Panchayat Secretary Screening Test Model papers - Free online Exam

  • panchayat secretary screening test model papers

    panchayat secretary screening test model papers pdf

    panchayat secretary model papers in telugu free download

    panchayat secretary material in telugu pdf free download

    panchayat secretary syllabus in telugu language

    panchayat secretary screening test syllabus in telugu pdf

    group 3 model papers in telugu pdf

    panchayat secretary model papers in telugu free download

    panchayat secretary model papers with answers

    panchayat secretary material in telugu pdf free download

    1. Events of national and international importance.

    2. Current affairs- inter national, national and regional.

    3. Basics of General Science and their relevance to the day to day life. Current developments in science, technology and information technology

    4. History of Modern India with emphases upon Indian national movement.

    5. Economic development in India since independence.

    6. Logical reasoning, analytical ability and data interpretation.

    7. Basic things about Disaster management (CBSE-VIII & IX Standard).

    8. Geography of India- Physical, Cultural, Demographic, Economic, Social and Infrastructural aspects

  • 1. Bhagat Singh shot the Police Commissioner Saunders dead because
   A.) he had led a campaign against the Armoury Raid culprits
   B.) Chandra Shekhar Azad was killed in an encounter led by him in Allahabad
   C.) he had led the lathi charge against the peaceful procession in the course of which Lajpat Rai was injured
   D.) he forces the Public safety Bill through the Legislative Assembly

Answer: Option 'C'

he had led the lathi charge against the peaceful procession in the course of which Lajpat Rai was injured

  • 2. In Hyderabad, a movement based on Gandhian principles became very popular in the local Congress Party during the strugggle for integration of Hyderabad with the Indian Union in 1947. Who led the movement?
   A.) Swami Ramanand Titth
   B.) N.M. Joshi
   C.) P.C. Joshi
   D.) M.N Joshi

Answer: Option 'A'

Swami Ramanand Titth

  • 3. Of the various statements concerning B.R. Ambedkar, which one in not true?
   A.) he was the chairman of Drafting Committee for the Constitution
   B.) he organised the all India Depressed Class Federation
   C.) he formed people's Education Society
   D.) He Supported Gandhiji's view that the position of the scheduled castes could be inproved by convincing caste Hindus to 45 change their attitude

Answer: Option 'D'

He Supported Gandhiji's view that the position of the scheduled castes could be inproved by convincing caste Hindus to 45 change their attitude

  • 4. Which of the following movements garnered support from both the Hindus and the Muslims?
   A.) Champaran Satyagraha
   B.) Anti-partition movement
   C.) Khilafat movement
   D.) Quit India movement

Answer: Option 'C'

Khilafat movement

  • 5. The demand for separate electrorate at the Round Table Conference came from
   A.) Anglo-Indians
   B.) Indian Christians
   C.) Muslims
   D.) Depressed classes

Answer: Option 'D'

Depressed classes

  • 6. Consider the following personalities and choose those who contributed to make the Left movement popular in India. Select the correct code
    1. NanaPatil
    2. Aiyappan
    3. Singaravelu
    4. T.K. Madhavan
   A.) 1,2, and 3
   B.) 1,3 and 4
   C.) 2, 3 and 4
   D.) 1, 2, 3, and 4

Answer: Option 'D'

1, 2, 3, and 4

  • 7. The President can impose his rule in a state on account of failure of constitutional machinery under
   A.) Article 356
   B.) Article 381
   C.) Article 354
   D.) Article 362

Answer: Option 'A'

Article 356

  • 8. The Prime Minister is 
   A.) elected by the Lok Sabha
   B.) appointed by the President
   C.) elected by the two houses of Parliament at a joint sitting
   D.) appointed by the President in consultation with the Speaker

Answer: Option 'B'

appointed by the President

  • 9. The Vice-President is the ex-officio Chairman of
   A.) the Rajya Sabha
   B.) the Planning Commission
   C.) the National Development Council
   D.) None of the above

Answer: Option 'A'

the Rajya Sabha

  • 10. The Parliment of India consists of
   A.) the President, Lok Sabha and Rajya Sabha
   B.) the Lok Sabha and Rajya Sabha
   C.) The Lok Sabha, Prime Minister and Speaker
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

the President, Lok Sabha and Rajya Sabha

  • 11. Which one of the following statements is correct?
   A.) a nominated member of the Parliament cannot be appointed as Minister
   B.) the leader of the largest party in the Lok sabha is invariably appointed as Prime Minister
   C.) a person appointed as a minister has to become a member of either house of Parliment within six months
   D.) all the above

Answer: Option 'C'

a person appointed as a minister has to become a member of either house of Parliment within six months

  • 12. The annual financial statement is laid before the two Houses of Parliament in accordance with:
   A.) Article 74
   B.) Article 112
   C.) Article 268
   D.) Article 370

Answer: Option 'B'

Article 112

  • 13. Which agency is responsible for the estimation of poverty in India?
   A.) Planning Commission
   B.) Rural Development Ministry
   C.) Ministry of food and Civil Supplies
   D.) Finance Commission

Answer: Option 'A'

Planning Commission

  • 14. Currently, India's largest trading partner is:
   A.) China
   B.) UAE
   C.) USA
   D.) Bangladesh

Answer: Option 'B'

UAE

  • 15. The first bank managed by Indian's was
   A.) Punjab National Bank
   B.) Benares State Bank
   C.) Oudh Bank
   D.) Punjab & Sind Bank

