Current Affairs 2018 March Quiz Set - 1

  • 1. What is the Theme of Zero Discrimination Day 2018?
   A.) What if
   B.) What else
   C.) “Make Some Noise
   D.) Stand Out

Answer: Option 'A'

What if

  • 2. "Zero Discrimination Day" is observed on?
   A.) 2nd March
   B.) 1st March
   C.) 3rd March
   D.) 4th March

Answer: Option 'B'

1st March

  • 3. Which telecom operator has recently announced it has filed for bankruptcy?
   A.) Aircel
   B.) Airtel
   C.) Tata Docomo
   D.) Idea

Answer: Option 'A'

Aircel

  • 4. Shigmotsav or Shigmo is the biggest Hindu festival celebrated in which state?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Goa
   C.) Udaipur
   D.) Gujarat

Answer: Option 'B'

Goa

  • 5. In which Indian city, the first helicopter taxi service (heli taxi) was launched?
   A.) Mumbai
   B.) Mysore
   C.) Bengaluru
   D.) Pune

Answer: Option 'C'

Bengaluru

  • 6. Which State Government approved the setting up of a regional-cum-facilitation centre of the National Medicinal Plants Board of the Ministry of Ayush?
   A.) Jharkhand
   B.) West Bengal
   C.) Odisha
   D.) Himachal Pradesh

Answer: Option 'D'

Himachal Pradesh

  • 7. Who has been appointed as the next Chairman of the Indian Council of Historical Research (ICHR)?
   A.) Jamkhedkar
   B.) arvind kejriwal
   C.) Arvind Jamkhedkar
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Jamkhedkar

  • 8. 7th Meeting of Eminent Persons Group (EPG) on Nepal-India relations was recently held at?
   A.) Patan
   B.) Kathmandu
   C.) Biratnagar
   D.) Birgunj

Answer: Option 'B'

Kathmandu

  • 9. Madhya Pradesh Finance Minister Jayant Kumar Malaiya has presented the state budget worth over ₹__________lakh crore with focus on agriculture, health, education, and employment.
   A.) 2 lakh crore
   B.) 3 lakh crore
   C.) 4 lakh crore
   D.) 5 lakh crore

Answer: Option 'A'

2 lakh crore

  • 10. Which neighbouring country of India has indefinitely postponed signing an agreement to streamline the free movement of people within 16 km along the border?
   A.) Myanmar
   B.) Nepal
   C.) Bhutan
   D.) Srilanka

Answer: Option 'A'

Myanmar

  • 11. Indian Navy concluded a gruelling two-month long War Games. This War Games were conducted on both, the Western Seaboard of India as well as the Eastern Seaboard. What is the codename of the Eastern Seaboard?
   A.) EPL
   B.) ENCORE
   C.) HARDCORE
   D.) LEHAR

Answer: Option 'B'

ENCORE

  • 12. Which state Government has signed a Memorandum of Understanding with Nandan Nilekani’s e-Governments Foundation (e-Gov) for managing of electronic governance of Urban Local Bodies (ULBs) across the state?
   A.) Telangana
   B.) Kerala
   C.) Andhra Pradesh
   D.) Punjab

Answer: Option 'D'

Punjab

  • 13. The Shankaracharya of Kanchi Kamakoti Peetham was recently passed away. Name him?
   A.) Dayananda Saraswati
   B.) Chandrashekarendra Saraswati
   C.) Sri Jayendra Saraswathi Swamigal
   D.) Vijayendra Saraswati Swamigal

Answer: Option 'C'

Sri Jayendra Saraswathi Swamigal

  • 14. The 2 day International conference on Sustainable Biofuels was held at which Indian city?
   A.) Gurugram
   B.) Kolkata
   C.) New Delhi
   D.) Mumbai

Answer: Option 'C'

New Delhi

  • 15. Former Finance Minister P Chidambaram's son was arrested by the CBI for not cooperating in the investigation of the INX Media money laundering case. Name him?
   A.) Subramanian Swamy
   B.) Karti Chidambaram
   C.) Dayanidhi Maran
   D.) Swaminathan Gurumurthy

Answer: Option 'B'

Karti Chidambaram

  • 16. Who has recently won the Laureus Sportsman of the year award?
   A.) Caroline Wozniacki
   B.) Serena Williams
   C.) Mirka Federer
   D.) Roger Federer

Answer: Option 'D'

Roger Federer

  • 17. The King of Jordan is on a 3 day visit to India. Name him?
   A.) Abdullah II Ibn Al Hussein
   B.) Abdullah II of Jordan
   C.) Hussein of Jordan
   D.) Abdullah of Saudi Arabia

Answer: Option 'A'

Abdullah II Ibn Al Hussein

  • 18. The world’s largest solar park was recently inaugurated in Karnataka's Pavagada by Karnataka CM Siddaramaiah and state Power Minister DK Shivakumar. Name it ?
   A.) Shakti Kapoor
   B.) Shakti Sthala
   C.) Shakti Mohan
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Shakti Sthala

  • 19. What is the theme of above conference?
   A.) Technology for accelerating Development
   B.) technology for sustainable development
   C.) technology for child development
   D.) technology for rural development

Answer: Option 'A'

Technology for accelerating Development

  • 20. The 21st National Conference on e-Governance was held at?
   A.) Hyderabad
   B.) Bengaluru
   C.) Pune
   D.) Kolkata

Answer: Option 'A'

Hyderabad

  • 21. Who has recently won the Laureus Sportswoman of the year award?
   A.) Caroline Wozniacki
   B.) Venus Williams
   C.) Serena Williams
   D.) Simona Halep

Answer: Option 'C'

Serena Williams

  • 22. Which city of US, for the first time, passed its own net-neutrality law after US regulator, Federal Communications Commission’s (FCC) repealed rules set during Obama administration that banned internet providers from blocking content or interfering with online traffic?
   A.) Washington
   B.) California
   C.) Olympia
   D.) North Carolina

Answer: Option 'A'

Washington

  • 23. Sri Lankan Government declared a state of emergency for how many days to prevent the spread of communal violence between majority Sinhala and minority Muslims in Kandy district?
   A.) 15
   B.) 10
   C.) 5
   D.) 20

Answer: Option 'B'

10

  • 24. In which Indian state, Paytm has launched ‘Paytm for Business’ app to enable merchants to track payments, view past collections and make settlements instantly?
   A.) Kerala
   B.) Karnataka
   C.) Tamil Nadu
   D.) Gujarat

Answer: Option 'C'

Tamil Nadu

  • 25. Reserve Bank of India imposed a penalty of Rs. 2 crore on which bank for non-compliance with Know Your Customer (KYC) norms?
   A.) Indian Overseas Bank
   B.) Citibank
   C.) IDBI Bank
   D.) Canara Bank

Answer: Option 'A'

Indian Overseas Bank