Panchayat Secretary Model Papers with Answers - Practice Test


  • panchayat secretary screening test model papers

    panchayat secretary screening test model papers pdf

    panchayat secretary model papers in telugu free download

    panchayat secretary material in telugu pdf free download

    panchayat secretary syllabus in telugu language

    panchayat secretary screening test syllabus in telugu pdf

    group 3 model papers in telugu pdf

    panchayat secretary model papers in telugu free download

    panchayat secretary model papers with answers

    panchayat secretary material in telugu pdf free download

    1. Events of national and international importance.

    2. Current affairs- inter national, national and regional.

    3. Basics of General Science and their relevance to the day to day life. Current developments in science, technology and information technology

    4. History of Modern India with emphases upon Indian national movement.

    5. Economic development in India since independence.

    6. Logical reasoning, analytical ability and data interpretation.

    7. Basic things about Disaster management (CBSE-VIII & IX Standard).

    8. Geography of India- Physical, Cultural, Demographic, Economic, Social and Infrastructural aspects – Geography of A.P

    9. Indian Constitution and Polity.

    10. Sustainable Development and Environmental Protection

    11. Bifurcation of Andhra Pradesh and its Administrative, Economic, Social, Cultural, Political, and legal implications/problems, including

    a). Loss of capital city, challenges in building new capital and it’s financial implications.

    b). Division and rebuilding of common Institutions.

    c). Division of employees, their relocation and nativity issues.

    d). Effect of bifurcation on commerce and entrepreneurs.

    e). Implications to financial resources of state government.

    f). Task of post-bifurcation infrastructure development and opportunities for investments.

    g). socioeconomic, cultural and demographic impact of bifurcation.

    h). Impact of bifurcation on river water sharing and consequential issues.

    i). AP REORGANISATION ACT, 2014 on AP and the arbitrariness of certain provisions.

    1. Evolution of A.P Panchayat Raj system from 1956

    2. Roles and responsibilities of Panchayat Secretary

    3. Rural Sociology: History and Evolution of schemes catering to upliftment of Rural Poor

    4. Flagship Rural Development schemes of Rural Development Department of Government of India and Andhra Pradesh

    5. Key Schemes of Panchayat Raj Department

    6. Rural Economy of Andhra Pradesh: Agriculture, Small scale Industries

    7. Rural Credit Scenario of Andhra Pradesh: Role of Banks, cooperatives and Micro Finance

    8. Community Based Organisations and convergence of Welfare Schemes

    9. Women Empowerment and Economic development through Self Help Groups

    10. Revenue and Expenditure Management of Local Bodies

    11. Accounting and administering funds received under various schemes

    panchayat secretary screening test model papers

    panchayat secretary screening test model papers pdf

    panchayat secretary model papers in telugu free download

    panchayat secretary material in telugu pdf free download

    panchayat secretary syllabus in telugu language

    panchayat secretary screening test syllabus in telugu pdf

    1. Events of national and international importance.

    2. Current affairs- inter national, national and regional.

    3. Basics of General Science and their relevance to the day to day life. Current developments in science, technology and information technology

    4. History of Modern India with emphases upon Indian national movement.

    5. Economic development in India since independence.

    6. Logical reasoning, analytical ability and data interpretation.

    7. Basic things about Disaster management (CBSE-VIII & IX Standard).

    8. Geography of India- Physical, Cultural, Demographic, Economic, Social and Infrastructural aspects – Geography of A.P

    9. Indian Constitution and Polity.

    10. Sustainable Development and Environmental Protection

    11. Bifurcation of Andhra Pradesh and its Administrative, Economic, Social, Cultural, Political, and legal implications/problems, including

    a). Loss of capital city, challenges in building new capital and it's financial implications.

    b). Division and rebuilding of common Institutions.

    c). Division of employees, their relocation and nativity issues.

    d). Effect of bifurcation on commerce and entrepreneurs.

    e). Implications to financial resources of state government.

    f). Task of post-bifurcation infrastructure development and opportunities for investments.

    g). socioeconomic, cultural and demographic impact of bifurcation.

    h). Impact of bifurcation on river water sharing and consequential issues.

    i). AP REORGANISATION ACT, 2014 on AP and the arbitrariness of certain provisions.

