Panchayat Secretary Material in Telugu pdf free Download - Online Test


  • panchayat secretary screening test model papers

    panchayat secretary screening test model papers pdf

    panchayat secretary model papers in telugu free download

    panchayat secretary material in telugu pdf free download

    panchayat secretary syllabus in telugu language

    panchayat secretary screening test syllabus in telugu pdf

    group 3 model papers in telugu pdf

    panchayat secretary model papers in telugu free download

    panchayat secretary model papers with answers

    panchayat secretary material in telugu pdf free download

    1. Events of national and international importance.

    2. Current affairs- inter national, national and regional.

    3. Basics of General Science and their relevance to the day to day life. Current developments in science, technology and information technology

    4. History of Modern India with emphases upon Indian national movement.

    5. Economic development in India since independence.

    6. Logical reasoning, analytical ability and data interpretation.

    7. Basic things about Disaster management (CBSE-VIII & IX Standard).

    8. Geography of India- Physical, Cultural, Demographic, Economic, Social and Infrastructural aspects – Geography of A.P

    9. Indian Constitution and Polity.

    10. Sustainable Development and Environmental Protection

    11. Bifurcation of Andhra Pradesh and its Administrative, Economic, Social, Cultural, Political, and legal implications/problems, including

    a). Loss of capital city, challenges in building new capital and it’s financial implications.

    b). Division and rebuilding of common Institutions.

    c). Division of employees, their relocation and nativity issues.

    d). Effect of bifurcation on commerce and entrepreneurs.

    e). Implications to financial resources of state government.

    f). Task of post-bifurcation infrastructure development and opportunities for investments.

    g). socioeconomic, cultural and demographic impact of bifurcation.

    h). Impact of bifurcation on river water sharing and consequential issues.

    i). AP REORGANISATION ACT, 2014 on AP and the arbitrariness of certain provisions.

    1. Evolution of A.P Panchayat Raj system from 1956

    2. Roles and responsibilities of Panchayat Secretary

    3. Rural Sociology: History and Evolution of schemes catering to upliftment of Rural Poor

    4. Flagship Rural Development schemes of Rural Development Department of Government of India and Andhra Pradesh

    5. Key Schemes of Panchayat Raj Department

    6. Rural Economy of Andhra Pradesh: Agriculture, Small scale Industries

    7. Rural Credit Scenario of Andhra Pradesh: Role of Banks, cooperatives and Micro Finance

    8. Community Based Organisations and convergence of Welfare Schemes

    9. Women Empowerment and Economic development through Self Help Groups

    10. Revenue and Expenditure Management of Local Bodies

    11. Accounting and administering funds received under various schemes

    panchayat secretary screening test model papers

    panchayat secretary screening test model papers pdf

    panchayat secretary model papers in telugu free download

    panchayat secretary material in telugu pdf free download

    panchayat secretary syllabus in telugu language

    panchayat secretary screening test syllabus in telugu pdf

    1. Events of national and international importance.

    2. Current affairs- inter national, national and regional.

    3. Basics of General Science and their relevance to the day to day life. Current developments in science, technology and information technology

    4. History of Modern India with emphases upon Indian national movement.

    5. Economic development in India since independence.

    6. Logical reasoning, analytical ability and data interpretation.

    7. Basic things about Disaster management (CBSE-VIII & IX Standard).

    8. Geography of India- Physical, Cultural, Demographic, Economic, Social and Infrastructural aspects – Geography of A.P

    9. Indian Constitution and Polity.

    10. Sustainable Development and Environmental Protection

    11. Bifurcation of Andhra Pradesh and its Administrative, Economic, Social, Cultural, Political, and legal implications/problems, including

    a). Loss of capital city, challenges in building new capital and it's financial implications.

    b). Division and rebuilding of common Institutions.

    c). Division of employees, their relocation and nativity issues.

    d). Effect of bifurcation on commerce and entrepreneurs.

    e). Implications to financial resources of state government.

    f). Task of post-bifurcation infrastructure development and opportunities for investments.

    g). socioeconomic, cultural and demographic impact of bifurcation.

    h). Impact of bifurcation on river water sharing and consequential issues.

    i). AP REORGANISATION ACT, 2014 on AP and the arbitrariness of certain provisions.

    1. Evolution of A.P Panchayat Raj system from 1956

    2. Roles and responsibilities of Panchayat Secretary

    3. Rural Sociology: History and Evolution of schemes catering to upliftment of Rural Poor

    4. Flagship Rural Development schemes of Rural Development Department of Government of India and Andhra Pradesh

    5. Key Schemes of Panchayat Raj Department

    6. Rural Economy of Andhra Pradesh: Agriculture, Small scale Industries

    7. Rural Credit Scenario of Andhra Pradesh: Role of Banks, cooperatives and Micro Finance

    8. Community Based Organisations and convergence of Welfare Schemes

    9. Women Empowerment and Economic development through Self Help Groups

    10. Revenue and Expenditure Management of Local Bodies

    11. Accounting and administering funds received under various schemes

  • 1. In the following, who was not among the first speakers at the Indian National Congrees session of 1885, December 28?
A.) A. Subrahmania Aiyer
B.) K.T. Telang
C.) A.O. Hume
D.) Surendra Nath Bannerji

Answer: Option 'D'

Surendra Nath Bannerji

  • 2. Initially an associate of Gandhi, he left the Congress, broke off with Gandhi and launched a radical social movement called 'Self-Respect Movement'. The reference here is to
A.) E.V Ramaswamy
B.) P.Tyagaraya Chetti
C.) Chhatrapati Maharaj
D.) Jotirao Govindrao Phule

Answer: Option 'A'

E.V Ramaswamy

  • 3. In which year did Bankim Chandra Chattopadhyay write Anandmath?
A.) 1897
B.) 1884
C.) 1882
D.) 1858

Answer: Option 'C'

1882

  • 4. Who was the chairman of the Drafting Committee of the constitution?
A.) J.B. Kriplani
B.) Rajendra Prasad
C.) B.R Ambedkar
D.) Jawahar Lal Nehru

Answer: Option 'C'

B.R Ambedkar

  • 5. Who wrote the play 'Andher Nagari Chaupata Raja'?
A.) Fakimohan Senapati
B.) Bhartendu Harish Chandra
C.) Goverdhanram M Tripathi
D.) Munshi Premchand

Answer: Option 'B'

Bhartendu Harish Chandra

  • 6. Which group of judges took interest in Public Interest Litigation?
A.) Ray and Beg
B.) Bhagwati and Krishna lyer
C.) Kania and Sastri
D.) Shah and Sikri

Answer: Option 'B'

Bhagwati and Krishna lyer

  • 7. Which article of the Constitution permits the Supreme Court to review its own judgement or order?
A.) Artical 130
B.) Article 135
C.) Article 137
D.) Article 138

Answer: Option 'C'

Article 137

To whom this Panchayat Secretary Material in Telugu pdf free Download Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Panchayat Secretary Material in Telugu pdf free Download effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.