Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018 March Quiz Set - 6

  • 1. President Ram Nath Kovind visited Varanasi on a one-day visit to Uttar Pradesh. During his visit, he laid the foundation stone of how many projects of the National Highway Authority of India?
   A.) One
   B.) Two
   C.) Three
   D.) Four

Answer: Option 'A'

One

  • 2. SACF, a London based organization has received the Frederick Pincott Award for 2017 from the Indian High Commissioner, Y K Sinha for promoting Hindi cinema in Britain for the last 18 years. SACF Stands for _______________.
   A.) South Asian Cinematography Foundation
   B.) Southern Atlantic Cinema Foundation
   C.) South Asian Cinema Foundation
   D.) South Atlantic Cinematography Foundation

Answer: Option 'C'

South Asian Cinema Foundation

  • 3. The government of India has come out with the total number of beggars in the country. Name the state that has the maximum number of Beggars as per the data, based on 2011 census released by Union ministry of Social Justice.
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Bihar
   C.) West Bengal
   D.) Jharkhand

Answer: Option 'C'

West Bengal

  • 4. The Headquarter of Equitas Small Finance Bank is in ____________.
   A.) Bengaluru
   B.) Chennai
   C.) Jaipur
   D.) New Delhi

Answer: Option 'B'

The Part-time Chairman of Equitas Small Finance Bank is Mr. Arun Ramanathan and it Headquarters in Chennai, Tamil Nadu.

  • 5. Name one of the oldest cities of India that has recently gone 'wireless'.
   A.) Varanasi
   B.) Pushkar
   C.) Patna
   D.) Allahabad

Answer: Option 'A'

Eighty-six years after the city got electricity, overhead power cables in world's oldest city 'Varanasi ' is being dismantled after a project to lay underground lines over 16 sq-km has been finally completed.

  • 6. Name the SFB that has launched a new ‘Yellow Army Savings Account’ to increase its customer base through its association with the Chennai Super Kings (CSK).
   A.) Ujjivan Small Finance Bank
   B.) Equitas Small Finance Bank
   C.) ESAF Small Finance Bank
   D.) AU Small Finance Bank

Answer: Option 'B'

​Equitas Small Finance Bank

  • 7. Name the Formula 1 Driver who won a dramatic Australian Grand Prix 2018.
   A.) Valtteri Bottas
   B.) Sebastian Vettel
   C.) Nico Rosberg
   D.) Kimi Raikkonen

Answer: Option 'B'

Sebastian Vettel (Ferrari) won a dramatic Australian Grand Prix after leapfrogging Lewis Hamilton (Mercedes) during a safety car period.

  • 8. The Government of India has decided to nominate _____________ as India’s representative to the Executive Board (EXB) of UNESCO.
   A.) Dr. R S Kamath
   B.) Prof. J S Rajput
   C.) Dr. Prasoon Pandey
   D.) Prof. Kamal Narowala

Answer: Option 'B'

Prof. J S Rajput

  • 9. The India U-16 team emerged champions in the Jockey Cup International Youth Invitational Football Tournament. It has defeated the U-17 team of ___________.
   A.) Bangladesh
   B.) Hong Kong
   C.) China
   D.) Japan

Answer: Option 'B'

The India U-16 team emerged champions in the Jockey Cup International Youth Invitational Football Tournament with a victory over Hong Kong U-17 in the final in Hong Kong. The tournament was an U-17 event where India fielded their U-16 National Team.

  • 10. Name the cueist who has recently won Asian Billiards Championships title 2018 in Yangon, Myanmar. 
   A.) B Bhaskar
   B.) Anuja Thakur
   C.) Pankaj Advani
   D.) Chitra Magimairaj

Answer: Option 'C'

Pankaj Advani defended his Asian Billiards Championships title by demolishing his practice partner B Bhaskar 6-1 in the summit clash in Yangon, Myanmar. With this win, Advani remains the reigning Indian, Asian and world champion in billiards for 2017-18.

  • 11. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved Integrated Scheme for Development of Silk Industry for the next three years from 2017-18 to 2019-20. The fund allocated for this is ______________.
   A.) 3,500 crore rupee
   B.) 1,000 crore rupee
   C.) 1,500 crore rupee
   D.) 2,500 crore rupee

Answer: Option 'B'

1,000 crore rupee

  • 12. The world’s biggest cruise-liner named ________________ has recently left the shipyard of Saint-Nazaire in France to embark on its maiden voyage in the Mediterranean.
   A.) The Sea Ranger
   B.) Symphony of the Seas
   C.) The Giant of the Sea
   D.) Symphony of the Seas

Answer: Option 'B'

Symphony of the Seas

  • 13. In which of the following event, India's 15-year-old shooter Anish Bhanwala has recently won a gold medal at the ISSF Junior World Cup?
   A.) 50m Pistol Event
   B.) 50m Rifle 3 Positions Event
   C.) 10m Air Rifle Event
   D.) 25m Rapid Fire Pistol Event

Answer: Option 'D'

India's 15-year-old shooter Anish Bhanwala won a gold medal at the ISSF Junior World Cup in the 25 meter rapid fire pistol event in Sydney, Australia. It was India's third gold at the event. Bhanwala was placed 7th in the same event at the ISSF Senior World Cup.

  • 14. India has overtaken which of the following country to become the fourth largest automobile market in the world, according to the latest global data?
   A.) Russia
   B.) China
   C.) Germany
   D.) Japan

Answer: Option 'C'

Germany

  • 15. Name the country that has become the 3rd largest electricity producer in the world as its electricity production grew 34% over seven years to 2017.
   A.) Germany
   B.) Russia
   C.) India
   D.) Japan

Answer: Option 'C'

India has become the 3rd largest electricity producer in the world as its electricity production grew 34% over seven years to 2017. The country now produces more energy than Japan and Russia, which had 27% and 8.77% more electricity generation capacity installed, respectively, than India seven years ago.

  • 16. Name the formula one driver who set a blistering time in his final lap of qualifying to take pole position at the season-opening Australian Grand Prix for a record seventh time, outpacing his nearest rival Kimi Raikkonen by a sizable 0.664 seconds.
   A.) Sergio Perez
   B.) Lewis Hamilton
   C.) Nico Hulkenberg
   D.) Sebastian Vettel

Answer: Option 'B'

Mercedes driver Lewis Hamilton set a blistering time in his final lap of qualifying to take pole position at the season-opening Australian Grand Prix for a record seventh time, outpacing his nearest rival Kimi Raikkonen by a sizable 0.664 seconds.

  • 17. At the function in New Delhi, the Health Secretary Preeti Sudan released the TB INDIA 2018 Report and National Drug Resistance Survey Report. She also launched a TB portal named as _______________.
   A.) Sarva Niwaran Portal
   B.) Cure TB Portal
   C.) Nikshay Aushadi Portal
   D.) Sarva Shakti Portal

Answer: Option 'C'

Nikshay Aushadi Portal

  • 18. Name the lender that has signed an agreement with the Government e-Marketplace (GeM) under which the bank will facilitate a host of services to the public procurement portal for Central and state government organizations.
   A.) SBI
   B.) HDFC Bank
   C.) ICICI Bank
   D.) Bank of Baroda

Answer: Option 'B'

Private Sector lender HDFC Bank signed an agreement with the Government e-Marketplace (GeM) under which the bank will facilitate a host of services to the public procurement portal for Central and state government organizations.

  • 19. Former Prime Minister Manmohan Singh presented the G.K. Reddy Memorial National Award for journalism to senior journalist and television presenter _______________.
   A.) Karun Mishra
   B.) Karan Thapar
   C.) Deepak Shah
   D.) Raveesh Kumar

Answer: Option 'B'

Former Prime Minister Manmohan Singh presented the G.K. Reddy Memorial National Award for journalism to senior journalist and television presenter Karan Thapar.

  • 20. What is the name of the central bank of Germany?
   A.) The Central Bank of the German Federation
   B.) Banque de Germany
   C.) Deutsche Bundesbank
   D.) The bank of Germany

Answer: Option 'C'

Deutsche Bundesbank

  • 21. What is the Capital city of Peru?
   A.) Sucre
   B.) Lima
   C.) Manama
   D.) Santiago

Answer: Option 'B'

Lima is the Capital of Peru and its Currency is Sol.

  • 22. What is the name of the central bank of Germany?
   A.) The Central Bank of the German Federation
   B.) The bank of Germany
   C.) Deutsche Bundesbank
   D.) Reserve Bank of Germany

Answer: Option 'C'

Deutsche Bundesbank

  • 23. Name the person who has been sworn in as Peru's new president.
   A.) Martin Vizcarra
   B.) Mercedes Araoz
   C.) Fernando Zavala
   D.) Pedro Pablo Kuczynski

Answer: Option 'A'

Martin Vizcarra

  • 24. Prime Minister Narendra Modi flagged off the 'Run for New India' marathon in ___________.
   A.) Maharashtra
   B.) Surat
   C.) Gujarat
   D.) Rajasthan

Answer: Option 'B'

Surat

  • 25. The Command of which Union Territory will host a multinational mega event MILAN 2018?
   A.) Andaman & Nicobar
   B.) Havelock Island
   C.) Baratang Island
   D.) Barren Island

Answer: Option 'A'

Andaman & Nicobar



Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018 March Quiz Set - 6 Download Pdf