Current Affairs Quiz 7th August 2018 | RRB Group D

  • 1. Reserve Bank of India (RBI) will transfer _______ crore of its surplus money to the government, for the year ended June 30, 2018.
   A.) ₹65,000 crore
   B.) ₹60,000 crore
   C.) ₹50,000 crore
   D.) ₹65,000 crore

Answer: Option 'C'

₹50,000 crore

  • 2. August 9th is observed as -------- ?
   A.) August Kranti Day
   B.) World AIDS Day
   C.) World laughter Day
   D.) World Braille Day.

Answer: Option 'A'

August Kranti Day

  • 3. Who won International Geography Bee World Championship?
   A.) Suresh Kumar 
   B.) Naresh Singh
   C.) Vijay Rajan
   D.) Avi Goel

Answer: Option 'D'

Avi Goel

  • 4. In Tokyo 2020 Olympics, what kind of technology is to be introduced for the security check for the participants?
   A.) Eyeball verification
   B.) Facial recognition
   C.) Heartbeat recognition
   D.) Biometric

Answer: Option 'B'

​Facial recognition

  • 5. Which of the following sculpture will be returned to India by the Metropolitan Museum of Art, the largest museum in the US?
   A.) Marble Sculpture of female yakshi
   B.) Limestone sculpture of ‘Head of a Male Deity’
   C.) Statue of Suparshvanatha
   D.) Dancing girl of Mohenjo Daro

Answer: Option 'B'

​Limestone sculpture of ‘Head of a Male Deity’

  • 6. Which of the following bank did the National Mission for Clean Ganga (NMCG) ask to modify the ATMs for easier donation by the public for CGF?
   A.) ICICI
   B.) HDFC
   C.) SBI
   D.) YES

Answer: Option 'C'

SBI

  • 7. Michelle Bachelet named as new chief of UN Human Rights Council. She was the Former (two-time) President of
   A.) Cuba
   B.) Venezuela
   C.) Chile
   D.) Australia

Answer: Option 'C'

Chile

  • 8. What is the invasive pest that the Indian Council for Agricultural Research (ICAR) recently found in maize?
   A.) Fall Armyworm
   B.) Wooly apple aphid
   C.) San Jose scale
   D.) Potato tuber moth

Answer: Option 'A'

Fall Armyworm

  • 9. What are the technologies that the Karnataka government has planned to introduce for the Home Guards Organisation?
   A.) IoT devices
   B.) Biometric and automated duty rotation systems
   C.) Health monitoring wristbands
   D.) Microsegmentation and Remote browser

Answer: Option 'B'

​Biometric and automated duty rotation systems

  • 10. Under which scheme Union Government, NABARD And NWDA sign revised MoA For Funding Of Projects ?
   A.) Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana
   B.) Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
   C.) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
   D.) Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY).

Answer: Option 'D'

Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY).