APPSC - PANCHAYAT SECRETARY - SCREENING TEST - INITIAL KEY - PART-A

  • APPSC GROUP -3 KEY PAPER | SET A

    NOTIFICATION NO.13/2018, DATE.21/12/2018 - PANCHAYAT SECRETARY
    (GRADE - IV) IN A.P. PANCHAYAT RAJ SUBORDINATE SERVICE (GENERAL
    RECRUITMENT-GROUP-III SERVICES)
    SCREENING TEST
    INITIAL KEY
    PART-A
    1.Who holds the post of Director, Gateway for Accelerated Innovation in Nuclear (GAIN) initiative USA?

    Answer : Rita Baranwa

    2.Sunderban in Hooghly delta is known for -

    Answer : Mangroves

    3.In which district of Andhra Pradesh, ISRO Satish Dhawan Space Centre is located?

    Answer : Nellore

    4.ICT stands for:

    Answer : Information and communication technology

    5..Which is the state animal declared by Andhra Pradesh Government four years after bifurcation of undivided Andhra Pradesh in 2014?

    Answer : Black-buck

    6.Which of the following is not a water borne disease?

    Answer : Dengue

    7. Who among the following is considered as the 'father of artificial intelligence'?

    Answer : John McCarthy

    8.Which of the following is the highest peak of Satpura Range?

    Answer : Dhupgarh

    9.The Andman And Nicobar Islands, are the submerged parts of mountain range are called:

    Answer : Arakanyoma

    10.Garo hills are a part of which among the following states of India?

    Answer : Meghalaya

    11.In terms of area, Andhra Pradesh is the. ……..largest state of India.

    Answer : 8th

    12.On which river was Pulichintala project constructed?

    Answer : River Krishna.

    13.How many OIL refineries are there in Andhra Pradesh?

    Answer : 2

    14.When do we celebrate the International day for Eradication of Poverty?

    Answer : 17 October

    15.Nuclear explosive devices were tested in India at-

    Answer : Pokhran

    16..What does PPTP stand for?

    Answer : Point to point tunneling protocol

    17. How many years of work experience in high court is required to become the Chief Justice of Supreme Court?

    Answer : 10 years

    18.When did Vasco da Gama discover the sea route from Europe to India?

    Answer : 1498

    19.In 1953 under whose chairmanship was the first OBC commission formed?

    Answer : Kaka Kalelkar

    20.Which country’s airline introduced world’s first single use plastic free passenger flight?

    Answer : Portugal

    21.Which Act divided legislative powers between the Centre and Provinces ?

    Answer : The Government of India Act 1935

    22.India’s golden triangle is a tourist circuit which does not connect the city of

    Answer : Lucknow

    23.What is the main objective of Vanbandhu Kalyan Yojana?

    Answer : Welfare of tribals

    24.How many Assembly Constituencies are there in Andhra Pradesh?

    Answer : 175

    25.The economy of Andhra Pradesh is basically an economy of

    Answer : Agriculture Sector

    26.Remote sensing includes gathering of

    Answer : Images

    27.Which Article is related with “Abolition of Untouchability”?

    Answer : Article 17

    28. The platform that has been set up by the Ministry of Women and Child Development, Government of India under RashtriyaMahilaKosh (RMK) is:

    Answer : Mahila e-haat

    29. Which flagship scheme of the state of Telangana provides financial assistance to BPL families to meet the catastrophic health needs?

    Answer : Aarogyasri

    30.Who is the chairman of NDMA (National Disaster Management Authority)?

    Answer : The Prime Minister of India

    31. The unique public private partnership program, by Andhra Pradesh Government which gives citizens an opportunity to interact with the government without coming to any government office is

    Answer : Prajavani(AP)

    32.The book “Runs'n Ruins” is written by:

    Answer : Sunil Gavaskar

    33. Which among the following is not the major bathing date during the Kumbh?

    Answer : None of the above

    34.When did the Nizam Government lift the ban on Hyderabad state congress?

    Answer : 1946

    35.The total number of "Fundamental Duties" mentioned in the constitution is:

    Answer : 11

    36.Respect for the National Flag and National Anthem is:

    Answer : Fundamental duty of every citizen

    37.The National Judicial Appointments Commission has been declared unconstitutional by:

    Answer : The Supreme Court of India

    38.Which of the following countries is represented by AU as its domain name?

    Answer : Australia

    39. What is the full form of USB as used in computer related activities?

    Answer : Universal Serial Bus

    40.Which among the following is not a tribe of Andhra Pradesh?

    Answer : Asur

    41.Which type of soil dominates Andhra Pradesh?

    Red soil

    42.Which country has won eight Women’s Hockey World Cup Titles?

    Answer : Netherlands

    43.Siddaganga Matt is situated in:

    Answer : Karnataka

    44.Pravasi Bharatiya Sammelan of the year 2019 was held at:

    Answer : Varanasi

    45.Which of the following cricketer was awarded man of the series in Australia vs India ODI concluded in Jan 2019?

    Answer : M.S.Dhoni

    46. As per 2011 Census, the literacy rate of India in percentage was:

    Answer : 74.04%

    47. National Income in India is computed by the

    Answer : CSO

    48. Reserve Bank Staff College is situated at:

    Answer : Chennai

    49. “Dunkel Draft” is concerned with:

    Answer : Trade

    50. Which of the following is not a member of ASEAN?

    Answer : India

    51. World Population Day is celebrated on:

    Answer : 11th July

    52. The chairman of the 14th Finance Commission was:

    Answer : Y. V. Reddy

    53. “Kalpasutra” is a text related to:

    Answer : Jainism

    54. Andhra Pradesh came into existence in :

    Answer : 1956

    55. Under the 31st Constitutional Amendment Act the number of parliamentary seats were

    Answer : Increased to : 545

    56. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?

    Answer : Bromine

    57. Which of the following social reformers mainly advocated for widow remarriage?

    Answer : Ishwar Chandra Vidyasagar

    58. The only session of Indian National Congress which was presided by Mahatma Gandhi was held at:

    Answer : Belgaum

    59. Who among the following was the leader of Mahagujrat Movement?

    Answer : Indulal Yagnik

    60. If wall is called window, window is called door, door is called floor, floor is called roof and roof is called ventilator, what will a person stand on?

    Answer : Roof

    61. Rearrange the letters given below to form a meaningful word and select from the given alternatives the word which is almost opposite in meaning to the word so formed:
    RBANOEHCER

    Answer : Liking

    62. If the letters in PRABHA are coded as 275965 and TILAK are coded as 38451, how will BHARATI be coded?

    Answer : 9657538

    63. Find the missing number in the series:
    4, 7, 13, 25, ?

    Answer : 49

    64. Match the following:
    a) 4 i) 343
    b) 7 ii) 729
    c) 8 iii) 64
    d) 9 iv) 512

    Answer : a-iii, b-i, c-iv, d-ii

    65. In a row of forty children P is thirteenth from the left end and Q is the ninth from the right end. How many children are there between P and R if R is fourth to the left of Q?

    Answer : 14

    66. P is the brother of Q and R. S is R’s mother. T is P’s father. Which of the following statements cannot be definitely true?

    Answer : Q is T’s son

    67. The Residual Andhra Pradesh will have a substantial resource gap to finance its expenditure due to

    Answer : Section 46(1) of the Act

    68. The Provisions of AP Reorganization Act Provides apportionment of liabilities on the basis Of

    Answer : Population Ratio

    69. . In AP Reorganisation Act, the right to recover arrears of the tax or duty on property to the successor state is as per the

    Answer : Section 50 of the Act

    70. The newly formed Andhra Pradesh has to depend mainly on resources like

    Answer : Off shore resources

    71. Hyderabad being a Common capital for both the States, its revenues shall be Given to

    Answer : Telangana

    72. Under which section of the A P Re organization Act, did the Central government provides Special financial support for the creation of essential facilities.

    Answer : Section 95

    73. New projects on water resources of Godavari or Krishna will be initiated only after obtaining sanction from the

    Answer : Apex Council

    74. Fathom is the unit of

    Answer : Depth

    75. In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was:

    Answer : 2700

    76. Which Constitutional Article supported the establishment of Panchayat Raj System?

    Answer : Article 40

    77. Define Democratic Governance?

    Answer : Participation of Public in Power

    78. The main objective behind establishment of Panchayat Raj Institutions is

    Answer : Social Justice, Economic Empowerment

    79. Which Committee recommended Constitutional Status to the Panchayats?

    Answer : L. M. Singhvi Committee

    80. Which was not a reason for the decline of Panchayat Raj Institutions between 1960 -70?

    Answer : Absence of the literates in the villages

    81. The major change that occurred in the Panchayat Raj System after 73rd constitutional amendment is/was

    Answer : Uniform system

    82. What is the main objective of the PESA Act?

    Answer : All the above

    83. Which committee recommended for the representation of SC/ ST and Women in Standing Committees?

    Answer : JalagamVengala Rao Committee

    84. Which round of the elections are going to be held for Panchayat Raj Institutions in AP?

    Answer : 5th Round

    85. What is the weightage given to the autonomy of the Panchayat Raj Institutions in the Devolution Index?

    Answer : 15%

    86. Who has the power to ban sewerage flow on to the public roads and to improve the sanitary conditions in any area of the village?

    Answer : Gram Panchayat

    87. Who will administer the cremation or burial of destitute human beings and animals in the village?

    Answer : Gram Panchayat

    88. Who has the power to scrutinize the records of the Gram Panchayat?

    Answer : Sarpanch

    89. Who plays a vital role in establishing the Joint Action Committees to look after the works taken up with the funds of Gram Panchayat/ Mandal Parishad or Zilla Parishad and resolve the disputes that arise between two or more panchayats?

    Answer : Sarpanch

    90. Can the Gram Sabha members request for organizing a Gram Sabha? If so, how many of them should submit in writing to the Sarpanch?

    Answer : Yes, 10% of the Gram Sabha Members or 50 Members

    91. What are the Committees that the Gram Panchayats have to formulate to improve the transparency and accountability in the administration and also participation of public in village development?

