Computer Questions for IBPS Clerk Mains 2019

  • 1. Which of the following is most oriented to scientific programming?
   A.) FORTRAN
   B.) COBOL
   C.) PYTHON
   D.) RUBY

Answer: Option 'A'

FORTRAN stands for Formula Translator.

  • 2. All Android phones and iPhones have access to a SQL (pronounced ‘sequel’) database called_______
   A.) SQLite
   B.) MySQL
   C.) PostgreSQL 
   D.) Microsoft SQL 

Answer: Option 'A'

SQLite is an in-process library that implements a self-contained, serverless, zero-configuration, transactional SQL database engine. The code for SQLite is in the public domain and is thus free for use for any purpose, commercial or private. SQLite is a compact library.

  • 3. _____is the  a relatively new programming language designed by Microsoft for a wide range of enterprise applications that run on the .NET Framework. 
   A.) RUBY on RAILS
   B.) PYTHON
   C.) JAVA
   D.) C#(pronounced C-sharp)

Answer: Option 'D'

An evolution of C and  C++, the C# language is simple, modern, type safe and object oriented. 

  • 4. ______is a scripting language, running on the server, which can be used to create web pages written in HTML. 
   A.) PHP (Hypertext Pre-Processor)
   B.) Javascript
   C.) Android
   D.) Adobe

Answer: Option 'A'

Created by Danish-Canadian programmer Rasmus Lerdorf in 1994, PHP was never actually intended to be a new programming language. Instead, it was created to be a set of tools to help Rasmus maintain his Personal Home Page (PHP). 

  • 5. In 2014, Apple decided to invent their own programming language.What is the programming language called?
   A.) Cyanogen
   B.) Ruby
   C.) Swift
   D.) Oxygen

Answer: Option 'C'

Swift – a new programming language for iOS and OS X developers to create their Apps. 

  • 6. ____is the process of affecting the visibility of a website or a web page in a web search engine's unpaid results—often referred to as "natural", "organic", or "earned" results.
   A.) SEO
   B.) ESO
   C.) IEEE
   D.) HTTPS

Answer: Option 'A'

SEO is short for Search Engine Optimization

  • 7. ____ cloud is a type of cloud computing that delivers similar advantages to public cloud, including scalability and self-service, but through a proprietary architecture. 
   A.) Private
   B.) public
   C.) distributed
   D.) hybrid

Answer: Option 'A'

Unlike public clouds, which deliver services to multiple organizations, a private cloud is dedicated to a single organization.

  • 8. Which among the following is an important circuitry in a computer system that directs the operation of the processor?
   A.) Memory
   B.) Address Bus
   C.) Accumulator
   D.) Control Unit

Answer: Option 'D'

The Control Unit (CU) is digital circuitry contained within the processor that coordinates the sequence of data movements into, out of, and between a processor's many sub-units.

  • 9. Which among the following is a recently debated principle that Internet service providers and governments regulating the Internet should treat all data on the Internet the same, not discriminating or charging differentially by user, content, website, platform, application, type of attached equipment, or mode of communication?
   A.) Comcast
   B.) Net Neutrality
   C.) Oblique-net
   D.) Net Fraternity

Answer: Option 'B'

Net Neutrality means an Internet that enables and protects free speech. It means that Internet service providers should provide us with open networks — and should not block or discriminate against any applications or content that ride over those networks.

  • 10. A______is a combination of a private cloud combined with the use of public cloud services where one or several touch points exist between the environments. 
   A.) Hybrid Cloud
   B.) Dynamic cloud 
   C.) Sharing cloud
   D.) Compressed cloud

Answer: Option 'A'

The goal is to combine services and data from a variety of cloud models to create a unified, automated, and well-managed computing environment.