    1. Evolution of A.P Panchayat Raj system from 1956

    2. Roles and responsibilities of Panchayat Secretary

    3. Rural Sociology: History and Evolution of schemes catering to upliftment of Rural Poor

    4. Flagship Rural Development schemes of Rural Development Department of Government of India and Andhra Pradesh

    5. Key Schemes of Panchayat Raj Department

    6. Rural Economy of Andhra Pradesh: Agriculture, Small scale Industries

    7. Rural Credit Scenario of Andhra Pradesh: Role of Banks, cooperatives and Micro Finance

    8. Community Based Organisations and convergence of Welfare Schemes

    9. Women Empowerment and Economic development through Self Help Groups

    10. Revenue and Expenditure Management of Local Bodies

    11. Accounting and administering funds received under various schemes

  • 1. The Gandhi led Champaran Satyagraha aimed at
A.) Solving indigo cultivator's problem
B.) securing the rights of Harijans
C.) establishing Hindu-Muslim Unity
D.) None of the above

Answer: Option 'D'

None of the above

  • 2. The Lucknow session of 1916 is noted for
A.) Resurgence of Muslim League
B.) Pasing a resolution on untouchability
C.) Congress' acceptance of League's demand for separate electorates for Muslims
D.) temporary merger of Muslims League into Congress

Answer: Option 'C'

Congress' acceptance of League's demand for separate electorates for Muslims

  • 3. At the Tripuri session of the Indian national Congress (March 1939), Subhash Chandra Bose defeated Mahatma Gandhi's official candidate for the Presidentship. Who was he?
A.) Abdhul Kalam Azad
B.) V. Rajgopalachari
C.) Pattabhi Sitaramayya
D.) Sardar Vallabhai Patel

Answer: Option 'C'

Pattabhi Sitaramayya

  • 4. While his education was completely English, he was also strongly influenced by Bankim's ideas as revealed in an early pamphlet of his 'Bhavani Mandir'. And to him the 'Sakti' or the Mother, represented India, the motherland. It became the focus of his attention for life. The reference here is to:
A.) M.G. Ranade
B.) Aurobindo Ghosh
C.) Bla Gangadhar Tilak
D.) Keshab Chandra Sen

Answer: Option 'B'

Aurobindo Ghosh

  • 5. In 1940, Vinoba Bhave started Individual Satyagraha from
A.) Nadiad in Khera district, Gujarat
B.) Punnapra-Vayalor, Kerala
C.) Pavnar, Maharashtra
D.) Nellore, Andhra Pradesh

Answer: Option 'C'

Pavnar, Maharashtra

  • 6. The defeat of government in Rajya Sabha leads to 
A.) its dismissal by the President
B.) resignation of the Prime Minister
C.) advice by the President to the Prime Minister to relinquish office
D.) None of these

Answer: Option 'D'

None of these

  • 7. Who enjoy's the distinction of having held the office of the Prime Minister for the longest duration?
A.) Jawaharlal Nehru
B.) Lal Bahadur Shastri
C.) Indira Gandhi
D.) Rajiv Gandhi

Answer: Option 'A'

Jawaharlal Nehru

  • 8. The Prime Minister is the Chairman of
A.) the Finance Commission
B.) the Planning Commission
C.) the Minorities Commission
D.) None of these

Answer: Option 'B'

the Planning Commission

  • 9. Which of the following statements is correct?
A.) The Prime Minister of India chooses his ministers only from members of either house of the Parliament
B.) The Prime Minister chooses his Cabinet colleagues after due consultation with the President of India
C.) The Prime Minister has full discretion in the choice of persons to be included in the Council of Ministers
D.) The Prime Minister has only limited power in the choice of the cabinet colleagues because of the discretionary powers vested with the President

Answer: Option 'C'

The Prime Minister has full discretion in the choice of persons to be included in the Council of Ministers

  • 10. The Parliament during national emergency during the National Emergency in the first instance for a period of
A.) one month
B.) three months
C.) six months
D.) one year

Answer: Option 'D'

one year



To whom this Panchayat Secretary Model Papers with Answers - Practice Test Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Panchayat Secretary Model Papers with Answers - Practice Test effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.