    Answer : Functional Committees

    92. The 10% land inherited by lay-outs, Parks etc., are the properties to be protected by the Gram Panchayat as it is an important one among the responsibilities of the Gram Panchayat falling under which Category?

    Answer : Category – A

    93. Who will supervise the “Gram Panchayat Properties Protection Wing Committees” established in the Districts at Commissionerate level?

    Answer : Vigilance, Encroachment Wing

    94 .Which Constitutional Article supports the establishment of District Planning Committees?

    Answer : Article 243ZD

    95. What is the distance to be maintained in between the Cattle shed and the main building of residential premises and the distance between the water sources and the Community Toilets in the Village respectively?

    Answer : 10 Mts, 250 Mts

    96. Who is responsible to inform the births which happened at hospital, nursing home, jail, choultry, rest house etc., and the dead corpse or the babies thrown into open places to the Gram Panchayat?

    Answer : Concerned Officer/ In-Charge/ The first seen

    97. What is the amount of population for which one tube well could be established according to the Water, Land and Trees (WALTA) Act, 2004?

    Answer : 250 population

    98. Which act empowers the local bodies to collect the arrears of taxes and non-taxes that are due?

    Answer : Andhra Pradesh Revenue Recovery Act, 1864

    99. What is the report prepared by NITI Aayog which is mandated to oversee the progress of the nation along with the Sustainable Development Goals Agenda 2030?

    Answer : SDG India Index 2018

    100. The scheme Accelerated Rural Water Supply Programme (ARWSP) designed in the year 1972-73 to provide drinking water facility in the villages is now transformed into….

    Answer : National Rural Drinking Water Programme (NRDWP)

    101. What is the extent of land and the number of installments through which the farmers are able to get Rs.6000/- per annum under Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi yojana?

    Answer :2 Hectares, 3 Instalments

    102. Under PPP, in which area is the Andhra Pradesh Government going to establish “Andhra Pradesh Fisheries and Ocean University”?

    Answer : Bhimavaram, West Godavari District

    103. What is the capacity of Solar power, that Andhra Pradesh is going to produce in 5 years according to the “Solar Power Policy – 2018”?

    Answer : 5000 MW

    104. What are the schemes that are being converged with the scheme NTR Grameen GruhaNirman, implemented by Andhra Pradesh Government and what is the Unit value?

    Answer : PMAY (G) & MGNREGS, Rs. 2.00 Lakhs

    105. The ratio of funds, that are being allotted under MGNREGS for construction of the Gram Panchayat Buildings and what is the unit value in Tribal Areas?

    Answer : 90:10, Rs. 19.00 Lakhs

    106. The main objective of the second phase of Capital Infusion through which the State Government is providing financial assistance under “Pasupu – Kumkuma” programme to the SHG Women is ?

    Answer : To strengthen their economic capacity

    107. What is the System that leverages e-Governance tools to establish institutional framework to achieve maximum governance with minimum government along with ensuring performance indicators system in real-time for effective and efficient public delivery?

    Answer : Real Time Governance

    108. Name the scheme that is meant to provide sanitary napkins to Women both in Andhra Pradesh urban and rural areas for 50% subsidy and free supply to the adolescent girl students studying in Govt. run schools i.e. Government, Z.P., Municipal/KGBVs,Model Schools and Aided Schools?

    Answer : Raksha

    109. Indian Government has launched an integrated support system with a single emergency number to address different kinds of emergencies for the citizens from 1st January, 2019, identify the Help Line Number among the following?

    Answer : 112

    110. What is the target decided by India to bring down stunting in children in the age group 0 – 6 under the Mission POSHAN Abhiyan?

    Answer : 25%

    111. In which Sector did Vizianagaram District of AP bagged 1st rank in Aspirational Districts of NITI Aayog?

    Answer : Agriculture & Water Sources

    112. Name the single umbrella programme formulated to bring the change in the 5000 rural clusters and to achieve a Poverty Free India by 2022?

    Answer : Mission Antyodaya

    113. Name the programme of Andhra Pradesh Government, meant to reduce the poverty ratio of the state from 9.2% to 0% by 2029?

    Answer : Pedarikam Pai Gelupu

    114. What is the rating given to the Gram Panchayats to align their development and welfare agenda to the Sustainable Development Goals (SDG) framework in Andhra Pradesh?

    Answer : 10 Star Rating

    115. The Vital part in preparation of Gram Panchayat Development Plans is

    Answer : Collection of Data and Situation Analysis

    116. What are the budget allocations made by Andhra Pradesh Government to the Agriculture Sector in the year 2018-19?

    Answer : Rs.19,070 Crores.

    117. The Extent and the Cost of Mega Seed Park that is going to be established in the village Tangadencha Agriculture Farm in Kurnool District to develop the State as a World Seed Bank are ?

    Answer : 650 Acres, Rs.670 Crores.

    118. What are the Cards that have been issued to the tenant farmers through the Dept. of Agriculture in AP to facilitate the availability of institutional credit, crop insurance, farm implements and input subsidy?

    Answer : COC Cards

    119. which Andhra Pradesh Project was selected as one of the 10 Best Projects out of 120 global entries and won 3rd place in the Global Award at Paris Peace Forum in November 2018.

    Answer : Zero Budget Natural Farming

    120. The share of Service Sector in Andhra Pradesh Economy is?

    Answer : 43.5%

    121. What is the primary objective of the Comprehensive Financial Management System?

    Answer : Single source of truth

    122. The net Public Debt in Budget Estimates 2019-20 of Andhra Pradesh State is………?

    Answer : Rs. 30,161.73 Crores.

    123. What is the aim of Retail Trade Policy 2016 of formulated by the Andhra Pradesh Government?

    Answer : Development Retail Sector

    124. What is the target of providing additional employment opportunities in the sector by 2020 in Retail Trade sector?

    Answer :20,000

    125. What is the subsidy provided to the Executing Agencies for development of infrastructure under M-Parks Policy 2018 – 2023 ?

    Answer : Both (1) and (2)

    126. What are the number of MSMEs, around which 200 parks are targeted to be created under M-Parks Policy and the value of Investment by 2023?

    Answer :30,000 MSMEs, Rs. 45,000 Crores.

    127. What is the cap on Incentives that will be provided to various Textile, Apparel units under “The Textile, Apparel, and Garments Policy 2018-2023”?

    Answer :All of the Above

    128. To continue the progress achieved in the Agriculture Sector in the State, The Government has established Convergence Committees under the chairmanship of……

    Answer :District Collector

    129. Define Community Based Organizations (CBOs)?

    Answer :Organizations which extend social services locally

    130. A Scheme, which is a best example for Convergence is ?

    Answer :Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme

    131. According to the National Policy for Women, 2016 (Draft) Companies may be encouraged to reserve at least ………………. of their CSR for gender related development projects.

    Answer :10%

    132. The gender focal points, gender desks, gender budgeting cells set up in Ministries, State Government Departments, Panchayats and Urban local bodies serve as a focal point for …….?

    Answer :Advancing data collection on various issues affecting women that require immediate attention and intervention.

    133. What is the amount of Capital Investment distributed to the SHG Women under DAY- NRLM Scheme till November 2018?

    Answer :Rs. 5919.71 Crores.

    134. How many Women Farmers have been registered under MahilaKisanSasaktikaran Pari yojana by November 2018?

    Answer :Rs. 35.92 Lakhs

    135. What is the loan amount distributed to the SHG Women through “Stree Nidhi” during the year 2018-19?

    Answer :Rs. 4313 Crores.

    136. The total number of beneficiaries benefitted under “Chandranna Bhima” till December 2018 are ?

    Answer :1,93,819

    137. Who is authenticated to calculate the house tax for a newly constructed building in the area of Gram Panchayat?

    Answer :Panchayat Secretary

    138. What are the minimum and maximum limits decided to calculate the house tax on Capital Value Basis as per Andhra Pradesh Panchayat Raj Act 1994?

    Answer :1/8% - 1%

    139. What is the rate of tax to be calculated for Vacant Lands that are adjacent to the buildings or related to the households under section 60 (3) of Andhra Pradesh Panchayat Raj Act 1994?

    Answer :Rs. 2 Paise per Rupee per Annum on the annual rent of land

    140. What is the distribution ratio of income derived from the Zilla Parishad markets

    among PRIs? Answer :35:65

    141. What is the extent of land that shall be earmarked in a plot for parking purpose while issuing permission for the construction of a Commercial Building?

    Answer :20%

    142. What is the percentage of funds to be allocated to take up the welfare activities from Gram Panchayat Funds?

    Answer :10%

    143. What is the percentage of earnest money deposit, that a contractor has to deposit with Gram Panchayat while submitting the tenders for the development works in a Gram Panchayat area?

    Answer :2.5% on Estimate amount

    144. Surcharge Certificate is equal to ………

    Answer :Court Decree

    145. What is the fee collected in view of sale and purchase of fixed assets in a Gram Panchayat area and what percentage of amount from the above would be credited to the account of the Gram Panchayat on Quarterly basis?

    Answer :Surcharge on Stamp Duty, 1.5%

    146. Which scheme funds are being released directly to the Gram Panchayat accounts? a. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (Material Component)
    b. National Rural Health Mission
    c. 14th Finance Commission Funds
    d. NTR Grameen GruhaNirman

    Answer : a, b and c

    147. The method adopted by Panchayat Raj Institutions for maintaining their accounts?

    Answer :Both (2) and (3)

    148. What is the online financial management system through which the Government of India monitors the fund flow released to States under various schemes?

    Answer :Public Finance Management System

    149. Which PES Application plays a crucial role in tracking the physical and financial status of a work taken up through Gram Panchayat Development Plan?

    Answer :Action Soft

    150. As on 31.01.2019, the cash book balance is Rs. 12,000. Amount adjusted to Treasury by the way of Profession Tax is Rs. 5000. Cheque issued towards a payment for a work Rs. 17,000 ( is still uncashed) What is the balance of funds in Gram Panchayat as per pass book?

    Answer :Rs. 34,000

    1. ఆంద్రప్రదేశ్ లో ఏ విధమైన మట్టి అధికం?

    ( 1 ) ఎర్రమట్టి
    ( 2 ) నల్లమట్టి
    ( 3 ) ఒండ్రుమట్టి
    ( 4 ) పైవన్నీ

    Answer : ఎర్రమట్టి

    1. Which type of soil dominates Andhra Pradesh?

    ( 1 ) Red soil
    ( 2 ) Black soil
    ( 3 ) Alluvial soil
    ( 4 ) All of the above

    Answer : Red soil

    2 . ఏ దేశం ఎనిమిదవ స్త్రీల హాకీ వరల్డ్ కప్ ను గెలుసుకొంది?

    ( 1 ) నేథర్లాండ్స్
    ( 2 ) ఐర్లాండ్
    ( 3 ) ఇండియా
    ( 4 ) పాకిస్థాన్

    Answer : (1) నేథర్లాండ్స్

    2. Which country has won eight Women's Hockey World Cup titles?

    (1) Netherlands
    (2) Ireland
    (3) India
    (4) Pakisthan

    Answer : (1) Netherlands

    3. సిద్ధగంగ మఠం ఎక్కడ ఉంది?

    ( 1 ) ఆంద్రప్రదేశ్
    ( 2 ) కర్ణాటక
    ( 3 ) తమిళ నాడు
    ( 4 ) కేరళ

    Answer : ( 2 ) కర్ణాటక

    3. Siddhaganga Mutt is situated in

    ( 1 ) Andhra Pradesh
    ( 2 ) Karnataka
    ( 3 ) Tamil Nadu
    ( 4 ) Kerala
    Answer : ( 2 ) Karnataka

    4. 2019 లో ప్రవాసీ భారతీయ సమ్మేళన ఎక్కడ నిర్వహించబడింది?

    ( 1 ) ప్రయాగరాజ్
    ( 2 ) వారణాసి
    ( 3 ) లక్నో
    ( 4 ) న్యూ ఢిల్లీ

    Answer : ( 2 ) వారణాసి

    4. Pravasi Bharathiya Sammelan of the year 2019 was held at

    ( 1 ) Prayagraj
    ( 2 ) Varanasi
    ( 3 ) Lucknow
    ( 4 ) New Delhi

    Answer : ( 2 ) Varanasi

    5. భారత - ఆస్ట్రేలియా ఓ.డి.ఐ. జనవరి 2019 లో క్రింది క్రికెట్ వీరులలో మాన్ అఫ్ ది సీరీస్ గా ఎవరు నిలిచారు?

    ( 1 ) విరాట్ కోహ్లీ
    ( 2 ) ఎమ్.ఎస్. ధోని
    ( 3 ) కె. ఎల్. రాహుల్
    ( 4 ) రోహిత్ శర్మ

    Answer : ( 2 ) ఎమ్.ఎస్. ధోని

    5. Which of the following cricketers was awarded Man of the Series in Australia vs India ODI concluded in January 2019?

    ( 1 ) Virat kohli
    ( 2 ) M.S Dhoni
    ( 3 ) K.L. Rahul
    ( 4 ) Rohit Sharma

    Answer : ( 2 ) M.S Dhoni

    6. 2011 జనాభా లెక్కల ప్రకారం, భారతదేశ అక్షరాస్యతా శాతం ఎంత?

    ( 1 ) 72.02%
    ( 2 ) 72.80%
    ( 3 ) 74.04%
    ( 4 ) 75.60%

    Answer : ( 3 ) 74.04%

    6. As per 2011 Census, the literacy rate of India in percentage was

    ( 1 ) 72.02%
    ( 2 ) 72.80%
    ( 3 ) 74.04%
    ( 4 ) 75.60%

    Answer : ( 3 ) 74.04%

    7. భారతదేశ ఆదాయం కంప్యూట్ చేయబడుతోంది.

    ( 1 ) సి.ఎస్.ఓ.
    ( 2 ) యెన్.ఎస్.ఎస్.ఓ.
    ( 3 ) కేంద్ర ప్రభుత్వం
    ( 4 ) కేంద్ర సెక్రెటేరియల్

    Answer : ( 1 ) సి.ఎస్.ఓ.

    7. National Income in India is computed by the

    ( 1 ) CSO
    ( 2 ) NSSO
    ( 3 ) Central Government
    ( 4 ) Central Secretariat

    Answer : ( 1 ) CSO

    8. రిజర్వ్ బ్యాంకు స్టాఫ్ కాలేజీ ఎక్కడ ఉంది?

    ( 1 ) ముంబై
    ( 2 ) న్యూ ఢిల్లీ
    ( 3 ) కోల్ కత్తా
    ( 4 ) చెన్నై

    Answer : ( 4 ) చెన్నై

    8. Reserve Bank Staff College is situated at

    ( 1 ) Mumbai
    ( 2 ) New Delhi
    ( 3 ) Kolkata
    ( 4 ) Chennai

    Answer : ( 4 ) Chennai

    9. "డంకాల్ డ్రాఫ్ట్" అనేది దేనికి సంబంధించినది?

