Current Affairs 2018 March Quiz Set - 2

  • 1. Who has been recently appointed as the new Captain of Kolkata Knight Riders ahead of the 11th edition of the Indian Premier League?
   A.) Manish Pandey
   B.) Dinesh Karthik
   C.) Suresh Raina
   D.) Shikhar Dhawan

Answer: Option 'B'

Dinesh Karthik

  • 2. Name the 1st country in world to recognize Cryptocurrency as its legal tender and adopt transparent crypto monetary system?
   A.) Solomon Islands
   B.) Cook Islands
   C.) Tuvalu
   D.) Marshall Islands

Answer: Option 'D'

Marshall Islands

  • 3. India, Bangladesh and which country have recently signed a tripartite memorandum of understanding (MoU) for cooperation in construction of Rooppur nuclear power plant near Dhaka, Bangladesh?
   A.) Russia
   B.) China
   C.) Moscow
   D.) Turkey

Answer: Option 'A'

Russia

  • 4. Which political party has staked claim to form the government in Nagaland?
   A.) Lok Satta Party
   B.) All India Trinamool Congress
   C.) Nationalist Democratic Progressive Party (NDPP)
   D.) Indian National League

Answer: Option 'C'

Nationalist Democratic Progressive Party (NDPP)

  • 5. "Reinforce Positive Behavior at the Workplace to Achieve Safety and Health Goals" is the theme of which day of the year 2018?
   A.) National Safety Day
   B.) ​Indian Safety Day
   C.) ​Hindusthan Safety Day
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

National Safety Day

  • 6. The Union Government has launched TB-free India Campaign from which city to eradicate TB from India by 2025?
   A.) New Delhi
   B.) Mumbai
   C.) Kolkata
   D.) Gurugram

Answer: Option 'A'

New Delhi

  • 7. The Union Government has constituted the tribunal to solve Mahanadi Water dispute between Odisha & Chhattisgarh. Who will be the Chairman of the tribunal?
   A.) Kirtipal Singh
   B.) AM Khanwilkar
   C.) Indermeet Kaur Kochhar
   D.) Ravi Ranjan

Answer: Option 'B'

AM Khanwilkar

  • 8. The Gangrel Dam is built across which river in Chhattisgarh?
   A.) Mahanadi River
   B.) Ganga River
   C.) Yamuna River
   D.) Tapti River

Answer: Option 'A'

The Gangrel Dam, also known as the R.S. Sagar Dam, is built across the Mahanadi River in Dhamtari district of Chhattisgarh. It is the longest dam in Chhattisgarh. This dam supplies year round irrigation, allowing farmers to harvest two crops per year. The dam also supplies 10 MW of hydro-electric power capacity.

  • 9. The Festival of Democracy will be celebrated in which city of Rajasthan?
   A.) Kota
   B.) Jaipur
   C.) Jaisalmer
   D.) Udaipur

Answer: Option 'B'

The Festival of Democracy will be celebrated in Jaipur, Rajasthan on March 17, 2018 to discuss developmental dialogues relevant to democracy in the country. It is being organised by Anjaneya Seva Samiti in collaboration with Talk India Foundation. It will hold discussions about vivid aspects of the nation ranging from politics to cinema. The 2-day festival will be a platform to discuss substantive dialogue about vivid aspects of the nation, including politics, literature, art, health, sports, education, cinema and others. Eminent personalities from across the country are expected to take part in the event which includes former MP CP Joshi, Union Minister Arjun Ram Meghwal, Delhi Power Minister Satyendra Jain and AAP leader Ashutosh Gupta.

  • 10. The first-ever Indo-French Knowledge Summit was held in which city?
   A.) Varanasi
   B.) New Delhi
   C.) Chennai
   D.) Shimla

Answer: Option 'B'

The first-ever Indo-French Knowledge Summit was held in New Delhi and coincided with the state visit of French President Emmanuel Macron to India. The purpose of the summit was to design a roadmap of Franco-India cooperation for the next five years, in collaboration with companies. It was organized by the French Embassy in India and co-hosted by the Ministry of Human Resource Development, Government of India. The Knowledge summit was successfully ended with a landmark agreement on mutual recognition of educational qualifications between the two countries and a record 15 other MoUs between universities and research institutions on joint initiatives and partnerships. More than 350 people from nearly 80 Indian Institutions and 70 French Institutions along with key enterprises participated in the Summit which also received the support of the Ministry of Science and Technology, Campus France and Confederation of Indian Industry.