL, how is TRAINING written in that code ?
   A.) SBQHOHOF
   B.) UQBOHIOF
   C.) UBQHOHOI
   D.) UQBHOHOF

Answer: Option 'D'

Answer: Option 'D'
In given word, word is increasing and decreasing by one alternatively as,
S +1 T
I -1 H
K +1 L
K -1 J
I +1 J
M -1 L
So in the same way TRAINING will be UQBHOHOF

  • 7. In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written in that code ?
   A.) CHRONRD
   B.) EJTQPTG
   C.) CHRPNRD
   D.) EJTQPTF

Answer: Option 'A'

Clearly every letter is decreased by 1.
So DISPOSE will be CHRONRD

  • 8. If JOSEPH is coded as FKOALD, then GEORGE will be coded as :
   A.) HAKNCA
   B.) CBKNCA
   C.) CALNCA
   D.) CAKNCA

Answer: Option 'D'

Each letter of the word is moved four step back to decode it.
So GEORGE will be CAKNCA

  • 9. In a certain language, MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY coded in that code ?
   A.) DPNCBX
   B.) CPNCBZ
   C.) DPNCBX
   D.) DPNCBZ

Answer: Option 'B'

Clearly every letter is increased by 1 as
M +1 N
A +1 B
D +1 E
R +1 S
A +1 B
S +1 T
So after increasing every character in work BOMBAY by 1, we get

  • 10. If TAP is coded as SZO, then how is FREEZE coded ?
   A.) EQDDZD
   B.) ATSSTS
   C.) EQDDYD
   D.) ESDDYD

Answer: Option 'C'

Clearly,
T -1 = S
A -1 = Z
P -1 = O
So FREEZE will be,

F -1 E R -1 Q
E -1 D
E -1 D
Z -1 Y
E -1 D

  • Directions (11 - 15):
    In this type of questions, either preceding of following letter stands as code letter for each of the letters of the given word.
  • 11. In a certain code MTUXTRVN is written as NUVXTQUM. How will ASUMNJKL be written in that code?
   A.) BTVMNIJK
   B.) BTVMNKLM
   C.) BTVNMIJK
   D.) ZRTMNIJK

Answer: Option 'A'

There are 8 letters in the word. 
The codes for first three letters can be obtained by taking the following letters.
The fourth and the fifth letters are written as they are in the word. 
The last three letters have been coded by taking the preceding letters.

  • 12. In a certain code SENSITIVE is written as QHLVGWGYC. How will MICROSOFT be written in that code?
   A.) KGAPMQMDT
   B.) OKETQUQHV
   C.) KLAUMVMIR
   D.) LKBTNUNHS

Answer: Option 'B'

There are 8 letters in the word. 
The codes for first three letters can be obtained by taking the following letters.
The fourth and the fifth letters are written as they are in the word. 
The last three letters have been coded by taking the preceding letters.

  • 13. In a certain code ABHIJIT is written as CEJLLLV. How will BROTHER be written in that code?
   A.) ETRVKGU
   B.) DUQWJHT
   C.) DURWJIT
   D.) EUQWKHT

Answer: Option 'B'

There are 8 letters in the word. 
The codes for first three letters can be obtained by taking the following letters.
The fourth and the fifth letters are written as they are in the word. 
The last three letters have been coded by taking the preceding letters.

  • 14. In a certain code COMPUTER is written as RFUVQNPC. How will MEDICINE be written in that code?
   A.) ETRVKGU
   B.) DUQWJHT
   C.) DURWJIT
   D.) EUQWKHT

Answer: Option 'C'

DURWJIT

  • 15. In a certain code HANGER is written as TDIMCG. How is KURESH be written in that code?
   A.) JRGQWJ
   B.) LVSFTI
   C.) MSTGUJ
   D.) MVTFUI

Answer: Option 'A'

JRGQWJ

  • 16. In a certain code, MENTION is written as LNEITNO. How is PATTERN written in that code ?
   A.) OTAETNR
   B.) ATAETNR
   C.) STAETNR
   D.) OTAESNR

Answer: Option 'A'

In the given word, we can analyse that,
M is decreased by 1, M-1 = L, and other words are interchanged,
EN - NE
TI - IT
ON - NO
So PATTERN will be
P -1 O
AT - TA
TE - ET
RN - NR

  • 17. In a certain code, TOGETHER is written as RQEGRJCT. In the same code, PAROLE will be written as,
   A.) RYPQJG
   B.) NCPQJG
   C.) RCPQJG
   D.) NCPQJC

Answer: Option 'B'

The letters at the odd positions are moved two steps backward and the letters at even positions are moved two steps forward to get the value.
So PAROLE will be NCPQJG

  • 18. If COMPLETED is coded as MOCELPDET, then DIRECTION will be coded as :
   A.) RIETCENOI
   B.) RIDTCENOI
   C.) RIDTCENOJ
   D.) SIDTCENOI

Answer: Option 'B'

In given word, word is divided into three parts like
COM+PLE+TED, then these parts are written in reverse order as
MOC+ELP+DET
So DIRECTION will be DIR+ECT+ION,
which will be RIDTCENOI

  • 19. If FRIEND is coded as HUMJTK, how is CANDLE written in that code ?
   A.) FYOBOC
   B.) EDRIRL
   C.) DCQHQK
   D.) DEQJQM

Answer: Option 'B'

The first, second, third, fourth, fifth and sixth letters of th word are respectively moved two, three, four, five, six and seven steps forward to obtain the corresponding letters of the code. 
So CANDLE will be coded as EDRIRL.

  • 20. If COOL is coded as DQRP, then write the code for HOT
   A.) IQW
   B.) JQW
   C.) IQX
   D.) IPW

Answer: Option 'A'

In COOL, first letter is increased by 1, second by 2, third by 3 and so on.
So HOT will be coded as,
H+1 I
O+2 Q
T+3 W
So it will be IQW

  • In this type of questions agroup of wors or a sentence is coded as a whole and on the basis of common words you are required to ascertain the code for each word.
  • 21. In a code language 'Sh Me Ya' means 'Rock Then Young' and 'Me Yo Na Ya' means 'Wise Young Sharp Rock'. Which code represents 'Then' in the given code language?
   A.) Ya
   B.) Me
   C.) Sh
   D.) Cannot be determained

Answer: Option 'C'

Sh Me Ya => Rock Then Young 
Me Yo Na Ya => Wise Young Sharp Rock 
It is clear that sh => then

  • Directions (22 - 24):
    In a certain code language
    (a) "im jee loo" means 'you did it',
    (b) "joo ip am" means 'how are things',
    (c) "loo sam" means 'you sing' and
    (d) "am pee joo" means 'things are sweet'.
  • 22. Which of the following is the code for 'how'?
   A.) joo
   B.) ip
   C.) am
   D.) Cannot be determained

Answer: Option 'B'

It is clear that 'ip' is the code for 'how'

  • 23. What is the code for 'you sing sweet'?
   A.) loo sam am
   B.) loo pee joo
   C.) pee sam loo
   D.) Cannot be determained

Answer: Option 'C'

you --> loo 
sing --> sam 
sweet --> pee

  • 24. Which of the following is the code for 'it'?
   A.) im
   B.) jee
   C.) loo
   D.) Cannot be determained

Answer: Option 'D'

The code for 'it' may be either 'im' or 'jee'.

  • 25. If AT=20, BAT=40, then CAT will be equal to
   A.) 30
   B.) 50
   C.) 60
   D.) 70

Answer: Option 'C'

60

Coding and Decoding Download Pdf