    ( 1 ) ఆరోగ్యం
    ( 2 ) వ్యాపారం
    ( 3 ) ఇండస్ట్రీ
    ( 4 ) ఫారిన్ అఫైర్స్

    Answer : ( 2 ) వ్యాపారం

    9. "Dunkel Draft" is concerned with

    ( 1 ) Health
    ( 2 ) Trade
    ( 3 ) Industry
    ( 4 ) Foreign Affairs

    Answer : ( 2 ) Trade

    10. కింది దేశాలలో ఏ.ఎస్.ఇ.ఏ.ఎన్. సభ్యులు కానిదేది?

    ( 1 ) మయన్మార్
    ( 2 ) థాయిలాండ్
    ( 3 ) ఇండోనేషియా
    ( 4 ) ఇండియా

    Answer : ( 4 ) ఇండియా

    10. Which of the following is not a member of ASEAN?

    ( 1 ) Maynmar
    ( 2 ) Thailand
    ( 3 ) Indonesia
    ( 4 ) India

    Answer : ( 4 ) India

    11. ప్రపంచ జనాభా దినోత్సవం ఏ రోజున జరుగుతుంది?

    ( 1 ) 11 జూన్
    ( 2 )25 జూన్
    ( 3 ) 6 జులై
    ( 4 ) 11 జులై

    Answer : ( 4 ) 11th జులై

    11. World Population Day is celebrated on

    ( 1 ) 11th June
    ( 2 ) 25th June
    ( 3 ) 6th July
    ( 4 ) 11th July

    Answer : ( 4 ) 11th July

    12. ఫైనాన్స్ కమీషన్ యొక్క చైర్మన్ ఎవరు?

    ( 1 ) రాజా జె. చెల్లయ్య
    ( 2 ) వై వి రెడ్డి
    ( 3 ) టి.ఎస్. పాపోల
    ( 4 ) వై.కె. అలగ్

    Answer : ( 2 ) వై వి రెడ్డి

    12. The chairman of the 14th Finace Commission was

    ( 1 ) Raja J. Chellaiah
    ( 2 ) Y V Reddy
    ( 3 ) T.S. Papola
    ( 4 ) Y.K. Alagh

    Answer : ( 2 ) Y V Reddy

    13. "కల్పసూత్ర" అనే గ్రంధం దేనికి సంబంధించింది?

    ( 1 ) బౌద్ధం
    ( 2 ) హిందూ మతం
    ( 3 ) జైనం
    ( 4 ) సిక్కుమతం

    Answer : ( 3 ) జైనం

    13. "Kalpasutra" is a text related to

    ( 1 ) Buddhism
    ( 2 ) Hinduism
    ( 3 ) Jainism
    ( 4 ) Sikhism

    Answer : ( 3 ) Jainism

    14. ఆంద్రప్రదేశ్ అవతరణ జరిగింది?

    ( 1 ) 1953
    ( 2 ) 1955
    ( 3 ) 1956
    ( 4 ) 1958

    Answer : ( 3 ) 1956

    14. Andhra Pradesh came into existence in

    ( 1 ) 1953
    ( 2 ) 1955
    ( 3 ) 1956
    ( 4 ) 1958

    Answer : ( 3 ) 1956

    15. 31 వ రాజ్యాంగ సవరణ ఆక్ట్ పార్లిమెంట్ మెంబర్ల సీట్లు ఎన్నిగా పెంచబడ్డయి?

    ( 1 ) 525
    ( 2 ) 535
    ( 3 ) 545
    ( 4 ) 548

    Answer : ( 3 ) 545

    15. Under the 31st Consitutional Amendment Act, the number of Parliamentary seats were increased to

    ( 1 ) 525
    ( 2 ) 535
    ( 3 ) 545
    ( 4 ) 548

    Answer : ( 3 ) 545

    16. క్రింది వాటిలో లోహం కానిది గది వాతావరణం లో ద్రవరూపం లో ఉండేది ఏది?

    ( 1 ) హీలియం
    ( 2 ) క్లోరిన్
    ( 3 ) బ్రోమిన్
    ( 4 ) పైవేవీ కావు

    Answer : ( 3 ) Bromine

    16. Which of the following is a non-metal that remains liquid at room temperature?

    ( 1 ) Helium
    ( 2 ) Chlorine
    ( 3 ) Bromine
    ( 4 ) None of these

    Answer : ( 3 ) Bromine

    17. విధవా వివాహాన్ని అధికంగా ప్రోత్సహించిన సంఘ సంస్కరణ వాది ఎవరు?

    ( 1 ) వినాయక్ దామోదర్ సావర్కర్
    ( 2 ) ఈశ్వర్ చంద్ర విద్యాసాగర్
    ( 3 ) రాజా రామ్ మోహన్ రాయ్
    ( 4 ) బ్రింద్ర కుమార్ ఘోష్

    Answer : ( 2 ) ఈశ్వర్ చంద్ర విద్యాసాగర్

    17. Which of the following social reformers mainly advocated for widow remarriage?

    ( 1 ) Vinayak Damodar Savarkar
    ( 2 ) Ishwar Chandra Vidyasagar
    ( 3 ) Raja Ram Mohan Roy
    ( 4 ) Barindra Kumar Ghosh

    Answer : ( 2 ) Ishwar Chandra Vidyasagar

    18. మహాత్మాగాంధీ గారు ప్రెసిడెంటుగా వ్యవహరించిన ఏకైక ఇండియన్ నేషనల్ కాంగ్రెస్ ఎక్కడ జరిగింది?

