logo

Group 3 Mains Model Paper Practice test 1 - Part 1


  • panchayat secretary screening test model papers

    panchayat secretary screening test model papers pdf

    panchayat secretary model papers in telugu free download

    panchayat secretary material in telugu pdf free download

    panchayat secretary syllabus in telugu language

    panchayat secretary screening test syllabus in telugu pdf

    group 3 model papers in telugu pdf

    panchayat secretary model papers in telugu free download

    panchayat secretary model papers with answers

    panchayat secretary material in telugu pdf free download

    1. Events of national and international importance.

    2. Current affairs- inter national, national and regional.

    3. Basics of General Science and their relevance to the day to day life. Current developments in science, technology and information technology

    4. History of Modern India with emphases upon Indian national movement.

    5. Economic development in India since independence.

    6. Logical reasoning, analytical ability and data interpretation.

    7. Basic things about Disaster management (CBSE-VIII & IX Standard).

    8. Geography of India- Physical, Cultural, Demographic, Economic, Social and Infrastructural aspects – Geography of A.P

    9. Indian Constitution and Polity.

    10. Sustainable Development and Environmental Protection

    11. Bifurcation of Andhra Pradesh and its Administrative, Economic, Social, Cultural, Political, and legal implications/problems, including

    a). Loss of capital city, challenges in building new capital and it’s financial implications.

    b). Division and rebuilding of common Institutions.

    c). Division of employees, their relocation and nativity issues.

    d). Effect of bifurcation on commerce and entrepreneurs.

    e). Implications to financial resources of state government.

    f). Task of post-bifurcation infrastructure development and opportunities for investments.

    g). socioeconomic, cultural and demographic impact of bifurcation.

    h). Impact of bifurcation on river water sharing and consequential issues.

    i). AP REORGANISATION ACT, 2014 on AP and the arbitrariness of certain provisions.

    1. Evolution of A.P Panchayat Raj system from 1956

    2. Roles and responsibilities of Panchayat Secretary

    3. Rural Sociology: History and Evolution of schemes catering to upliftment of Rural Poor

    4. Flagship Rural Development schemes of Rural Development Department of Government of India and Andhra Pradesh

    5. Key Schemes of Panchayat Raj Department

    6. Rural Economy of Andhra Pradesh: Agriculture, Small scale Industries

    7. Rural Credit Scenario of Andhra Pradesh: Role of Banks, cooperatives and Micro Finance

    8. Community Based Organisations and convergence of Welfare Schemes

    9. Women Empowerment and Economic development through Self Help Groups

    10. Revenue and Expenditure Management of Local Bodies

    11. Accounting and administering funds received under various schemes

    panchayat secretary screening test model papers

    panchayat secretary screening test model papers pdf

    panchayat secretary model papers in telugu free download

    panchayat secretary material in telugu pdf free download

    panchayat secretary syllabus in telugu language

    panchayat secretary screening test syllabus in telugu pdf

    1. Events of national and international importance.

    2. Current affairs- inter national, national and regional.

    3. Basics of General Science and their relevance to the day to day life. Current developments in science, technology and information technology

    4. History of Modern India with emphases upon Indian national movement.

    5. Economic development in India since independence.

    6. Logical reasoning, analytical ability and data interpretation.

    7. Basic things about Disaster management (CBSE-VIII & IX Standard).

    8. Geography of India- Physical, Cultural, Demographic, Economic, Social and Infrastructural aspects – Geography of A.P

    9. Indian Constitution and Polity.

    10. Sustainable Development and Environmental Protection

    11. Bifurcation of Andhra Pradesh and its Administrative, Economic, Social, Cultural, Political, and legal implications/problems, including

    a). Loss of capital city, challenges in building new capital and it's financial implications.

    b). Division and rebuilding of common Institutions.

    c). Division of employees, their relocation and nativity issues.

    d). Effect of bifurcation on commerce and entrepreneurs.

    e). Implications to financial resources of state government.

    f). Task of post-bifurcation infrastructure development and opportunities for investments.

    g). socioeconomic, cultural and demographic impact of bifurcation.

    h). Impact of bifurcation on river water sharing and consequential issues.

    i). AP REORGANISATION ACT, 2014 on AP and the arbitrariness of certain provisions.

    1. Evolution of A.P Panchayat Raj system from 1956

    2. Roles and responsibilities of Panchayat Secretary

    3. Rural Sociology: History and Evolution of schemes catering to upliftment of Rural Poor

    4. Flagship Rural Development schemes of Rural Development Department of Government of India and Andhra Pradesh

    5. Key Schemes of Panchayat Raj Department

    6. Rural Economy of Andhra Pradesh: Agriculture, Small scale Industries

    7. Rural Credit Scenario of Andhra Pradesh: Role of Banks, cooperatives and Micro Finance

    8. Community Based Organisations and convergence of Welfare Schemes

    9. Women Empowerment and Economic development through Self Help Groups

    10. Revenue and Expenditure Management of Local Bodies

    11. Accounting and administering funds received under various schemes

  • 1. Who declared, 'The only hope for India is from the masses. The upper classes are physically and morally dead'?
A.) Mahatma Gandhi
B.) Bal Gangadhar Tilak
C.) Swami Vivekanand
D.) Gopalakrishna Gokhale

Answer: Option 'C'

Swami Vivekanand

  • 2. Who among the following communists of India played a notable role in the World Communist movement?
A.) A.K. Gopalan
B.) S.A. Dange
C.) M.N. Roy
D.) E.M.S. Namboodiripad

Answer: Option 'C'

M.N. Roy

  • 3. Who committed the most daring murder of Sir Curzon Wyllie in 1907 at a public meeting in London?
A.) B.N Datta
B.) M.L. Dhingra
C.) Sardar Ajit Singh
D.) S.C. Chatterjee

Answer: Option 'B'

M.L. Dhingra

  • 4. The first definitely communist journal to be published in India was
A.) Socialist
B.) Atmashakti
C.) Dhumketu
D.) Vanguard of Indian Independance

Answer: Option 'A'

Socialist

  • 5. 'Cooperation in any shape or form with this satanic government is sinful', Gandhiji declared after
A.) the passing of the Rowlatt Act
B.) The punjab tragedy
C.) the failure of the Round Table Conference
D.) None of these

Answer: Option 'B'

The punjab tragedy

  • 6. A person can move the Supreme Court directly in the event of violation of Fundamental Rights under
A.) Article 19
B.) Article 32
C.) Article 34
D.) None of these

Answer: Option 'B'

Article 32

  • 7. The Sikhs in India are permitted to carry Kirpan. Under which one of the following Fundamental Rights are they permitted to do so?
A.) Right to freedom
B.) right to freedom of religion
C.) right to life and liberty
D.) None of these

Answer: Option 'B'

right to freedom of religion

To whom this Group 3 Mains Model Paper Practice test 1 - Part 1 Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Group 3 Mains Model Paper Practice test 1 - Part 1 effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.
$(document).ready(function(){ /*$('#sidebar').Stickyfill();*/ var sidebar = document.getElementById('sidebar'); Stickyfill.add(sidebar); });