Answer: Option 'C'

Oudh Bank

  • 16. Bacon, harm and lard are derived from
   A.) cattle and buffaloes
   B.) swine
   C.) broiler
   D.) camel

Answer: Option 'B'

swine

  • 17. If the above man was sometimes required to donate blood, to whom among the relation mentioned above could he donate?
   A.) son only
   B.) son and brother
   C.) wife and daughter
   D.) wife, son and daughter

Answer: Option 'B'

son and brother

  • 18. During pregnancy, corpus luteum, having secreted increasing quantities of progesterone that helps build up endometrium of the uterus, suddenly declines in functioning in the
   A.) 14th week
   B.) 16th week
   C.) 11th week
   D.) 12th week

Answer: Option 'D'

12th week

  • 19. The most prolific breeder among livestock is
   A.) White Leghorn Chichen
   B.) Swines
   C.) Goats and sheep
   D.) broiler

Answer: Option 'B'

Swines

  • 20. A colour-blind man marries a normal woman whose father was colour-blind. They have 3 children, two daughters, and a son. What are the chances of their children being colour-blind?
   A.) both the daughters will be colour-blind but the son will be normal
   B.) one of the daughters will be colour-blind but another daughter and son will be normal
   C.) only the son will be colour-blind
   D.) one of the daughters will be colour-blind and the other normal, but the son has only 50% chance of being normal

Answer: Option 'D'

one of the daughters will be colour-blind and the other normal, but the son has only 50% chance of being normal

  • 21. Who is going to be honoured with the National Nritya Shiromani Award 2019?
   A.) Anindita Neogy Anaam
   B.) Adhitya Neogy Anaam
   C.) Subam Neogy Anaam
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Anindita Neogy Anaam

  • 22. Name the head of the task force that has been constituted by Ministry of Human Resource Development to look into the circumstances of reported suicides of 49 students of residential Jawahar Navodaya Vidyalayas (JNVs) between 2013 and 2017?
   A.) Dr. Navjeet Singh
   B.) Dr. Jitendra Nagpal
   C.) Dr. Raghav Natwar
   D.) Dr. Mithila Yadav

Answer: Option 'B'

On 3rd January 2019, the Ministry of Human Resource Development constituted a task force to look into the circumstances of reported suicides of 49 students, including Dalits and Adivasi students, of residential Jawahar Navodaya Vidyalayas (JNVs) between 2013 and 2017. The task force, to be headed by psychiatrist Dr. Jitendra Nagpal, has been constituted to look into the circumstances leading to the suicidal deaths of students residing in the hostels of JNVs. The task force will also suggest ways and means to arrest the trend of suicides by students of JNVs. Furthermore, a proposal to engage two full time counselors (one male and one female) in each of the 630 functional JNVs has also been sent to the Department of Expenditure for approval from the HRD Ministry.

  • 23. Where did the 9-day long international kite festival which marks the Uttarayan or Makar Sankranti, the day when winter season starts changing to summer, commence on 6th January 2019?
   A.) Indore, Madhya Pradesh
   B.) Shimla, Himachal Pradesh
   C.) Ahmedabad, Gujarat
   D.) Mysuru, Karnataka

Answer: Option 'C'

​Ahmedabad, Gujarat

  • 24. Which railway station became the first railway station of South Central Railway (SCR) zone to hoist a huge tricolour flag on a 100-foot tall pole, on 2nd January 2019?
   A.) Secunderabad Railway Station
   B.) Vishakhapatnam Railway Station
   C.) Kochi Railway Station
   D.) Madurai Railway Station

Answer: Option 'A'

On January 2, 2019, Secunderabad Railway Station, in Hyderabad, became the first railway station of South Central Railway (SCR) zone to hoist a huge tricolor flag on a 100-foot tall pole. This was done according to the Railway Board’s order to hoist the national flag at 75 A1 category railway stations. The flag would be guarded by the Railway Protection Force (RPF). Furthermore according to the order, SCR has taken the initiative to hoist the National Flag at 4 other ‘A1’ category Railway Stations — Kacheguda, Hyderabad, Vijaywada and Tirupati.

  • 25. Name the chairman of the High-level committee notified by the Government for implementation of Clause VI of the Assam Accord?
   A.) Shankar Achari M
   B.) Mithun Vijay S. V.
   C.) M.P. Bezbarauah
   D.) Roopali Sen

Answer: Option 'C'

Ministry of Home Affairs, Government of India has notified a High-level committee of nine members under the chairmanship of Shri M.P. Bezbarauah for implementation of Clause VI of the Assam Accord. The Clause VI of Assam Accord envisaged that appropriate constitutional, legislative and administrative safeguards should be provided to protect, preserve and promote the cultural, social, linguistic identity and heritage of the people of Assam. The Committee will submit its report within 6 months from the date of notification. The 9 member Committee headed by retired IAS M.P. Bezbarauah includes eminent Assamese persons from different fields. The State Government of Assam will provide necessary administrative and logistics support to the committee. The effectiveness of actions since 1985 will be examined to implement clause 6 of the Assam Accord. The Committee will assess the required quantum of reservation of seats in the state Assembly and local bodies for the people of the state. The Committee is also tasked to assess the requirement of measures that needs to be taken to protect Assamese and other indigenous languages of Assam.



Panchayat Secretary Screening Test Model papers - Free online Exam Download Pdf