    ( 1 ) కరాచీ
    ( 2 ) నాగపూర్
    ( 3 ) బెల్గామ్
    ( 4 ) హైదరాబాద్

    Answer : ( 3 ) బెల్గామ్

    18. The only Session of the Indian National Congress Whiss was presided by Mahatma Gandhi was held at

    ( 1 ) Karachi
    ( 2 ) Nagpur
    ( 3 ) Belgaum
    ( 4 ) Hyderabad

    Answer : ( 3 ) Belgaum

    19. మహాగుజరాత్ ఉద్యమానికి నాయకుడెవరు?

    ( 1 ) వినుబాయ్ పటేల్
    ( 2 ) సర్దార్ పటేల్
    ( 3 ) నరేంద్ర మోడీ
    ( 4 ) ఇందూలాల్ యాగ్నిక్

    Answer : ( 4 ) ఇందూలాల్ యాగ్నిక్

    19. Who among the following was the leader of Mahagujarat Movement?

    ( 1 ) Vinubhai Patel
    ( 2 ) Sardar Patel
    ( 3 ) Narendra Modi
    ( 4 ) Indhulal Yagnik

    Answer : ( 4 ) Indhulal Yagnik

    20. గోడ కిటికీ అని పిలవబడితే, కిటికీ తలుపు అని పిలవబడితే, తలుపు నేల అనిపిలవనాడితే, నేల కప్పు అని పిలవబడితే, కప్పు వెంటిలేటర్ అని పిలవబడితే మనిషి ఏమని పిలువబడతాడు?

    ( 1 ) నేల
    ( 2 ) తలుపు
    ( 3 ) కప్పు
    ( 4 ) వెంటిలేటర్

    Answer : ( 3 ) కప్పు

    20. If wall is called window, window is called door, door is called floor, is called roof and roof is called ventilator, what will a person stand on?

    ( 1 ) Floor
    ( 2 ) Door
    ( 3 ) Roof
    ( 4 ) Ventilator

    Answer : ( 3 ) Roof

    21. క్రింద ఇవ్వబడిన ఆంగ్లాక్షరాలను ఒక అర్ధ వంతమైన పదంగా అమర్చి కింద ఇచ్చిన పదాలలో దానికి వ్యతిరేఖ పదాన్ని గుర్తించండి.
    RBANOEHCER

    ( 1 ) Appreciation
    ( 2 ) Liking
    ( 3 ) Aversion
    ( 4 ) Apprehension

    21. Rearreage the letters given below to form a meaningful word and select from the given alternatives the word which is almost opposite in meaning to the word so formed.
    RBANOEHCER

    ( 1 ) Appreciation
    ( 2 ) Liking
    ( 3 ) Aversion
    ( 4 ) Apprehension

    22. క్రింది ఆంగ్లాక్షరాలకు సంబంధించిన గుర్తులుగా ఆయా అంకెలను తీసుకొని చివర పదాన్ని తెలియచేయండి?
    PRABHA = 275965
    TILAK = 38451
    BHARATI = ?

    ( 1 ) 9567568
    ( 2 ) 9567538
    ( 3 ) 9657538
    ( 4 ) 9675538

    Answer : ( 3 ) 9657538

    22. If the letters in PRABHA are coded as 275965 and TILAK are coded as 38451, how will BHARATI be coded?

    ( 1 ) 9567568
    ( 2 ) 9567538
    ( 3 ) 9657538
    ( 4 ) 9675538

    Answer : ( 3 ) 9657538

    23. లేని సంఖ్యను కనుగొనండి?
    4, 7, 13, 25, ?

    ( 1 ) 48
    ( 2 ) 49
    ( 3 ) 50
    ( 4 ) 51

    Answer : ( 2 ) 49

    23. Find the missing number in the series.
    4, 7, 13, 25, ?

    ( 1 ) 48
    ( 2 ) 49
    ( 3 ) 50
    ( 4 ) 51

    Answer : ( 2 ) 49

    24. క్రింది వాటిని జతపరచండి.
    a. 4     i. 343
    b. 7     ii. 729
    c. 8     iii. 64
    d. 9     iv. 512

    ( 1 ) a-iv, b-i, c-iii, d-ii
    ( 2 ) a-iii, b-i, c-iv, d-ii
    ( 3 ) a-iii, b-ii, c-iv, d-i
    ( 4 ) a-iii, b-ii, c-i, d-iv

    Answer : ( 2 ) a-iii, b-i, c-iv, d-ii

    24. Match the following :
    a. 4     i. 343
    b. 7     ii. 729
    c. 8     iii. 64
    d. 9     iv. 512

    ( 1 ) a-iv, b-i, c-iii, d-ii
    ( 2 ) a-iii, b-i, c-iv, d-ii
    ( 3 ) a-iii, b-ii, c-iv, d-i
    ( 4 ) a-iii, b-ii, c-i, d-iv

    Answer : ( 2 ) a-iii, b-i, c-iv, d-ii

    25. 40 మంది పిల్లలున్న వరసలో ఎడమనుంచి P 13 వది, Q కుడి నుంచి 9 వది. R, Q కు ఎడమనుంచి 4 వది అయితే P, R ల మధ్య ఎంత మంది ఉన్నారు?

    ( 1 ) 11
    ( 2 ) 12
    ( 3 ) 14
    ( 4 ) 15

    Answer : ( 3 ) 14

    25. In a row of forty children, P is thirteenth from the left end and Q is ninth from the right end. How many children are there between P and R, if R is fourth to the left of Q?

    ( 1 ) 11
    ( 2 ) 12
    ( 3 ) 14
    ( 4 ) 15

    Answer : ( 3 ) 14

    26. Q, R లకు P సోదరుడు, S, R కు తల్లి. T, P కి తండ్రి. క్రింది వాటిల్లో ఏ సమాధానం నిజం కాదు?

    ( 1 ) T, Q కు తండ్రి
    ( 2 ) S, P కి తల్లి
    ( 3 ) P, S కు కొడుకు
    ( 4 ) Q, T కు కొడుకు

    Answer : ( 4 ) Q, T కు కొడుకు

    26. P is the brother of Q and R, S is R's mother. T is P's father. Which of the following atatements cannot ne definitely true?

    ( 1 ) T is Q's father
    ( 2 ) S is P's mother
    ( 3 ) P is S's son
    ( 4 ) Q is T's son

    Answer : ( 4 ) Q is T's son

    27. అవశేష ఆంధ్రప్రదేశ్ తన ఖర్చులమీద గణనీయమైన వనరుల ఖాళీలను ఏ చట్టం వాళ్ళ ఎదుర్కొంటుంది?

    ( 1 ) సెక్షన్ 46(1) అఫ్ ది ఆక్ట్
    ( 2 ) సెక్షన్ 5 & 8 అఫ్ ది ఆక్ట్
    ( 3 ) సెక్షన్ 6 అఫ్ ది ఆక్ట్
    ( 4 ) పైవేవికాదు

    Answer :

    27. The Residual Andhra Pradesh will have a substantial resource gap to finance its expenditure due to

    ( 1 ) Section 46(1) of the Act
    ( 2 ) Section 5 & 8 of the Act
    ( 3 ) Section 6 of the Act
    ( 4 ) None of the above

    Answer :

    28. ఆంధ్రప్రదేశ్ పునర్నిర్మాణ చట్టంలో నియామకాల బాధ్యతలకు ఆధారమయ్యేది ఏది?

    ( 1 ) మధ్యవర్తిత్వం
    ( 2 ) బౌగోళికప్రాంతం
    ( 3 ) జనాభా నిష్పత్తి
    ( 4 ) పైవేవికాదు

    28. The provisions of AP Reorganization Act provide apportionment of liabilities on the basis of

    ( 1 ) Arbitration
    ( 2 ) Geographical Area
    ( 3 ) Population Ratio
    ( 4 ) None of these

    29. ఆంధ్రప్రదేశ్ పునర్నిర్మాణ చట్టంలో విడివడిన ఆంధ్రప్రదేశ్ తెలంగాణాల పన్నుల వసూలు, ఆస్తులపై పన్నులు ఏ చట్టాల ఆధారంగా చేయాలి?

    ( 1 ) సెక్షన్ 56 అఫ్ ది ఆక్ట్
    ( 2 ) సెక్షన్ 58 అఫ్ ది ఆక్ట్
    ( 3 ) సెక్షన్ 50 అఫ్ ది ఆక్ట్
    ( 4 ) పైవేవికాదు

    29. In the AP Reorganisation Act, the right to recover arrears of the tax or duty on property to the successor State is as per the

    ( 1 ) Section 56 of the Act
    ( 2 ) Section 58 of the Act
    ( 3 ) Section 50 of the Act
    ( 4 ) None of the above

    30. నూతన ఆంద్రప్రదేశ్ ప్రధానంగా ఈ వనరులపై ఆధారపడవలసి ఉంది.

    ( 1 ) బొగ్గు
    ( 2 ) తీర వనరులు
    ( 3 ) చమురు మరియు వాయువు
    ( 4 ) పైవేవీ కావు

    30. The newly Formed Andhra Pradesh has to depend maninly on resources like

    ( 1 ) Coal
    ( 2 ) Offshore resources
    ( 3 ) Oil and Gas
    ( 4 ) None of the above

1.

ఏ దేశం ఎనిమిదవ స్త్రీల హాకీ వరల్డ్ కప్ ను గెలుసుకొంది?

   A.) నేథర్లాండ్స్ 
   B.) ఐర్లాండ్
   C.) ఇండియా
   D.) పాకిస్థాన్

Answer: Option 'A'

నేథర్లాండ్స్ 

APPSC - PANCHAYAT SECRETARY - INITIAL KEY - PART-A Download Pdf